Szarvaskőben csipkézhetünk

Csipkebogyó fesztiválra hívogatják a kirándulókat október 25-ére az Eger melletti Szarvaskőbe. Ha már ott járunk, túrázhatunk is egyet!

Ország-világPalágyi Edit2008. 10. 28. kedd2008. 10. 28.
Szarvaskőben csipkézhetünk

Csipkebogyó lekvár főzésre, s kóstolgatásra invitálják a vendégeket október utolsó szombatjára a szarvaskői szabadidőparkba. A nagyobbakat forral bor, a kicsiket hecsedlis fánk és palacsinta várja. A falatozást érdemes egy kis testmozgással levezetni.
A következő túrát a Kárpát Egyesület egri természetjárói bátran ajánlják családi kirándulásnak is, hiszen kis gyerekekkel is vígan végigjárható. Alkalmat ad játékra, kikapcsolódásra is.
A Szarvaskő vasútállomáson kezdődő piros négyszög jelzés a vasúti pálya falu felé eső oldalán indul Eger irányába. Egy ideig a pálya és az Eger-patak közötti ösvényen vezet utunk, majd átkelve bal kéz felől a vasúton a Malom-hegy felhagyott kőfejtőjéhez érünk. A volt bánya ma geológiai bemutatóhely, a Bükki Nemzeti Park oktató táblája kalauzol el bennünket a földtani múltba. A bánya volt őrháza mögött fakad a jó vizű Margit-forrás (piros kör jelzés). Érdemes kis pihenőt tartanunk, hisz innen utunk végig emelkedni fog a Les-rétig.
Pihenő után a korábbi jelzést követve folytatjuk utunkat enyhe emelkedőn a keresztező piros sáv jelzésig. Itt, az úton átkelve mindjárt megpillantjuk a Kárpát Egyesület által szépen felújított Les-házat. A háznál tüzet rakhatunk – a fatárolójában mindig találunk száraz fát.
Az ösvényen 50 méter séta után máris a Les-réten találjuk magunkat. Itt is esőbeálló, asztalok és padok, valamint tűzrakó várja a túrázókat. A hatalmas tisztás pedig gazdag lehetőséget nyújt a szabadtéri játékoknak.
A Les-rétről a piros sáv jelzését követve déli irányban indulunk Eger felé. A gerincúton haladva bal kéz felől a völgy túloldalán jól látszik a mészkőbánya területe, meddőhányói, a völgy alján pedig a néhány éve épült kőőrlő kék színű épületegyüttese.
Az almári Öreg-hegy közelében elérjük a piros kereszt jelzést. Itt döntenünk kell. Ha Almárban szeretnénk a túrát befejezni, akkor a piros sávot követve juthatunk le a hétvégi házak között a vasútállomásra. Innen vonattal és busszal is továbbutazhatunk.
Abban az esetben, ha a túránk végcélja a Berva völgye, akkor a piros keresztet kövessük. Az levezet bennünket a dombról, és az aszfaltos út kereszteződésében található helyi járatú autóbusz-megállókból (10 vagy 14-es járattal) Egerbe juthatunk.