Vándor prédikátor

Hamarosan dupla jubileumot ünnepelhet: eléri a hetedik ikszet, és ötven éve van a pályán. Népszerűségét az Ez ám a karrier! című pol-beat nóta alapozta meg, ma már inkább a magyar irodalom kincseit közvetíti. Felfedezte Huszár Gál 1560-ban keletkezett énekeit, ezekből összeállított műsorával gyülekezetekben, iskolákban lép fel. Dinnyés József énekes-gitáros-daltulajdonost erről kérdeztük.

Ország-világBorzák Tibor2017. 12. 07. csütörtök2017. 12. 07.

Kép: Dinnyés József zenész dalszerző gitár koboz játék előadó 2017 11 17 Fotó: Kállai Márton

Vándor prédikátor
Dinnyés József zenész dalszerző gitár koboz játék előadó 2017 11 17 Fotó: Kállai Márton

– Hogyan fedezte fel a reformátor, nyomdász, énekszerző Huszár Gált?

– Nagyszerű alakja régóta foglalkoztatott. Nemcsak az általa szerkesztett és részben szerzett énekeskönyv miatt, amely a XVI. századi magyar költészet javának gyűjteménye, hanem a magyar nyomdatörténetben játszott szerepe miatt is. Belevágtam hát az olvasásba, és ahogy egyre jobban beleástam magamat a témába, a magyar történelem egyik legderekabb időszaka rajzolódott ki előttem.

– Mit üzennek a dalok a mának? Miért tartja fontosnak ezeket?

– Hitújítás? Igen. Reform? Igen. Újragondolni az alapokat, idegen szóval a fundamentumot, amire az állam épülhet? Igen. A kultúra eszköze az alapoktatás volt. Peregrinus ifjak (vándordiákok) elindultak Európa magasabb iskolai oktatásának gyümölcseiért. Eredményesen szerették volna átadni tudományukat, de nehezen ment nekik, hiszen a mag nem szökhetett szárba, a talajt megfertőzte a tudatlanság, a Bécs felé, török felé dörgölődzés. Ennek mai megfelelőit is megtalálhatjuk kortársaink között. Ezért szükséges a hitújítás, a lélek felemelése, a bizalom és a szeretet biztosi´tása!

– Évtizedek óta a magyar nyelv és irodalom kincseit kutatja és adja tovább. Mi ösztönzi az értékteremtésre?

– Költők között zenész, zenészek között költő vagyok. Népem egyharmada szülőföldjétől megfosztottan, más népek fennhatósága alatt él. Önmagam veszteném el, ha a világízlést képviselném és elfutnék nemzeti hagyományaim elől.

– Hol láthatjuk mostanában?

– November elején a Felvidéken jártam, Léván, Nyitrán, Nagyölveden, Nagypeszeken és Garamsallón léptem fel diákok és reformátusok előtt. Ebben az évfordulós esztendőben megfordultam a Partiumban, a délvidéken és a felvidéki Bodrogközben is. Kis hazánkban nyolcvan településen és büntetés-végrehajtási intézetekben mintegy negyven előadást tartottam.

– Hogyhogy nem koncerttermekben és művelődési házakban?

– Ma a pályázatok idejét éljük. A napi művelődési házak szereplője nem lehetek, mert „fesztiválok” és „ilyen-olyan napok” nagyrendezvényeinek szereplői között elveszne az én egy szál hangszerem a dallal együtt. Marad a templom és az iskola. Beszéltünk már arról, hogy Huszár Gál összegyűjtötte kortársainak szerzeményeit, majd 1560-ban megjelentette őket. Sokan ezt az egyház- és egyben művelődéstörténeti munkát, jelenséget nem ismerik. A három részre szakadt, államiságát vesztett Kárpát-haza lakói befogadták a magyarul prédikáló, énekelő és imádkozó vándor prédikátorokat. Én is ezek közé tartozom, mert ma is a szétszakított haza emberei vagyunk.

– Készül a jövő évi jubileumaira?

– Az ünnepi, évfordulós LP lemezem gyártása elkezdődött. Decemberben lesz egy bemutató koncert, januártól hetven előadást tartok azok tiszteletére, akik figyelték, megértették, éltették dalaimat. 
 

Ezek is érdekelhetnek