Virágos Békéscsaba

Békéscsaba Magyarország dél-keleti határán, Budapesttől mintegy 200 km-re található. A közel 64 ezer lakosú város Békés megye gazdasági, oktatási és kulturális központja.

Ország-világBotyánszky Mária2008. 11. 04. kedd2008. 11. 04.
Virágos Békéscsaba

Évszázados épületeinek, megújult városképének, rendezvényeinek és a környék természeti értékeinek köszönhetően egyre több turista látogat ide.
Békéscsaba hamisítatlan alföldi környezetben található. A vadregényes vidéken járva kanyargó holtágak, védett növények sokasága, szikes puszták páratlan természeti szépsége tárul a látogató szeme elé. A megyejogú városok között az egyik legtöbb zöldövezettel rendelkező település. Ligetekkel, virágokkal tarkított tereinek, hangulatos sétányainak köszönhetően az ország legélhetőbb városai közé tartozik.
A megyeszékhely egyik leghangulatosabb része a Fehér-Körös folyótól induló, s a Kettős-Körösbe torkolló Élővíz csatorna. A partján terül el a Széchenyi liget, ahol az 1850-ben emelt „Zenepavilon” épületében új, szépen kialakított látogató központ várja a természetbarátokat. A park a város tüdeje, egyedi növényvilága, szépen kialakított pihenő részei különleges és romantikus séták színtere lehet. A csatorna partján húzódó szoborsétány alkotásai a városhoz kötődő híres személyek emlékét őrzik.
Békéscsaba legszebb műemlék épületei közé tartozik a XIX. században emelt Fiume Hotel, a Jókai Színház vagy a Városháza, amelynek homlokzatát Ybl Miklós tervezte. Békéscsaba jelképe Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, az Evangélikus Nagytemplom és az 1745-ben épült, műemlék jellegű Evangélikus Kistemplom. Mindenképpen érdemes ellátogatni a helyi szlovákság hagyományait bemutató Szlovák Tájházba is.
A városcentrum képét az előbbiekkel együtt meghatározó Római Katolikus Plébániatemplom a magyar téglagótika egyik legjelentősebb építménye, építése 1910-ben fejeződött be.
A város szívében 1922-ben létesült Árpád Fürdő az elmúlt évek korszerűsítéseinek köszönhetően 10 medencéjével, gyógy- és wellness-szolgáltatásaival teljesen megújulva várja vendégeit.
A gasztronómiai különlegességek kedvelői, az ínyencek Békéscsabán biztosan megtalálják a számításukat. Az egyik legjellegzetesebb helyi étel a város nevét viselő méltán híres csabai kolbász. Természetesen a jellegzetes szlovák ételek: a sztrapacska vagy a különleges káposztás levesek és a szilvapálinka sem hiányozhatnak a vendégváró asztalról.
Békéscsabán egész évben színvonalas gasztronómiai és kulturális rendezvények várják az idelátogatókat.
A minden évben októberben megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztivál az ország egyik legrangosabb gasztronómiai eseményévé nőtte ki magát. A programsorozatot évről évre kiegészítő kulturális és szórakoztató rendezvények, valamint disznóvágások színesítik, de az igazi attrakció mégis a kolbászgyúrás, amelyre hazai hírességek egész sora látogat el minden alkalommal. A város legnagyobb szabadtéri rendezvényei közé tartoznak még a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, illetve a Békéscsabai Lecsófesztivál.
Nyaranta a Polgármesteri Hivatal udvarán a Városházi Esték programjain híres művészek előadásai láthatóak. Háromévente nemzetközi bábfesztivált rendez a város, a ZENIT Zenei Ifjúsági Találkozó idején pedig a fúvószenétől hangosak az augusztusok.
További kiemelkedő városi rendezvények a Tavaszi Fesztivál téltemető-tavaszcsalogató programjai, a Csaba Expo Nemzetközi Kiállítás és Vásár, a Scherzo, a Zenés Ifjúsági Színpadok Országos Fesztiválja és az Országos Szólótáncfesztivál a néptáncmozgalom szólistáinak bemutatkozásával.
Számos Európa- és világszerte közismert személyiség látta meg a napvilágot Békéscsabán, illetve élt hosszabb ideig a városban. Vitathatatlan, hogy a település legjelesebb lakója Munkácsy Mihály volt. Emlékét büszkén őrzi a város. Itt látható a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye. A Munkácsy Mihály Múzeum lett az Év Múzeuma és 2008-ban Magyarország Vendégbarát Múzeuma.
Az egykori Steiner-Omaszta-kúria ma már Munkácsy Emlékház, mely emléket állít a városhoz ezer szállal kötődő Európa- és világszerte ismert művésznek, számos értékes állandó és időszakos tárlatnak ad helyet. Emellett érdemes ellátogatni még a Jankay Galériába és a Meseházba is.
A város kulturális értékeinek megtekintését követően egy kis természetjárással is fűszerezhetjük a programunkat. A környék látnivalói, a táj szépsége gyalogos és kerékpáros túrával fedezhető fel igazán. A Körösök Magyarország legtisztább folyói, a partokon kiépített szabadstrandok, horgászhelyek várják a vizek szerelmeseit. Békéscsaba környékén több lovasfarm is működik, amelyek nemcsak lovaglási lehetőséget biztosítanak, de igény esetén szállást és étkezést is kapnak a betérő vendégek. Békéscsabán élénk repülős élet zajlik, az extrém sportok kedvelőinek bátran ajánljuk a reptér szolgáltatásait.
Az itt lakó nyílt, közvetlen, szívélyes emberek szeretettel várják Önt is: látogasson el hozzánk, győződjön meg személyesen is az elmondottakról!

Ezek is érdekelhetnek