Úgy becsülik a halászok, hogy május végére, nyár elejére hiánycikk lesz a hazai hal a boltokban. Ez már most érződik, s az árak egyre magasabbak. Aki az igazi kerti főzőcskézések szezonjában jó halászlevet akar majd készíteni, jól teszi, ha mostanában lefagyaszt magának néhány kiló halat.

Nehéz lesz halhoz jutni az üzletekben

Jól jár, aki horgászik és halat is tud fogni, ugyanis ilyen kevés hal, mint most, még nem volt Magyarországon március végén. Az okok között a jól sikerült karácsonyi szezont és a korán beindult exportot, illetve a kormoránokat sorolja az ügyben nyilatkozó Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szóvivője.

Júliusra, augusztusra rendeződhet a helyzet, akkorra már nőnek annyit a friss telepítésű pikkelyesek, hogy elérik a piacos méretet.

De akkor sem lesz túl bőséges a kínálat, ugyanis az egyre szaporodó kormoráncsapatok megtizedelték-tizedelik a növendékhalakat, az ivadékokat. Ez akár két évig is kihathat a termelésre. A másfél kilós piacos ponty ugyanis e tömeget három év alatt éri el a hazai körülmények között a tavakban.

A karácsonyi szezonban is igen sok halat vettünk, illetve adtak el a halászatok: ekkor megy el a magyar halfogyasztás harmada. Ráadásul meglepetésre az év első hónapjaiban nagy igény mutatkozott a magyar édesvízi halakra a környező országokban is. Főként Romániába, Lengyelországba és Németországba irányult a kivitel.

Ezt tapasztalva, a MAHAL még februárban felmérést készített, amiből kiderült, hogy a halgazdálkodók készletei elfogytak, és tartalék halállománnyal sem lehet számolni. Az itthon kevésbé népszerű, de például a lengyelek által nagyon kedvelt busafajok teljesen eltűntek a piacról. S persze legnépszerűbb halunk, a ponty adta az export legnagyobb részét, így ebből a halfajból is jócskán leapadtak a készletek.

A már jelentkező kínálatcsökkenés hatott az árakra is: már a magas tavalyiaknál is 10 százalékkal nagyobbak, és szinte biztos, hogy a halmennyiség fogyásával együtt tovább emelkednek a következő hónapokban.

Lévai Ferenc szerint ma már a halászatok elsőként a hazai megrendeléseket igyekeznek kielégíteni, így a hazai halboltok, nagyobb áruházak, piacok vevőit szolgálják ki. A halexportot mellőzik.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a horgászegyesületekkel? A tavasz a legnagyobb telepítések időszaka, ilyenkor egyszerre több tonnányit vesznek a halászatoktól: általában méretes, tehát piacérett egyedeket igényelnek, de a telepítések egy része növendékhal. Azaz a kereskedelemnek szánt halért a hazai vizeken pecázó 400-500 ezer horgász is versenyez.

Hozzászólások

Friss cikkek

2023.05.26.
Kerti homokozó készítése néhány egyszerű lépésben
A szomszéd füve mindig zöldebb?
2023.05.19.
A barbár zseni világa
Hatékonyság és kényelem: Újítások a traktorgumik terén
Muzsikálni csak hittel lehet
2023.05.12.
Cél a vásárlók biztonsága
Mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez a KSH
2023.05.05.
Érdekek mentén
Hogyan hat az időjárás az energiaárakra?
Szükségünk van egymásra
Veszedelmes szennyezőanyag
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.