A gesztenyefa Zengővárkonyban nemcsak haszonnövény, de az évszázadokon átívelő folytonosság jelképe is – tudtuk meg a 400 lelkes kis baranyai település büszkeségét az Év Fája versenyre ajánló Pécsváradért Alapítvány kuratóriumának elnökétől, Link Zoltántól. Az ajánlást siker koronázta, ugyanis az Ökotárs Alapítvány által kiírt megméretést – több mint négyezer szavazattal – ezúttal ez az évszázadok viharait átvészelő fa nyerte meg.

Örök túlélő

Egykor a szelídgesztenye nyújtotta a szerény, de biztos megélhetést a Kelet-Mecsek lankáin megbúvó falu lakóinak. Az átgondolatlan kollektivizálás miatt gazdátlanná vált gesztenyeligetek a múlt század derekától kezdve tizedelődnek, az ember sokáig csupán a termését vette el, de a gondoskodást már elmulasztotta. Sőt nem átallotta bántani is: a most versenyt nyert gesztenyefát például a közeli lőtér katonái melegedés céljából nemes egyszerűséggel felgyújtották.

A barbár tettet azonban ugyanúgy túlélte, mint az 1970-es években a világon végigsöprő kéregrák betegséget is – példát adva ezzel a túlélésért való küzdelemből a két háború között az egyke, később a faluromboló kormányzati intézkedések által sújtott vidéknek.

A Pécsváradért Alapítvány sok energiával, leleményességgel igyekezett felhívni a figyelmet a fára, és gyűjteni a szavazatokat – mint látjuk, nem eredménytelenül. Így egy pillanatra ismét a kis falura vetülhetett a figyelem – évtizedekkel azt követően, hogy a tájat olyannyira szerető tévés szerkesztő, Rockenbauer Pál is a gesztenyést választotta végső nyughelyéül.

Az igazi feladat azonban még csak ezt követően adódik: a zengővárkonyi szelídgesztenye a jövő év februárjában az Év Európai Fája versenyben valamennyiünk szavazatára számít.

Remélhetőleg méltóan az eddigi sikereinkhez, hiszen a hét versenyből hármat magyar fa nyert meg, kétszer pedig a második helyen végzett.
 

Friss cikkek

2023.05.26.
Kerti homokozó készítése néhány egyszerű lépésben
A szomszéd füve mindig zöldebb?
2023.05.19.
A barbár zseni világa
Hatékonyság és kényelem: Újítások a traktorgumik terén
Muzsikálni csak hittel lehet
2023.05.12.
Cél a vásárlók biztonsága
Mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez a KSH
2023.05.05.
Érdekek mentén
Hogyan hat az időjárás az energiaárakra?
Szükségünk van egymásra
Veszedelmes szennyezőanyag
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.