Tanösvény haragossiklókkal - Fantasztikus, hogy ennyi ember mozgósítható egy környezetvédelmi célért

NEM SOKAN TUDJÁK, hogy a pesthidegkúti Vörös-kőváron igencsak ritka élőlények húzzák meg magukat, és próbálják fölvenni a harcot az urbanizációval szemben. A fokozottan védett és a kihalás szélén lévő kaszpi haragossiklókról van szó, amelyeknek természetvédelmi eszmei értéke eléri a félmillió forintot.

Ország-világBiczó Henriett2017. 09. 14. csütörtök2017. 09. 14.
Tanösvény haragossiklókkal - Fantasztikus, hogy ennyi ember mozgósítható egy környezetvédelmi célért


Fantasztikus, hogy ennyi ember mozgósítható egy környezetvédelmi célért – nyilatkozta Kádár András, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály aktív tagja és a Jane Goodall Intézet magyarországi irodájának társelnöke. Az intézet még tavaly decemberben kezdte el akcióját, hogy legalább 450 ezer forintot gyűjtsenek össze egy tanösvény megépítésére, amely biztosítaná a siklók védelmét más természeti értékek bemutatása mellett.

A kezdeményezés meglepően jól sikerült, 453 ezer forint gyűlt össze az adjukossze.hu weboldalnak köszönhetően. A szervezők szerint ezzel beigazolódott, hogy minden fillér számít: van, aki ezer forintot tudott adni, és volt olyan cég, amelyik ötvenezret.

„Ezenkívül szerveztünk jótékonysági főzést, részt vettünk a »Minden doboz visszajár« környezetvédelmi programban, és a II. Kerületi Önkormányzat is támogatott bennünket, hogy rendelkezésre álljon a szükséges 1,2 millió forint – mondja Kádár András. – Éppen Budapesten tartott előadást dr. Jane Goodall, a híres természetvédő, aki a csimpánzok természetes élőhelyükön való vizsgálatával vált világhírűvé. Hihetetlen véletlen, de szakosztály kutatói ekkorra időzítették két, pár nappal korábban befogott, majd a vizsgálatukat segítő rádiónyomkövetővel ellátott sikló visszaeresztését a természetbe.”

Dr. Jane Goodall boldogan vállalta, hogy az egyik siklót szabadon engedi. Az adományok segítségével hat, a helyi élővilágot bemutató táblát állítanak föl. Szakmai segítséget a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától kaptak, a csaknem másfél kilométer hosszú tanösvényt szeptember második felében adják át a természetkedvelő és állatbarát közönségnek, ha addig meglesznek a szükséges engedélyek.
 

Ezek is érdekelhetnek