Újság születik – 75 éves a Szabad Föld

Gajdics Ottó főszerkesztő levelével indítjuk születésnapi, rendhagyó mellékletünket.

Ország-világSzabad Föld2020. 08. 28. péntek2020. 08. 28.

Kép: Alsónémedi, 1949. január 24. Kislány tartja a kezében a Szabad Föld című hetilapot. MTI Fotó/Magyar Képszolgálat: Valner, Fotó: Valner

Újság születik – 75 éves a Szabad Föld
Alsónémedi, 1949. január 24. Kislány tartja a kezében a Szabad Föld című hetilapot. MTI Fotó/Magyar Képszolgálat: Valner
Fotó: Valner

Az igazi ünnepelt

Édesanyám szokott évődni velem, amikor felköszönt a születésnapomon, hogy nem is nekem kellene igazán gratulálni, hanem őt kellene ünnepelni, hiszen ő hozott a világra és ő nevelt fel. Bár el sosem ismerem, titokban teljesen igazat adok neki. Ezért most, a Szabad Föld 75. születésnapján nem a lapot köszöntöm, nem is a hajdanvolt és a jelenlegi készítőinek gratulálok, hanem önöket, olvasókat szeretném ünnepelni.

Hiszen az önök kitüntető figyelme, odaadó szeretete volt az, ami a viszontagságos évtizedekben befogadta és a mai napig fenntartotta az 1945-ben útjára indított lapot.

A Szabad Föld jó ideje a család hetilapjának tartja magát. Önök, olvasóink viszont mindig is egy nagy családként tekintettek magukra. Olyan családként, ahol segítő szeretet fogad minden utódot, miközben megbecsülik az öregeket is. Higgyék el, óriási erő ez, ami nélkülözhetetlen a megmaradáshoz! Különösen manapság, amikor szerte a világban kihalófélben vannak az újságpapír illatát nélkülözni nem tudó csodalények, akik mindent elolvasnak hétről hétre az első betűtől az utolsóig.

Sokan távoztak közülünk is, és nem érkeznek olyan szép számmal újak, mint szeretnénk valamennyien, akik még maradtunk. Önök mégis büszkén hirdethetik ismerőseik körében, hogy hazánk egyik legnagyobb példányszámú nyomtatott újságjának olvasói.

Természetesen nem hagyhatjuk említés nélkül elődeink lelkiismeretes és hozzáértő munkáját sem, amivel izgalmas riportokká, tanulságos portrékká, érdekfeszítő történetekké gyúrták az önök lelkének minden vágyát és rezdülését. Tőlük tanulunk mi is, igyekszünk felnőni hozzájuk, és nap mint nap megkíséreljük átugrani az általuk magasra tett mércét.

Gajdics Ottó. Fotó: Németh András Péter

A külvilág és a hazai élet legfontosabb híreivel kezdve, a példamutató életek és sorsok bemutatásán keresztül a gyerekneveléshez, az egészségünk megőrzéséhez adott praktikus tanácsokon át, a kiskertben elvégzendő halaszthatatlan teendők szakértő felsorolásáig igyekszünk az élet minden területéről ellátni önöket hasznos és érdekes információkkal.

Olvasói oldalaink a legnépszerűbbek közé tartoznak, ezeken keresztül önök is szerepet kapnak az újság szerkesztésében. Abban bízunk, mindez az önök megelégedésére történik, de hamarosan lehetőséget teremtünk arra is, hogy elmondhassák, min szeretnének változtatni.

Nem tudom, észrevették-e, hogy másfél éve új kiadó gondozásában jelenik meg a Szabad Föld. Igazából az lenne szerencsés, ha fel sem tűnt volna, hiszen ugyanolyan lelkiismeretesen, odaadással dolgoznak a terjesztés, a nyomda, a hirdetés, a marketing és valamennyi kiszolgálóegység munkatársai a lapkészítés feltételeinek előteremtésén, mint a szerkesztők, újságírók, fotósok és tördelők a tartalom előállításán. Egy kitűnő szakemberekből álló, összecsiszolódott csapat igyekszik elnyerni az önök tetszését az újságkészítés minden területén.

Hallottam a minap egy történetet egy honfitársunkról, aki azzal kezdi a napját minden pénteken, hogy amilyen korán csak lehet, elmegy a legközelebbi üzletbe, megveszi a Szabad Földet, és a reggeli kávét is csak úgy hajlandó meginni, ha közben végiglapozhatja a friss számot, és kiválaszthatja, mit fog legelőször elolvasni.

Az ő képe lebeg előttünk ismeretlenül is. Őt látjuk, amikor eldöntjük, milyen témákat kellene legközelebb feldolgozni, amikor bújjuk az elkészült sorokat hibák után kutatva, vagy azon tanakodunk, melyik kép kerüljön a címlapra. Ő kérdez riportereink hangján, ő néz fotósaink szemével. Ő egy önök közül, egy a több tízezerből.

Mit is kívánhatnánk szebbet, értékesebbet most, amikor elfújjuk a képzeletbeli tortán mind a hetvenöt gyertyát, mint még legalább száz évet közösen lapunk nagy olvasói családjával. Nagyon bízunk abban, hogy a nagypapák, nagymamák a mi írásainkat is felhasználják, miközben igyekeznek megszerettetni az unokákkal az olvasást, a friss újság illatát.

Azért dolgozunk töretlen lelkesedéssel az elkövetkezőkben is, hogy méltó minőséget és színvonalat biztosítsunk mindehhez az önök számára. Boldog születésnapot hát, Szabad Föld!

Ezek is érdekelhetnek