BÁR FOLYAMATOSAN javul a helyzet, még mindig számos településen vagy településrészen nem megfelelő a csapból folyó víz minősége, ezért fogyasztása nem javasolt.

Poshadt és zavaros - A milliárdos beruházás ellenére vajon miért ihatatlan a vizük?

Másfél évtizeddel ezelőtt a településeink harmadában nem folyt fogyasztható víz a csapokból – ha volt egyáltalán. A gondot általában a megengedettnél magasabb bór-, fluorid-, nitrát-, nitrit-, arzén-, ammóniumvagy vastartalom okozta. Az unióhoz való csatlakozásunkkal ez a helyzet nagymértékben javult, ugyanis Európa számos célkitűzése között előkelő helyen szerepel a lakosság egészséges vízzel való ellátása. Ennek ellenére két évvel ezelőtt még mindig több száz településen nem volt ajánlatos csapvizet inni.

A szennyezési okok hasonlóak a korábbihoz. A 2007–2013 közötti uniós pénzügyi ciklus által nyújtott források lehívásának határidejét két évvel meghosszabbították, ezáltal több régióban is rohamtempóban dolgoztak a csapvíz ihatóvá tételén, sajnos nem mindig sikerrel.

Továbbra is zavaros víz folyik a csapokból Hortobágyon, Baján pedig a korábbi iható vizet sikerült ihatatlanná rontani.

Az ottani vízhelyzetről a közösségi oldalakon is rendszeresen eszmét cserélnek a lakosok. A feltett fényképek tanúsága szerint a csapvíz leginkább a többször lefőzött híg kávéhoz hasonlít, amely a hozzászólások szerint a mostani forróságban poshadt szagot is áraszt.

Az ok vélhetően az újfajta tisztítási módszer, amely a csövekben évtizedek alatt lerakódott szennyet feloldja. Hortobágyon hasonló lehet a helyzet; Illés Dóra lakos érdeklődésünkre elmondta, hogy a lakosság a folyamatos hitegetést megelégelte. A jelenségre már felfigyelt Brüsszel is, s nem lehetetlen, hogy az unió csalás elleni hivatala, az OLAF deríti majd ki: a milliárdos beruházás ellenére vajon miért ihatatlan a vizük?
 

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.