Korda György január 4-én töltötte be 84. életévét. Több mint hat évtizedes pályafutását nehéz lenne tényszerűen, részletekbe menően felidézni, ezért néhány slágere mentén emlékeztünk vele a nagy korszakokról, amelyek meghatározták pályaívét.

Szeretni kell, ennyi a titok

Színésznek készült, a harmadik rostavizsgáig jutott a felvételin. Énekesként 1958-ban lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal aratta. Mondja is a Szabad Földnek:

-Nagy sláger lett belőle, mind a mai napig énekelem. Pályakezdőként fogalmam sem volt róla, hogy ez lesz az ars poeticám, ez lesz a vezérfonala az életemnek, én akkor csak azt tudtam, hogy énekelni szeretnék. Annyiféle szeretettel, jósággal, támogatással találkoztam életem során, hogy megértettem: szeretni kell, ennyi a titok. Szeretni kell az embereket és azt, amit csinálunk.

A tehetséges énekes csodás hangjával elbűvölte a közönséget, hamar állócsillag lett belőle. Nagyívű hangterjedelméhez kiválóan illettek a nagy olasz slágerek és a fesztivál után kiáltó, érzelmes dalok.

-Vándor Kálmán – aki nemcsak kiváló dalszövegíró, hanem a Népszava legendás sportrovatszerkesztője is volt – amellett, hogy ihletetten fordította magyarra az olasz szövegeket, tökéletesen közvetítette a laza olasz stílust is, amelyet testhezállónak éreztem magam is.

Korda György. Fotó: Knap Zoltán, Bors

A beatzene térhódítása sem tépázta meg a karrierjét, Korda György azok közé tartozott, akik minden zenei korszakban meg tudtak maradni a pályán. Népszerűsége megtartásában, növelésében sokat jelentettek a televízió és a rádió által is közvetített táncdal- és egyéb fesztiválok, versenyek, amelyeken mindig a díjazottak között volt. A sármos énekesnek ladyből több is jutott: énekelt Lady N.-ről, Lady Karneválról, Lady Lauráról, és magyarul az ő hangján szólalt meg Chris De Burg csodás dala, a Lady, lady, lady.

-Nagytehetségű dalszerzők és szövegírók írták a fesztiválokra a slágereket, de elő­fordult, hogy kértem egy kis szövegmódo­sítást. Például a Visszatérek én, hiába űzöl el ref­rénje eredetileg az lett volna, hogy Minden csókodért adok egy csillagot, de ­mondtam, hogy nem vagyok én szovjet tábornok. Amikor meg Klárikával készült a ­L’ amour című duettünk, úgy indult volna, hogy Mikor indul a nyár, már táncol a lány, akkor eszembe jutott, hogy eredetibb és humorosabb lenne, ha belecsempésznénk a közismert kártyaszenvedélyemet. Így átírták, és én azzal a szöveggel indíthattam, hogy Van egy nagy szerelem, ez a kártya nekem, imádom…, mire Klárikám folytatta azzal, hogy Ez a ­pechem nekem, mert így elveszítem a párom.

Ez persze nem igaz, hiszen Korda György és Balázs Klári már több mint négy évtizede élnek boldog házasságban és boldog munkakapcsolatban. Néhány hónapos turnékkal több évtizeden át léptek fel Észak-Amerikában és Ausztráliában. Kanadai turnéjuk idején kapott szárnyra egy morbid pletyka, amely hetekig lázban tartotta a bulvárlapokat és olvasóikat. Erről így vélekedik:

-Két nagy kópénak – Nádas György és Boncz Géza humoristáknak – volt köszönhető a vad pletyka, hogy Korda megölte a feleségét Kanadában, nem is akárhogy, lefejezte. Bármilyen furcsa, volt, aki elhitte, hogy képes lennék ilyesmire, sőt még a rendőrségig is eljutott a hír. Meg is jelentek édesanyámnál, aki mondta, hogy Kanadában turnézunk. Én pedig nem értettem, hogy apám miért olyan ideges a telefonban. Felhívott, és követelte, hogy azonnal adjam Klárikát. Mondtam, hogy nem tudom, mert éppen a fürdőszobában van. Erre már kiabált, hogy most rögtön beszélnie kell vele. Kénytelen voltam kihívni a feleségemet a fürdőszobából, és csak ekkor nyugodtak meg a kedélyek, hogy minden rendben, nincs alapja az őrült pletykának, amiről viszont mi csak akkor értesültünk.

Fellépésen, együtt. Fotó: Ádám János, Boon.hu

Tény, hogy a Korda–Balázs házaspár elválaszthatatlan, és sikert sikerre halmoznak. Persze, hogy kíváncsiak voltunk a titokra: a hosszú, boldog házasságéra, és arra is, hogy lehet, hogy immár több generáció békés egymás mellett élésben csápol a koncertjeiken a zenéjükért rajongva.

-A szakmai talán egyszerűbb: akarunk és tudunk is megújulni. Kölcsönösen inspiráljuk egymást, és az én szólódalaim után új színt hoztak a palettán a duettjeink, amit nagyon szeret a közösség: ismerik, kérik azokat, például nincs fellépés Mamma Maria nélkül. Szerencsére a zenei ízlésünk is hasonló Klárikámmal. Ami a házasságot illeti, a szeretet, szerelem mellett nagyon fontos a kölcsönös tisztelet. Annak ellenére, hogy én már huszonnégy éve a pályán voltam, Klárika egyenrangú partnerem, a közönség is így fogadott el minket. Az is hozzájárulhatott a házasságunk sikeréhez, hogy egyforma az ízlésünk életvitelben és kulináris tekintetben is: mindketten imádjuk a napot, a tengerpartot, a tenger gyümölcseit. Szeretünk szép környezetben élni, elegánsan megjelenni. Mindig megtiszteljük a közönségünket, hogy átöltözünk, mielőtt színpadra lépünk, nem abban lépünk fel, amiben esetleg órákon át utaztunk. Talán ez is hozzásegít, hogy legyőzzük a lámpalázat, mert bizony mind a mai napig izgulunk, amíg színpadra nem ­lépünk.

Az én szememben Korda György – nyolc évtized ide vagy oda – nem bácsi, hanem elegáns férfi. Őt azonban sem a Gyuri bácsizás, sem a Bagi–Nacsa-féle paródia nem bántja. Sőt!

-A Gyuri bácsizás azért nem zavar, mert egyértelmű, hogy ez a szeretet és a tisztelet jele. Az elhíresült paródia pedig szerintem még hozzá is tett a népszerűségünkhöz. Elárulok egy kis titkot is: az első paródiában egy kissé merev tartással, derékban picit meghajolva jelenített meg Nacsa Olivér. Ez akkor stimmelt, ugyanis egy operáció során átvágtak egy izmot, és évek kellettek, amíg rendbe jöttem.

A tavalyi évben elképesztően nagyot ment a Reptér című sláger, szerintem nincs ember, aki ne hallotta volna.

-A Reptér Máté Péter remek szerzeménye, amelyet negyvenkét éve írt, és annyira a szívén viselte, hogy még a dal felvételére is eljött, és bizonyos részeknél meg is mutatta, hogyan szeretné viszonthallani a szerzeményét. Akkor is nagy sláger volt, de azt álmomban sem feltételeztem, hogy négy évtized múlva ez lesz az a dal, amely a nemzetközi vizekre is kievez, és sikert hoz, a DJ-k előszeretettel pörgetik a remixet Ibizán is.

A Csináljuk a fesztivált című műsorban – ahol zsűritagként működik közre a Korda házaspár – egy csodás új duettet is hallhattunk tőlük. A Pesti mese szerencsére nem a pályától, csak tengerentúli fellépésektől való búcsúról szólt.

-Egyáltalán nem tekintem befejezettnek az életművemet. Ha már úgy hozta az élet, hogy nyolcvannégy évesen ott legyek a sűrűjében, akkor úgy érzem, kötelességem, hogy adjak a közönségnek, amíg adni tudok. Nincs megállás, mindig igyekszünk megújulni. Májusban hatalmas koncertünk lesz a Budapest Parkban nagyzenekarral, tánckarral, impozáns látvánnyal.

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.