Zavaros vízügyek

Négyszázhúszmillió forintos büntetés lebeg Szentes város felett, mivel mind ez idáig képtelen volt az alföldi ivóvízminőség-javító program keretében megfelelő csapvizet produkálni. Szirbik Imre polgármester szerint ekkora összeget a város képtelen lenne kifizetni, de különben sem lenne méltányos a büntetés.

Ország-világHardi Péter2017. 12. 07. csütörtök2017. 12. 07.
Zavaros vízügyek

Korábban sok településen nem érzékeltek problémát a csapvízzel kapcsolatosan, de mivel az ország bevállalta a szigorúbb uniós határértékeket, ennek most a fél Alföld issza a levét. Az elrendelt beruházások egy részének az esetében valóban érezhető volt, hogy a vízzel valami nincs rendben, például kiérződött rajta a vas íze, és előbb-utóbb elszínezte a fehér fürdőkádakat is. A víz minősége azonban számos beruházás esetében nemhogy javult volna, hanem kifejezetten rosszabbodott, a közösségi oldalakat Alföld-szerte ellepő felvételek szerint gyakorlatilag ihatatlanná vált.

Ráadásul a szükséges technológiát a hatóságok jóváhagyták, tudtuk meg Szirbik Imrétől, most mégis a városon kérik számon, hogy nem hozta a várt eredményt. Azt pedig kifejezetten igazságtalannak tartja, hogy a települések egy része újabb lehetőséget kap az ivóvíz megfelelő tisztítására, mások nem. Ettől függetlenül reméli, hogy a határidőre nekik is sikerül kedvező mintát produkálniuk, mégpedig az előírásoknak megfelelően három egymást követő alkalommal.

Sokan egyébként értelmetlennek tartják az arzénre vonatkozó rendkívül szigorú határértékeket. Az előírásoknak megfelelően az arzén mennyiségét a literenkénti korábbi 50 mikrogrammról tízre kellett csökkenteni. Ez a tengeri halat fogyasztó országokban indokolt lehet, hiszen ők ezáltal egyébként is sok arzént visznek a szervezetükbe, ellentétben a magyarokkal, fejtegette Szirbik Imre.

A 192 lezárt ivóvizes beruházásból, amelyek közül csupán az egyik a szentesi, a hatóságok 30 esetben róttak ki büntetést.
 

Ezek is érdekelhetnek