Négylábú barátainkra is nagyon kell vigyázni!

Időnként azért a Kutyapostás is előrébb merészkedik az általában a 30. oldalon található kicsiny rovatából, főleg, ha olyan témát talál, ami igényli a nagyobb terjedelmet. És ez a mostani pont egy ilyen téma lesz: a Magyarországon meglehetősen mellékesen kezelt kisállat-, hogy ne mondjam: kutyabiztosításokról lesz ezúttal szó.

Ország-világSzücs Gábor2020. 02. 10. hétfő2020. 02. 10.
Négylábú barátainkra is nagyon kell vigyázni!

Hogy egyáltalán írjak erről, az egy angol reality sorozatnak, a Szuper állatorvosnak (The Supervet) köszönhető. Ki tudja, hanyadik évadát sugározzák már, s ha csak lehet, mindig megnézem, akár a régi, akár az új részeket. Egy Noel Fitzpatrick nevű professzor – mondjam inkább: szent őrült? – hozta létre Londontól hatvan kilométerre a Fitzpatrick Referralst, amiről egész bátran kijelenthetjük, hogy Európa, de talán a világ legjobb állatkórháza.

A hét minden napján 24 órában várják a pácienseket, akiket gazdáik általában akkor visznek oda, amikor másutt már csődöt mondott a tudomány. A száztagú személyzet, a számos műtő, a rehabilitációs medencével és radiológiai részleggel is rendelkező kórház páratlan minőséget nyújt; olykor az állatorvos-tudomány határait feszegetve még bionikus végtagokat is beépítenek – ennek igazi mestere Fitzpatrick.

Egyszóval ide elsősorban nem a kötelező oltások és a kisebb sebek, ivartalanítások miatt jönnek a gazdik, hanem komoly műtétekre, életet mentő beavatkozásokra. Ennek megfelelően az orvosi számla gyakorta 5000, de nem ritkán 10 ezer fontról (1,9 és 3,8 millió forint) szól. És Noel doki ilyenkor mindig elmondja, hogy tessék biztosítani az állatokat, mert ezek az összegek még Angliában is megterhelők lehetnek.

Nos, innen jött az ötlet, hogy megkutassam: mihez kezdenénk idehaza, egy mondjuk egymilliós orvosi számlával? Nem akarom a poént már most lelőni, de erre nálunk nincs orvosság…

A kisállat-biztosítás itthon is elérhető... Fotó: Shutterstock

Ezzel együtt azért a kisállat-biztosítás itthon is elérhető, mindössze két problémája van: egyrészt kevesen tudnak erről, másrészt a biztosítók sem nagyon nyomulnak. Némelyikük palettáján egyáltalán nem szerepel, s a többiek is leggyakrabban csak kiegészítőként, valamilyen más típusú biztosítással együtt ajánlják; a legtöbb helyen inkább periférikusan kezelik/nem kezelik a kisállat-biztosítást.

És akkor még a kizáró okokról nem is beszéltünk, amelyek jelenthetnek agresszívnek minősített fajtát, idős életkort, a kötelező oltások, a csip hiányát, de akár a (túl)tenyésztés során kialakuló jellemző fajtabetegséget.

Hogy a biztosítók miért nem látnak ebben a műfajban nagyobb üzletet, az nem egészen érthető. Ugyanis Magyarországon nagyjából két és fél millió kutya él, mindannyian gazdánál, akik biztosan többen vannak, mint a gépkocsi-tulajdonosok, akiket viszont rendesen körüludvarolnak a biztosítók, különösen ilyenkor, év vége, év eleje környékén…

Hát akkor nézzünk szét: mi vár ránk, ha idehaza szeretnénk kutyánkat-macskánkat biztosítani? (A vicc az, hogy pont velük kapcsolatosan ütközünk akadályokba, ugyanis, ha zsiráfod vagy elefántod van, azt simán biztosíthatod betegség, baleset, akár az általa okozott kár miatt is.

Természetesen a haszonállatok biztosítása is megoldott, akár csirkéről, akár lóról, szarvasmarháról, akár nagyüzemi állattartásról legyen szó – ebben például az Allianz jeleskedik –, akik viszont egyáltalán nem foglalkoznak a kisállatokkal.) És akkor lássuk, mit kínálnak a nagyok!

Hogyan vigyázzunk rájuk? Alaposan utána kell nézni a tudnivalóknak! Fotó: Shutterstock

A Groupama megy el legtovább a biztosítási összeghatárban, ám az eddigi tapasztalatok alapján óvatos duhajok. Ugyanis ami az összeghatárt illeti: akár évi 500 ezer forintot is kifizetnek, viszont több kizáró ok is szerepel a feltételeik között.

Természete­sen(?) ők is a lakásbiztosításaikhoz kapcsolódóan ajánlják – tehát nem kötelezően – a kisállat-biztosítást: „az állat balesete, betegsége miatt orvosilag indokolt hivatalos számlával igazolt állatorvosi kezelés költségeit, vagy – baleset következtében történő elhullása esetén – a hatósági engedéllyel rendelkező kisállat-temetkezést folytató vállalkozás által végzett temetés, illetve hamvasztás hivatalos számlával igazolt költségeit” fizetik ki.

Előfeltételek: kötelező oltások és a csip léte, a beavatkozás orvosi indokoltsága, szabályszerűen kiállított számla.

Ami az „óvatos duhajkodást” illeti, itt olyan kizárási okok szerepelnek, amelyek egy-egy fajta túltenyésztése miatt típusbetegségnek tekinthetők, s amire a Groupama nem fizet. Érdemes szerződéskötés előtt alaposan áttanulmányozni ezt a listát, amelyen – ha jól számoltam – 75 kutyafajta több száz(!) betegsége szerepel. Hogy mi mindenre figyelnek?

Íme, az egyik általam eddig legegészségesebbnek gondolt – de mint kiderült, rengeteg bajjal küszködő – német juhász biztosítást kizáró betegséglistája: „Lokális calcinosis (elmeszesedés), degeneratív gerincvelő-bántalom, der­ma­tomyositis (a vázizmok gyulladását okozó autoimmun betegség), acanthosis nigricans (szemölcsös felületű bőrbetegség), exocrine pancreatic insufficiency (hasnyálmirigy-elégtelenség), lupoid onychopathy (karomelváltozás), nodularis dermatofibrosis (egyfajta bőrdaganat), pannus (szuperficiális szaruhártya­-gyulla­dás), aorta stenosis (aortaszűkület), ductus arteriosus (Botalli) persistens (szívfejlődési rendellenesség), arteria pulmonalis-stenosis (veleszületett szívelváltozás), jobb aortaív perzisztenciája (szívbetegség), kamrai sövénydefektus (szívbetegség, fejlődési rendellenesség).”

Mit mondjak, nem szeretnék német juhászkutya lenni… A másik véglet például a szibériai husky, nála egyetlen betegség van csak kizárva, s írjuk ide: a keverék kutyáknál egyetlen kizáró ok sem létezik… (Tegyük mindjárt hozzá, hasonló listákkal várja majdnem minden biztosító két- és négylábú ügyfeleit.)

További groupamás előírás: az állat legyen 4 hónaposnál idősebb és 7 évesnél fiatalabb.

Noel Fitzpatrick professzor és kiskutyája. Fotó: Twitter

A macskabiztosításokat kizáró bajok értelemsze­rűen csakis a különleges fajtáknál léteznek. Például az abesszin, a burmai, a Maine Coon (ő egy macskaóriás), a perzsa, a sziámi betegségei tartoznak ide; a szürke házimacskákat simán biztosítják. Igaz viszont, nekik hét életük van, legalább…

S hogy mibe kerül mindez? Nincs méretbeli megkülönböztetés: a tacskó és az ír farkaskutya is – egykutya. Az éves díj 150 ezer forintig 11 846, 500 ezer forintig pedig 41 818 forint. Ugyanígy a macskáknál: 9868, illetve 34 848 forint az éves biztosítás díja.

*

Az Aegonnál a biztosítás 6 hónapos kortól él, és 7 éves korig köthető háromféle csomagban. A legolcsóbb díjcsomaggal baleset vagy betegség esetén 20 ezer forintot fizetnek (és 10 ezer forint az önrész). A legdrágább csomaggal 50 ezer forintot térítenek meg 10 ezer forint önrésszel. (Honlapjukon lehetőség van arra, hogy mindenki kikalkulálja a neki megfelelő árat.)

Ha önálló kisállat-biztosítást kötünk, az 50 ezer forint eseményenkénti limitet jelent, de az események száma a biztosítási éven belül nincs korlátozva. Ha lakásbiztosítással együtt kötik, akkor a limit 62 ezer forint lehet.

További tudnivaló: fajtakizárás nincs, de az egyes fajtákon belül bizonyos, a fajtára jellemző betegségre vonatkozó kizárás létezik.

*

A Generali Futrinka nevű biztosítása csak az otthon- és életmód-biztosításhoz köthető. A biztosító megtéríti a kutya, macska állatorvosi költségeit a biztosítási összeg erejéig, és fizet a baleset miatti halálért. Az ügyfelek három csomag közül – Mini, Midi vagy Maxi – választhatnak.

A leggyakoribb Midi-csomag havi 1000 forintba kerül, káronként 50 ezer forintot fizet évi 200 ezer forint értékhatárig. A szolgáltatás már az állat 4 hónapos korától igénybe vehető, és egyszerre akár három házi kedvenc is biztosítható. A biztosítás 25 000–75 000 forintig térít, s tartalmaz ebfelelősséget is, azaz, ha a „vadállat” sikeresen összetépi valaki vadiúj Louis Vuitton táskáját, akkor azt – részben legalábbis – kifizetik.

További tudnivalók. Egészséges, mikrocsippel megjelölt, oltásokkal ellátott kutyák vagy macskák biztosíthatók. Fajtakizárást nem alkalmaznak, de a fajtabetegségeket kizárják.

*

Mindenki szereti biztonságban tudni a kedvencét. Fotó: Shutterstock

A K&H biztosító ugyancsak a lakásbiztosításhoz ajánlja kiegészítőként a kisállat-biztosítást. Egy-egy baleset vagy betegség miatti ellátásra alkalmanként maximum 25 ezer forintot fizetnek, de a gazdáknak itt is 10 ezer forint önrészt kell vállalniuk.

A kártérítési összeg évente maximum 100 ezer forint lehet. A kisállat-biztosítást 6 hónapnál idősebb és 8 évesnél fiatalabb kutyákra és macskákra lehet megkötni, feltétel az is, hogy legyen mikrocsipjük, illetve egészségügyi könyvük.

*

A Genertel orvosit nem, csak ebtartói felelősségbiztosítást köt évente maximum 2 millió forint felső értékhatárig. Náluk létezik fajtakizárás, vagyis a staffordshire terrier, a pit bullterrier, a staffordshire bullterrier és ezek különböző keresztezései, valamint a rottweiler fajtájú ebek által okozott károkra nem fizetnek.

*

Mindezek a lehetőségek csak Magyarország területén érvényesek, ha utazni kívánunk kedvencünkkel, a Mapfre-biztosítóhoz forduljunk. Ők a kutyák és a macskák mellett a görényekről is gondoskodnak, de mindenkinek rendelkeznie kell csippel, oltásokkal; elmúltak 4 hónaposak, de még nem érték el a 9 éves kort, s van európai útlevelük. Egy balesetre vagy orvosi kezelésre maximum 125 ezer forintot fizetnek, de a kint történteket alaposan dokumentálni kell.

*

Végül arra a kérdésre, nem gondolnak-e arra, hogy a társadalmi felelősségvállalásuk révén segíthetnének kutyamenhelyeken, esetleg kifizetnék a náluk biztosított kutyák-macskák kötelező oltását – a válaszok általában elutasítóak voltak. Meglehet, ez még nem jutott eszükbe. Talán majd legközelebb…

Ezek is érdekelhetnek