Többet tudunk, mint egy éve

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány évről évre meghirdeti a Nagy Elsősegély Tesztet. Legutóbb is sokan voltak kíváncsiak arra, vajon tudják-e a helyes választ a legfontosabb egészségügyi és elsősegélynyújtásra vonatkozó kérdésekre.

Ország-világHabik Erzsébet2020. 03. 30. hétfő2020. 03. 30.
Többet tudunk, mint egy éve

Mint kiderült, egyes témákban még van hova fejlődnünk, de összességében jól vizsgáztunk, a tájékozottságunk folyamatosan javul – írja a Napidoktor.hu.

A válaszadók több mint 80 százaléka tudta például, hogy egy 70 kg-os ember napi ajánlott folyadékbevitele 2,1–2,8 liter, azonban a korábbi évekhez képest csökkent azoknak a száma, akik helyesen járnának el, ha leforráznák a kezüket (folyó hideg vízzel kell csillapítani a fájdalmat).

Az agyrázkódás tüneteire is minden évben rákérdeznek, mert az eredmények azt igazolják, hogy a hétköznapinak tűnő panaszok – mint az aluszékonyság, szédülés, hányinger – alapján sokan elbizonytalanodnak.

Mi a teendő, ha üvegszilánk kerül a szemünkbe? Sokan csukott szemmel várnának a segítségre, ami nagy hiba. A tesztet kitöltők háromnegyed része azonban tudta, hogy ilyenkor steril gézlapokkal le kell fedni mindkét szemet, és orvosra bízni az idegen test eltávolítását.

A felmérés 2013-as indulása óta folyamatosan emelkedik az újraélesztés helyes eljárására adott jó feleletek aránya. A válaszadók közel 60 százaléka biztos volt abban, hogy a fejet hátrahajtva, szájból orrba vagy szájból szájba szükséges alkalmazni a levegőfújást és a mellkasnyomást 30:2 arányban. Ha valaki a szájon át történő újraélesztést nem szeretné alkalmazni, a mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő nyomása ugyanúgy lehetőség az emberi élet megmentésére.

Járatosak voltak a kitöltők abban a kérdésben is, hogy mi a teendő akkor, ha a tűző napon ájul el mellettük valaki: árnyékba kell húzni az illetőt, és – ha eszméleténél van – vízzel kínálni, amíg meg nem érkezik a segítség.

A kullancs kiszedéséhez használjunk kullancseltávolító csipeszt. Fotó: Shutterstock

Szinte kivétel nélkül helyesen tudták, hogy fejsérülés esetén a sérültet le kell fektetni, a fejét felemelni, és a seb fertőtlenítése után arra sapkakötést készíteni.

Viszont bizonytalanságra adott okot az orrvérzés elállítására feltett kérdés. Sajnos a válaszadók tizede még mindig úgy gondolja, hogy a vérzést a fej hátrahajtásával lehet csillapítani. A többség azonban helyesen nyújtana elsősegélyt ilyen esetekben: mindkét orrcimpát befogva, a fejet enyhén előrehajtva csillapítanák a vérzést.

A kvíz kitöltői közül szinte mindenki el tudná látni a kullancscsípést: az élősködőt kullancskiszedő csipesszel a bőrfelszínen megfogva, enyhe csavarással, óvatosan távolítaná el.

Mi az az AED és mikor alkalmazható? Ez volt a teszt utolsó kérdése, amire a kitöltők több mint 78 százaléka válaszolta helyesen, miszerint az AED (Automated External Defibrilator) egy mindenki számára nyilvános helyen elérhető automata defibrillátor, amellyel hirtelen szívhalál esetén laikusként is megkezdhető az újraélesztés.

A teszt összeállítói remélik: ha sor kerül rá, akkor vészhelyzetben, a gyakorlatban is hasonlóan jó eredménnyel és magabiztossággal születnek meg a megfelelő dön­tések.

Ezek is érdekelhetnek