Túlélőtúra a volánnál - Kisügyes fehérben

Világszerte az arra hivatottak óvatosságra intő eszközökkel – ekként is növelve a szabálytalanságok elkövetésétől visszatartó erőt – segítik a sofőröket az utakon. Ezek sorában többféle megoldás dívik, kezdve a rendőrt utánzó bábutól a rázóköveken és a sebességcsökkentő küszöbön át az aktuális haladási sebességet mérő és mutató jelzőig.

Ország-világBudai Horváth József2017. 04. 26. szerda2017. 04. 26.

Kép: Kerékpár bicikli bringa kötelezö felszerelése lámpa prizma biztonság láthatóság 2017.04.17 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Túlélőtúra a volánnál - Kisügyes fehérben
Kerékpár bicikli bringa kötelezö felszerelése lámpa prizma biztonság láthatóság 2017.04.17 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

E rovat gazdájaként már két évtizeddel ezelőtt írtam arról, hogy véleményem szerint a járőrkocsijaival egy helyben lecövekelt, leginkább a traffipax gombját nyomogató és az alkoholszondát megfújató rendőrség büntető intézkedéseivel szemben túlságosan is háttérbe szorul a szabályos közlekedésre figyelmeztető és ösztönző szolgálatuk. Javasoltam, hogy az egyenruhások egy része – kerülve a feltűnést – „mindennapi” autókon haladjon, fényképezze le, majd szűrje ki a forgalomból a zabolátlan szabályszegőket. Nos, ez ügyben isten malmai, ha lassan is, de őrölnek.

A Zala megyében nemrégiben bevetett – két fedélzeti kamerájával speciális feladatokra is alkalmas – felderítő kocsi inkognitóban halad, miközben azért a tetején és a szélvédő mögött található villogóról felismerhetik az autósok. A fehér Audi A3-asból a rendőrök rögzíthetik a záróvonal átlépését, a tilosban áthaladást, az elsőbbség megadásának és az irányjelzés elmulasztását, a szabálytalan sávváltást és előzést. Két hete lapunkban sokrétű ös?- szeállítás keretében hasznos információkat olvashattak a kerékpározásról.

Ezúttal javaslom, vegyük számba, mire kell figyelnünk, mielőtt a biciklink nyergébe pattanunk. Fontos, hogy meggyőződjünk valamennyi kötelező felszerelési tárgy meglétéről: fehér első lámpa; vörös hátsó lámpa; vörös hátsó prizma; borostyánsárga küllőprizma legalább az első keréken; két, egymástól független fék; csengő. Nappal is érdemes viselnünk a fényvisszaverő ruházatot, ami lakott területeken kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok között kötelező. A sisak használata – a térd- és könyökvédőhöz hasonlóan – csupán ajánlatos, ám ha a bringás a lakott területen kívül 40 kilométer/ óra feletti sebességgel halad, akkor már kötelező.

Áprilistól amelyik autón a biciklitartó eltakarja az eredeti rendszámot, 5500 forintért új táblát kap. A szürke tábla felirata és a kerete fehér, az EU tagállamjelzését is tartalmazza.

A „közönséges” rendszámtábláknál az N kezdőbetű után a rendszer P-re váltott, mivel az O betű (és aztán a Q-val is így lenne, tehát valószínűleg következik az R) összetéveszthető a számokkal, s az ellenőrző kamerákat is összezavarja. Az egyénileg kiválasztott, egyedileg előállított, illetve az ideiglenes rendszámtáblák viszont nem változnak.