Ragaszkodom a múltamhoz

13 plusz egyes kérdéseinkre most Badár Sándor humorista válaszol.

Ország-világBorzák Tibor2021. 01. 31. vasárnap2021. 01. 31.

Kép: Budapest, 2016. szeptember 21. Badár Sándor színművész Szomjas György "a Gólya és a velnessz disznó" című új filmjének sajtótájékoztatóján a VIII. kerületben, a Gólya presszóban 2016. szeptember 21-én. A film a mai magyar valóságról szól, társadalmi finanszírozásban készül a Roncsfilm Kettő anyaggyűjtése és előkészítéseként, és várhatóan év végén mutatják be. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

Badár Sándor
Budapest, 2016. szeptember 21. Badár Sándor színművész Szomjas György "a Gólya és a velnessz disznó" című új filmjének sajtótájékoztatóján a VIII. kerületben, a Gólya presszóban 2016. szeptember 21-én. A film a mai magyar valóságról szól, társadalmi finanszírozásban készül a Roncsfilm Kettő anyaggyűjtése és előkészítéseként, és várhatóan év végén mutatják be. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– Épp a múltkor került kezembe egy régi fénykép, ami egyéves koromban készült. Látszik rajta, mennyire örültem a szülinapi tortámnak, de ahogy kiveszem, a rajta pislákoló egyetlen szál gyertya lángja még jobban lenyűgözött. Azóta csak szaporodik a gyertyák száma. Az ötvenedik születésnapomat soha nem fogom elfelejteni, ugyanis a cimboráim jól behúztak a csőbe.

Azzal hívtak fel, hogy aznap este fellépésem lesz a Dumaszínházban. Amikor kiálltam a reflektorfénybe, a nézőtéren ülő barátaim és kollégáim rázendítettek a Happy Birthday to You-ra. Nagyon megható volt.

2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Óriási élmény volt számomra, hogy 2017 tavaszán a Magyar Everest Expedíciót egy trekkingcsapat tagjaként elkísérhettem az alaptáborig. Rá egy évre pedig hívtak az Antarktiszra, de az utazást megvétózták a műsorszervezőim, mivel jó előre le voltak kötve a fellépéseim. Tehát másodszor sem jött össze, 1993-ban ugyanis egy banális fordítási félreértés miatt hiúsult meg, hogy egy alaszkai felfedezőt elkísérjek a Déli-sarkvidékre.

3. Mit szeret önmagában?

– Nem szoktam magamat boncolgatni, azt mások tudnák megmondani, hogy milyennek tartanak. Úgy gondolom, nyitott vagyok az új dolgokra, az ismeretlen felfedezésére.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– Ha pénzt kérnek tőlem. Azt is nehezen viselem, ha erőszakos módon akarnak rávenni valamire, amit egyáltalán nem szeretnék elvállalni.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Miért rontanám el bárkinek is a napját? Nem vonzanak a hírességek sem, de ha a sztárgázsijuk átutalásának napjára esne a cserelehetőség, azt azért megfontolnám.

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Elég sokat utaztam eddig is. Oda mennék, ahol még nem jártam. Szívesen barangolnék a Karib-tenger térségében vagy Argentínában.

7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Minden tárgyam értékes, még az is, amit mások kacatnak tartanának. Semmit sem dobok ki, de ha elkerülhetetlen a szelektálás, óriási fájdalmak közepette teszem meg. Ragaszkodom a múltamhoz, a legértéktelenebb holmikhoz is kötnek emlékek. Tisztában vagyok vele, hogy csak foglalják a helyet, s a házunk lassan megtelik. Ötévente eljön az ideje a selejtezésnek, ilyenkor hetekig pakolászok.

8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Leginkább a semmittevésre. Azt is időrablásnak tartom, ha valaki nem veszi észre magát, és vég nélkül mondja a telefonban a magáét. Amúgy szeretek beszélgetni, de nem akkor, amikor éppen más dolgom lenne. Nem tudok úgy létezni, hogy nem történik velem semmi. Engem a koronavírus-járvány sem állít meg. Most is sietek tárgyalni.

9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az utazásra és az egészségre. Más esetekben meggondolom. Egy időben nem tudtam ellenállni a porfogónak is beillő tárgyaknak, mára azonban sikerült visszafogni magam. Arra sem vágyom, hogy egy pulcsival vagy egy cipővel több legyen. Az is szempont nálam: mindig csak addig nyújtózom, ameddig a takaróm ér.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Régebben az állatvédelemre adtam, hiszen az állatok nem tehetnek arról, hogy gyarló az ember. Kerülöm az alapítványokat, nincs jó tapasztalatom velük, főleg, ha követelőző hangnemet ütnek meg. Hadd döntsem el magam, kit támogatok. Szeretem azt is tudni, hogy biztosan a címzetthez kerül-e a pénz.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Karl Maytól és Verne Gyulától. Szépirodalomban nem nagyon írtak náluk többet, így volt miből választanom, nincs is olyan regényük, amit ne olvastam volna. Máskülönben pedig mindenevő vagyok.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Amit a rendszer oda tett, de azt sem szoktam nézegetni. Én a laptopom és a mobiltelefonom gyakorlati funkcióit használom, ezért értelmetlen rajtuk bármilyen fotó, ami egyébként is csak egy pillanatra villan fel a bekapcsoláskor.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Ilyen célból nem biztos, hogy az állatkertbe mennék, mert ott be van határolva az állatok mozgástere. Jobban szeretem őket a természetes élőhelyükön megfigyelni. Hajdanán farkasokkal foglalkoztam, egész nap köztük voltam, minden rezdülésüket ismertem. Órákig el tudnám nézegetni a veresegyházi medveotthon bundásait is.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– Semmiképpen nem olyan közhelyeket, mint a „fogyjál le” vagy a „legyen szép napod”. Ezeket hamar megszokja az ember, és oda sem figyel rájuk. Én ezt tenném ki: „Élj úgy, hogy ez a nap is emlékezetes maradjon számodra!”

Badár Sándor Karinthy-gyűrűs színész, humorista névjegykártyáján ez áll: „szóra sem érdemes művész”. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatán tanult, eddig 54 filmes produkcióban játszott, köztük a Vattatyúkban, a Roncsfilmben, a Kontrollban. Tizenkét évig dolgozott a vasútnál, először váltókezelőként, majd forgalmi szolgálattevőként. Sokat szerepelt együtt Szőke Andrással, négy könyvét Horváth Jánossal közösen jegyzi. A Dumaszínházban 2003 óta lép fel. Fia bűvész.

 

Ezek is érdekelhetnek