Már másfél évtizede nincs köztünk a valaha élt legismertebb és legnépszerűbb magyar ember, Puskás Ferenc. Öcsi bácsit 2006. november 17-én, 79 évesen igazolták le az égi válogatottba. A szomorú évforduló kapcsán országszerte, sőt határainkon túl is tartottak megemlékezéseket.

Tizenöt éve hiányzik

Egykor, a 2006.-i – december 9-i – gyászszertartáson Kiss-­Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrálta a gyászmisét Budapesten, a Szent István-bazilika altemplomában, ahol a focistale­­gen­da örök ál­­mát alussza. Az év­­forduló apropóján az m4sport.hu A nemzet búcsúja címmel ismét leadta az ötórás búcsúztatót.

A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia képviselői november 17-én elhelyezték a budapesti Szent István-bazilika altemplomában az emlékezés koszorúit, de összegyűltek az akadémián található Puskás-szobornál is, hogy tisztelegjenek névadójuk emléke előtt. Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete felidézte a tizenöt évvel ezelőtti eseményeket: „Azon az őszön már tervben volt, hogy az akadémia Puskás nevét veszi fel, ám a gyász napjaiban elhalasztottuk a névadást, így végül 2007. április 1-jén vette fel az akadémia Puskás Ferenc nevét.

Természetesen a Real Madridnál sem feledkeztek meg az évfordulóról, a madridi klub hivatalos honlapján emlékeztek meg a nagy bajnokról, kiemelve, hogy „Pancho” 242 gólt szerzett, nyert három Európa-kupát, egy Interkontinentális Kupát, öt bajnoki címet és egy spanyol kupát a Real Madrid mezében, illetve szót ejtettek arról is, hogy ma a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség rangos elismerése, az Év góljáért járó díj viseli Puskás nevét. Közösségi oldalukon pedig a ballábas zseni előtt tisztelegve másfél percben felidézték a legszebb góljait.

Határainkon túlról, de jóval közelebbről, Erdélyből posztolt képet a Facebookra Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke, aki ezekkel a szavakkal helyezte el koszorúját az új sepsiszentgyörgyi stadion falára: „Puskás csak egy volt! Most az Aranycsapat többi játékosával együtt az égi vb-n tanítják focizni a többi csapatot!”

Orbán Viktor miniszterelnök szintén a közösségi médiában tett közzé egy fekete-fehér Puskás-fényképet felirattal: „Emléked előtt tisztelgünk, Száguldó Őrnagy!”
A TV2 Tények plusz című műsora Puskás Ferenc Spanyolországban élő unokáját és dédunokáját szólaltatta meg, akik köszönetüket fejezték ki, hogy a magyarok ilyen nagy becsben tartják híres felmenőjük emlékét.

Tóth-Zele József, a Real Madrid korábbi ifjúsági edzője hangüzenetben fejezte ki sajnálkozását, hogy a járványhelyzet miatt ezúttal nem lehetett olyan nemzetközi összejövetelt tartani, mint a 10. évfordulón, amikor Amancio Amaro, a Real Madrid legendája így fogalmazott: „Aki Puskás Ferencről beszél bármikor, az álljon fel.”

Hozzászólások

Friss cikkek

A királynő útja
Használható hagyomány
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Liliomkirálynő a homokon
2022.08.12.
Csinos, kényelmes, öko
Bányasirató Oszlopon
Eső helyett választóvizet hoz az év
Rejtélyes halálesetek – Imre hercegtől Zrínyi Miklósig
Minőségi térkő a kert díszítéséhez
2022.08.05.
Masszírozott vályogfalak
Aranyló balfedezet, avagy Zakariás József emlékezete
2022.07.29.
Mire érdemes 2022-ben figyelni hitelfelvétel közben?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.