Törőcsik Mari: Soós Imre zseni volt!

Paraszt-színésznek tekintette a saját kora, s úgy is bántak vele. Színésztársai mindmáig zseniként emlegetik Soós Imrét. A tragikus körülmények között, mindössze 27 évesen elhunyt színész most lenne 80 esztendős.

Ország-világBalogh Mária2010. 02. 14. vasárnap2010. 02. 14.
Törőcsik Mari: Soós Imre zseni volt!

A zsúfolásig megtelt debreceni Víg Kamaraszínházban a Nemzet Színésze, Törőcsik Mari közvetlen hangú visszaemlékezését hallhatták az egybegyűltek. Az egykori partner a 80 éve született Soós Imrére emlékezett beszélgetőtársával, Vidnyánszky Attilával, a Csokonai Színház igazgatójával.

– Az első ember volt az életemben, aki ilyen hamar és ennyire fiatalon égette el magát – emlékezett Törőcsik Mari, aki a Körhinta című filmben legendás szerelmespárt alakított Soós Imrével. – Parasztszínészként skatulyázták be, pedig igazi zseni és született arisztokrata volt. Nagyvonalú herceg, akit mindenki szeretett, mindenhol szívesen látták, s aki idegösszeomlást kapott attól, hogy nem arra használták, amire való – mesélte Törőcsik Mari.

Soós Imre Balmazújvároson született, koldusszegény parasztcsaládban. A hajdúsági településen nevelkedett, s már gyermekkorában a mezőn, a földeken színházast játszott. Amikor a háború után a fővárosba került, eltévedt a városi rengetegben és a csizmát sem bírta el a lába. Ezért gyakorta járt mezítláb, majd Gobbi Hilda színművésznőnek köszönhetően némi ruhához és lábbelihez jutott a csodálatos tehetségű parasztfiú. Első híres filmjében, a Lúdas Matyiban a címszerepet játszotta el.

Törőcsik Mari ösztönös tehetségnek nevezte színésztársát, aki nehezen tudta feldolgozni, hogy paraszti származása miatt soha nem kapott intellektuális szerepeket – így dédelgetett vágya, a Hamlet főszerepének eljátszása sem valósulhatott meg. Az ízes beszédű, rekedtes hangú, magyar Gérard Philipnek nevezett őstehetség a Körhintában nyújtott alakításáért számtalan elismerésben részesült Törőcsik Marival, de őt végül nem vitték ki 1955-ben a cannes-i premierre. Soós Imre a filmsikerek után három évig a debreceni Csokonai Színházban játszott. Később a fővárosba szerződött, de vágyott szerepeit sosem játszhatta el. Törőcsik Mari nem érti, hogy 30 éve nem tartottak hivatalos megemlékezést Soós Imre születésének évfordulóján. Jó hír, hogy dr. Vajda Mária néprajzkutató kitartó és alapos gyűjtőmunkájának köszönhetően elkészült a Soós Imre monográfia, ami kiadásra vár.

Törőcsik Mari megvallotta: a színész zseni nehezen dolgozta fel a hirtelen jött népszerűséget, majd a méltatlan mellőzöttséget, a kirekesztést, amit önpusztító életvitellel próbált feledni. Nem így akart élni, az bizonyos. Amikor élete egyik nagy szerelme, Ferrai Violetta 1956-ban elhagyta Magyarországot, Soós Imre öngyilkosságot kísérelt meg, de megmentették. Későbbi felesége és egyben orvosa-pszichiátere, akivel se vele-se nélküle állapotban kínlódtak, szigorúan fogta a színészt, aki ezt a túlféltést nehezen viselte – vélik a kortársak.

Soós Imre mindössze 27 esztendős volt, amikor otthonában a feleségével együtt holtan találták. Életüket gázmérgezés oltotta ki. A színész kezében egy nyitott Shakespeare-kötet feküdt – Hamlet híres monológjával.

Ezek is érdekelhetnek