Talpraállni a történelmi csapás után

Bár lapzártánkkor a Nemzeti Múzeum még mindig zárva tartja kapuit, a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival. A Trianon 100 téma iránt érdeklődőket kiállítás, fotógaléria és kvízek, játékos feladatok is várják a múzeum honlapján.

Ország-világSzijjártó Gabriella2020. 06. 25. csütörtök2020. 06. 25.
Talpraállni a történelmi csapás után

Kifejezetten a világháborút lezáró szerződéshez kapcsolódóan Trianon és a revíziós politika emlékei címmel készült egy galéria az intézmény gyűjteményéből, amelyet június 4-én, a nemzeti összetartozás napján nyitottak meg. Otthonunkban lapozgathatunk a korabeli fekete-fehér felvételek, plakátok, felhívások, karikatúrák között, amelyek mindegyike egy-egy pici adalék lehet a korszak megértéséhez.

Akárcsak a 17. terem virtuálisan is bebarangolható kiállítása. A Tria­noni Magyarország: a kormányzóválasztástól a II. világháború előtti utolsó békeévig (1920–1938) címet viselő tárlat a megcsonkított ország talpra állását és békerevíziós törekvéseit mutatja be a Horthy Miklós kormányzóról elnevezett korszakban.

Lapozgathatunk a korabeli fekete-fehér felvételek, plakátok, felhívások, karikatúrák között... Forrás: Museumap.hu

Kormányzóként is a tengerész-egyenruháját viselte legszívesebben, magával vitte akkor is, amikor a II. világháború végén a Magyarországot megszálló németek letartóztatták – a kiállított egyenruha a portugáliai emigrációjából került haza.

Megtekinthetők a „Rothermere-akció” emlékei: Lord Rothermere angol médiamágnás szimpátiamozgalmat indított az országot sújtó igazságtalan trianoni béke revíziója érdekében; akciója annyira népszerűvé tette Magyarországon, hogy még az is felmerült, a lord fiát kellene magyar királlyá koronázni.

Igazi különlegesség az az intarziákkal díszített szekrénykébe épített díszpolgári oklevél, amelyet 1928-ban gróf Klebelsberg Kunó Kecskemét városától kapott ajándékba; az irat kis képei a század legjelentősebb kultúrpolitikusának legfontosabb eredményeit mutatják be.

Nem mindegy, milyen körülmények között választunk...Forrás: Museumap.hu

A múzeum talán legizgalmasabb kezdeményezése az online kvíz­gyűjtemény: nemcsak az iskolások, hanem a felnőttek is játékos formában tesztelhetik tudásukat. Kiderül többek között az is, tudjuk-e, hogyan is zajlott a békekonferencia, milyen körülmények között mondta el Apponyi Albert gróf a beszédét.

A menekültek sorsától a férfi-női díszmagyar öltözékekig számos témában találhatók kérdéssorok, vagy épp térképen kell megkeresni híres nagyjaink trianoni határon kívülre eső születési helyét.

Ezek is érdekelhetnek