Mitikus és mágikus szerszám: a balta

Elődeink már a kőkorszakban is készítettek primitív kőbaltákat. Bár alakjuk és használatuk változott az évezredek folyamán, egyvalami közös bennük: minden nép történetében fontos rituális szerepet töltöttek be.

Ország-világBalogh Boglárka2021. 01. 20. szerda2021. 01. 20.
Mitikus és mágikus szerszám: a balta

A győri Kollár Adrián különleges baltáinak egyik központi mintája a Csodaszarvas. A mitikus állat nem egy nemzet mondavilágában megjelenik, egyes ősi törzsek a csillagos ég jelképének tartották. A ma­gyar hagyomány szerint Isten által küldött vezérállat: a Hunor és Magor testvérpárt vadászatuk közben új és letelepedésre alkalmas földekre, területekre ve­zet­te.

A 46 éves művész igazán szerencsésnek vallja magát, hisz’ mindig úgy hozta a sors, hogy alkotómunkát végezhetett. A faragással kapcsolatos első élménye, amikor a nagyszüleinél töltött nyári szünetben birodalmi lépegetőt akart fából készíteni. A munkához egy hatalmas, éles késsel állt neki, az eredmény pedig mély vágás és a mai napig kitapintható heg lett – de a baleset nem vette el a kedvét az alkotástól, sőt!

– Fiatalabb koromban inkább a festészet és a zene érdekelt – emlékezik vissza Adrián a kezdetekre. – A festményeimből sikerült néhányat bemutatnom, de mire igazán kialakult volna a stílusom, továbbsodort az élet. A zene megmaradt hobbinak, a videóimban hallható dalok a saját szerzeményeim. A fa­ragáshoz akkor tértem vissza, amikor évekig egy kerámiaműhelyben dolgoztam, ahol a kerámiák sorozatgyártása mellett apró szobrocskák is kikerültek a kezeim alól. Hálás vagyok, hogy az évek során megtanulhattam a gipszsablonok gyártását, a gumiöntvények készítését.

Ezek a tapasztalatok később sokat segítettek, amikor Adrián videókhoz készített különleges effekteket, maszkokat, díszleteket. Később, ahogy fejlődött a technika és egyre inkább a digitális filmeffektek kerültek előtérbe, megtanulta a videóeffekt-készítő és 3D-modellező szoftverek használatát is.

A szerszámok aprólékos munkát igényelnek. Fotó: Magyar Gabriella

– Bár úgy tűnhet, hogy a honlapkészítésnek vagy a reklámfilmeknek nem sok közük van az egyedi baltákhoz, de igazából minden régebbi munkám hatással van a jelenlegiekre is. Mindegyikből tanulhattam olyan technikát, szemléletet vagy stílust, ami később a hasznomra vált.

Néhány évvel ezelőtt, amikor egy pici madarat faragott a lányának, úgy döntött, hogy a folyamatot videóra veszi. Mivel ő maga is szívesen tanult másoktól, azt gondolta: ha csak pár embert is érdekel a munkája, már megéri megörökíteni.

– Angol nyelvterületre szántam a videókat, kizárólag zenei aláfestéssel. Így született meg a Carver Mind, vagyis Faragó Elme You­Tube-csatorna. Annyira megtetszett a munkáim ilyen bemutatása, hogy végül ez is inspirált az újabb tárgyak elkészítésére.

Adrián már régóta szeretett volna viking mintákkal díszített fejszét, baltát is készíteni, de sokáig úgy érezte, ez bizony meghaladná a képességeit. Végül csak megszületett a kézi gravírozással megálmodott szerszám. A videó, amelyben megörökítette a munka fázi­sait, hamar népszerűvé vált, egyre többen keresték meg azzal, hogy szeretnének egy ilyen fejszét. Ad­rián kikísérletezte, miképpen is tudná még szebben, jobban, hatékonyabban elkészíteni. Próbaképp faragott néhányat, s mivel egyből nagy volt az érdeklődés, megvásárolható darabokat is alkotni kezdett.

– A balták tervezése számítógépen történik, ennek segítségével születik meg a grafika – avat be a műhelytitkokba. – A fej formája miatt ez nem is olyan könnyű, mint ahogyan hangzik, mert nehéz úgy kitalálni a mintát, hogy elférjen és jól is mutasson az acélon. Mivel a motívumok marva vannak a fémbe, egy színnel és viszonylag kicsi méretben kell elkészülniük. A már meglévő minták és formák is folyamatosan fejlődnek, mindig kipróbálok új megoldásokat, és ha jobb lesz tőle a végeredmény, akkor alkalmazom is.

Állatalakok, írásjelek is díszítik a baltafejeket. Fotó: Magyar Gabriella

Bár minden népnek voltak díszes baltáik – nekünk, magyaroknak a fokos –, mégis a vikingeké lett talán a világon a legismertebb, köszönhetően a skandináv mondavilágról szóló filmeknek, képregényeknek. Bár a fő vonal továbbra is a viking stílus és minták, Adrián olyan hazai motívumokhoz is nyúl, mint a Csodaszarvas. Mint mondja, számára a csodát maga a természet, illetve a szarvas mint állat jelenti, a növények és állatok egymás életét átszövő világa, az erdő és a természet gazdag, ősi és gyönyörű összefonódása.

Ennek a különleges baltának a feje edzett acélból, míg a nyele gőzölt bükkfából készül. A bükk alapvetően kemény, erős fafajta, de a gőzöléstől a gyönyörű vöröses szín mellett a rugalmassága és a keménysége is jobb lesz. A nagyobb tartósság miatt a nyelek faolajvédelmet is kapnak, illetve Adrián égetett szimbólummal látja el őket.

– Több YouTube-csatornát is indítottam már, ezek között akad zenei vagy olyan, ahol a filmtrükköt készítő program működését oktatom, de a szívemhez legközelebb a faragásaimat bemutató Carver Mind áll. Nem követik tömegek, de ha időm engedi, örömmel készítem ide a videókat. Önálló alkotásokként tekintek e kisfilmekre, melyek talán évek múlva is érdekesek lehetnek.

Adrián nem akar leragadni a baltáknál, hagyja, hogy az ötletek magukkal ragadják. Vágya, hogy folytathassa az alkotómunkát, remélve, hogy ezzel nem csak ma­gának, de másoknak is örömet szerezhet.

Ezek is érdekelhetnek