Aggodalmakat keltett Brüsszelben a brit földön kirobbant kitoloncolási botrány. A Brit Nemzetközösséghez tartozó karibi országokból évtizedekkel ezelőtt bevándorolt szülők gyermekeit egészen mostanáig az a veszély fenyegette, hogy elveszítik munkahelyüket, otthonukat, sőt hazaküldik őket, ha nem tudják dokumentumokkal alátámasztani, hogy törvényesen tartózkodnak az Egyesült Királyságban.

Túlbuzgó hatóságok

Bár a londoni kormány nemrégiben bocsánatot kért a tévedésekért, az EU székhelyén fenyegető párhuzamosságokat véltek felfedezni az úgynevezett Windrush generáció és a szigetországban dolgozó uniós polgárok Brexit utáni helyzete között. A brit belügyminisztérium a legutóbbi időkig körülbelül 50 ezer, a múlt század negyvenes és hatvanas évei között érkezett embert fenyegetett hazatoloncolással. Ők azok, akik – kiskorúak lévén – eleve útlevél nélkül érkeztek, és később sem folyamodtak hivatalos papírokért. Mivel az Egyesült Királyságban nincs személyi igazolvány, ez mindaddig nem okozott gondot nekik, amíg egy 2013-ban született, az illegális migráció visszaszorítását célzó törvény elő nem írta a munkaadóknak, az ingatlanjaikat bérbe adó tulajdonosoknak, az egészségügyi dolgozóknak és másoknak, hogy minden jelentkezőtől, illetve ügyféltől kérjék el a legális státuszukat igazoló dokumentumokat.

A La Manche csatorna túlpartján kételyeket ébresztett a londoni hatóságok túlbuzgósága. Mi lesz, ha a Windrush generáció sorsára jut a szigetországban dolgozó 3,5 millió EU-polgár a Brexit után? – tették fel a kérdést.

Guy Verhofstadt belga liberális politikus, az Európai Parlament brit kilépéssel foglalkozó munkacsoportjának vezetője már figyelmeztette a londoni kormányt: garantálnia kell, hogy a szigetországban élő uniós polgárok nem kerülnek hasonló helyzetbe. London úgynevezett „letelepedetti státuszt” ígér az EU-ból érkezetteknek, ami nagyjából ugyanazokkal a jogokkal fogja felruházni őket, mint amilyeneket jelenleg élveznek. A mintegy 3,5 millió embernek azonban nyilvántartásba kell vetetnie magát, és sokan aggódnak, hogy a folyamat nem lesz zökkenőmentes. Joggal tartanak attól is, hogy az intézmények, amelyeknek ki kell szűrniük az illegálisan az országban tartózkodókat, tévedések sorozatát fogják elkövetni. A londoni kormány igyekszik megnyugtatni az országban dolgozó EU-polgárokat, hogy gyors, egyszerű és az igényeiket maximálisan figyelembe vevő nyilvántartási rendszert fog létrehozni. A bejelentkezésre sok időt fognak hagyni, a határidő 2021 júniusa lesz.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.