Túlbuzgó hatóságok

Aggodalmakat keltett Brüsszelben a brit földön kirobbant kitoloncolási botrány. A Brit Nemzetközösséghez tartozó karibi országokból évtizedekkel ezelőtt bevándorolt szülők gyermekeit egészen mostanáig az a veszély fenyegette, hogy elveszítik munkahelyüket, otthonukat, sőt hazaküldik őket, ha nem tudják dokumentumokkal alátámasztani, hogy törvényesen tartózkodnak az Egyesült Királyságban.

Ország-világHalmai Katalin2018. 04. 28. szombat2018. 04. 28.

Kép: Demonstrators hold banners during a protest to Lobby MPs to guarantee the rights of EU citizens living in the UK, after Brexit, outside the Houses of Parliament in central London on September 13, 2017. After navigating the first hurdle of a key Brexit bill, British Prime Minister Theresa May on Tuesday won another parliamentary vote which will help prevent opposition MPs from blocking future legislation. / AFP PHOTO / Tolga AKMEN, Fotó: TOLGA AKMEN

Túlbuzgó hatóságok
Demonstrators hold banners during a protest to Lobby MPs to guarantee the rights of EU citizens living in the UK, after Brexit, outside the Houses of Parliament in central London on September 13, 2017. After navigating the first hurdle of a key Brexit bill, British Prime Minister Theresa May on Tuesday won another parliamentary vote which will help prevent opposition MPs from blocking future legislation. / AFP PHOTO / Tolga AKMEN
Fotó: TOLGA AKMEN

Bár a londoni kormány nemrégiben bocsánatot kért a tévedésekért, az EU székhelyén fenyegető párhuzamosságokat véltek felfedezni az úgynevezett Windrush generáció és a szigetországban dolgozó uniós polgárok Brexit utáni helyzete között. A brit belügyminisztérium a legutóbbi időkig körülbelül 50 ezer, a múlt század negyvenes és hatvanas évei között érkezett embert fenyegetett hazatoloncolással. Ők azok, akik – kiskorúak lévén – eleve útlevél nélkül érkeztek, és később sem folyamodtak hivatalos papírokért. Mivel az Egyesült Királyságban nincs személyi igazolvány, ez mindaddig nem okozott gondot nekik, amíg egy 2013-ban született, az illegális migráció visszaszorítását célzó törvény elő nem írta a munkaadóknak, az ingatlanjaikat bérbe adó tulajdonosoknak, az egészségügyi dolgozóknak és másoknak, hogy minden jelentkezőtől, illetve ügyféltől kérjék el a legális státuszukat igazoló dokumentumokat.

A La Manche csatorna túlpartján kételyeket ébresztett a londoni hatóságok túlbuzgósága. Mi lesz, ha a Windrush generáció sorsára jut a szigetországban dolgozó 3,5 millió EU-polgár a Brexit után? – tették fel a kérdést.

Guy Verhofstadt belga liberális politikus, az Európai Parlament brit kilépéssel foglalkozó munkacsoportjának vezetője már figyelmeztette a londoni kormányt: garantálnia kell, hogy a szigetországban élő uniós polgárok nem kerülnek hasonló helyzetbe. London úgynevezett „letelepedetti státuszt” ígér az EU-ból érkezetteknek, ami nagyjából ugyanazokkal a jogokkal fogja felruházni őket, mint amilyeneket jelenleg élveznek. A mintegy 3,5 millió embernek azonban nyilvántartásba kell vetetnie magát, és sokan aggódnak, hogy a folyamat nem lesz zökkenőmentes. Joggal tartanak attól is, hogy az intézmények, amelyeknek ki kell szűrniük az illegálisan az országban tartózkodókat, tévedések sorozatát fogják elkövetni. A londoni kormány igyekszik megnyugtatni az országban dolgozó EU-polgárokat, hogy gyors, egyszerű és az igényeiket maximálisan figyelembe vevő nyilvántartási rendszert fog létrehozni. A bejelentkezésre sok időt fognak hagyni, a határidő 2021 júniusa lesz.