Mona Lisa betegségei

Leonardo da Vinci műve főszereplőjének mosolya fogalommá vált. Tanulmányok végtelen sora elemzi Mona Lisa, a világ leghíresebb női arcképe modelljének titkát.

Ország-világUjlaki Ágnes2019. 05. 09. csütörtök2019. 05. 09.

Kép: France, Paris, Louvre Museum, The Joconde by the artist Leonard de Vinci, Fotó: RIEGER Bertrand

Mona Lisa betegségei
France, Paris, Louvre Museum, The Joconde by the artist Leonard de Vinci
Fotó: RIEGER Bertrand

Manapság pedig éppenséggel azon megy a vita, hogy a gyönyörű asszony pajzsmirigy-alulműködésben szenvedett-e vagy sem. Dr. Mandeep Mehra, a Harvard Egyetem és Hilary Campbell, a Kaliforniai Egyetem szakértői ugyanis nem hisznek abban, hogy a feltehetően egy gazdag selyemkereskedő feleségét ábrázoló festményen szereplő Lisa Gherardini szívritmuszavarban szenvedett volna, mint azt egy korábbi hipotézis állította. Véleményüket azzal támasztják alá, hogy Signora Gioconda aránylag sokáig élt, 63 éves korában halt meg. Ráadásul úgy tűnik, mintha a pajzsmirigye megnagyobbodott volna, az arca sárgás, a szemöldöke kihullott, ami mind a pajzsmirigy-alulműködés tünete lehet.

Ezzel szemben Michael Yafi, a Texasi Egészségügyi Központ gyermekgyógyászati endokrinológusa úgy gondolja, hogy egyik diagnózis sem igaz. Szerinte a képen látható, tüneteknek tetsző jelek nem elég hangsúlyosak, ezekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Yafi szerint a megnagyobbodott pajzsmirigy a nyakon sokkal látványosabb lenne, ha a modell valóban ilyen betegségben szenvedett volna, a hiányzó szemöldök pedig da Vincire jellemző vonás, nem csak ezen a festményen (nem) jelenik meg.

Korábban Mona Lisa titokzatos, féloldalas mosolyát izomgyengeségként, a nagy- és finommozgások késleltetettségeként diagnosztizálták, de Michael Yafi ebben sem hisz, szerinte az asszonynak egyszerűen ilyen volt az arca, így mosolygott. Az említett betegségek ugyanis általában a test középső területét támadják meg, tehát Lisa Gherardini nem tudott volna egyenesen ülni, ha valóban ettől szenvedett volna.

FOTÓ: RIEGER BERTRAND