Újra érdemes a Vadása-tónál pihenni

Régi szépségében pompázik ismét a Vadása-tó, pedig medre tavasszal még leginkább holdbéli tájhoz hasonlított. Tavaly nyáron megrongálódott a gátja, a helyreállításhoz pedig le kellett engedni a vizét. Az iszapot azóta kikotorták, a gátat megerősítették, a tavat feltöltötték.

Ország-világHardi Péter2019. 07. 11. csütörtök2019. 07. 11.

Kép: Őrség Hegyhátszentjakab Vadása tó gát felújítás rekonstrukció építkezés túrizmus vendéglátás kikapcsolódás Fotó: Kállai Márton

Újra érdemes a Vadása-tónál pihenni
Őrség Hegyhátszentjakab Vadása tó gát felújítás rekonstrukció építkezés túrizmus vendéglátás kikapcsolódás Fotó: Kállai Márton

– Számunkra ez a tó az életben maradás záloga – mutat a vízfelületre Kránicz Ferenc, Hegyhátszentjakab polgármestere. – Valamikor a falu családjainak 95 százaléka kőműves volt. Az a világ elmúlt, helyette van egy csodaszép tavunk. Ebből élünk. Ha felmérést készítenék, ki tudja, merre kell keresnünk a térképen Hegyhátszentjakabot, alighanem sokan lennének tanácstalanok. Nos, Hegyhátszentjakab apró falu Vas megyében. Évtizede még háromszáz lakója volt, ami – ha lassan is, de – folyamatosan apad, ma 278-an lakják. Ha viszont azt kérdezném, merre keressük a Vadása-tavat, sokkal többen kapnák fel a fejüket: az Őrségben. És igen, Hegyhátszentjakab határában.

Valódi kikapcsolódást ígér a gyönyörű környezet.
Fotó: Kállai Márton

A Vadása az ország egyik legszebb, erdők által övezett, nem egészen háromhektáros tava. Keletkezése valamikorra a XX. század elejére tehető, amikor a Vadása-patak által táplált tó a grófi rangú földbirtokosnak is egyik kedvelt vadászterülete volt. A mostani vízfelület bő fél évszázados. A hatvanas években duzzasztották fel a Hegyhátszentjakab fölött eredőn és a falun keresztülcsordogáló patak vizét ismét, mentve ezzel a lakosságot az esetleges villámárvizektől. S ha már annyi víz felgyűlt – a tó a gát felőli részén csaknem négy méter mély –, persze hamar megtalálták a pecások és a fürdőzők. A tó a nevét a hagyomány szerint a környék rókalyukairól kapta. A róka ugyebár vad, s ha a vad lyukat ás, akkor az vad ásta lyuk. Innen pedig már csak egy ugrás a „vadása” elnevezés.

Kránitz Ferenc, polgármester: a tó az életben maradás záloga. Fotó: Kállai Márton

Bár az efféle szófejtéseket mindig némi kétkedéssel fogadom, de inkább gyönyörködjünk a tájban. Mert lassanként ismét tehetjük. A tavat két éve érte az első csapás, amikor a kékalgák túlszaporodása miatt be kellett tiltani a fürdőzést. Az algásodás okáról különböző hírek terjedtek a faluban, a legvalószínűbb, hogy a nagy meleg, illetve a tóban az évtizedek során felgyülemlett szerves anyagok együttesen okozták az egysejtű növények elszaporodását. A második csapás bő éve érte a falut: átszakadt a tó gátja. Vagy, hogy ne essek túlzásba, ha át nem is, de alaposan megrongálódott a vizet felfogó, a koronáján úttal ellátott töltés… Történt ugyanis, hogy az Őrséget tavaly nyár elején már egy hete áztatta az eső, amit egy kiadós felhőszakadás zárt. A zsilip pedig kevésnek bizonyult a víz ereje ellen.

– Meghágta a víz a gátat – mosolyodik el kétértelmű szavain a helyreállítást végző egyik vállalkozó. A víz már a gát külső oldalát mosta, s ha nem áll helyt a falu jó néhány homokzsákoló lakója, talán át is szakítja. A katasztrófát sikerült elkerülni, de a gát még egy felhőszakadást nem bírt volna ki. Nem lehetett késlekedni a helyreállítással. A munkálatokra beadott 160 millió forintos pályázati igényből a Vadása-tó tulajdonosa, a falu önkormányzata 96 milliót nyert el, amihez így önrészt kellett tennie, hogy március 15-e után végül 107 millió forintból elkezdődhessen a helyreállítás. Az összegbe nem csupán egy korszerű, a reménység szerint a tavalyinál nagyobb felhőszakadások vizének is ellenálló gát fér bele, hanem benne foglaltatik az annak idején védekezésre fordított többmilliós költség is, és a tervezés, a közbeszerzés, a műszaki ellenőrzés kiadása is. A maradék 24 millióból pedig utakat állítanak helyre az őrségi faluban.

– Ha már a gátat újra kellett építeni, kikotortatták az évtizedek során lerakódott iszapot is, miután leengedtük a tó vizét – hallgatom a helyreállítást végző cég ügyvezetőit, Varga Eleket és Erős Miklóst.

Időben sikerült a gátat is helyreállítani. Fotó: Kállai Márton

– Ekkoriban leginkább katasztrófa sújtotta területre hasonlított a környék. Néha még a gépeinket is menteni kellett – mutatnak képeket a telefonjukon.

– De aztán csak sikerült 5400 köbméternyi iszapot eltávolítani. Közben a nemzeti park feltérképezte a környék természeti értékeit, s ha minden igaz, tanösvény is készül a tó körül található égeres lápon a tőzegpáfrány és osztrák zergevirág bemutatására.

– A műszaki átadás már megtörtént – tudjuk meg Kovács Imre ellenőrtől –, ez a gát akár 30-40 centis hullámokat is áll. Már csak a tereprendezés van hátra. A tavat ottjártunkkor a Vadása-patak és a csaknem tucatnyi forrás feltöltötte, a víz, amelynek a minősége megfelelő, időközben tonnányi ponty otthonává is vált. Nyithatnak a tó körüli büfék.

Ezek is érdekelhetnek