Négyszázhúszmillió forintos büntetés lebeg Szentes város felett, mivel mind ez idáig képtelen volt az alföldi ivóvízminőség-javító program keretében megfelelő csapvizet produkálni. Szirbik Imre polgármester szerint ekkora összeget a város képtelen lenne kifizetni, de különben sem lenne méltányos a büntetés.

Zavaros vízügyek

Korábban sok településen nem érzékeltek problémát a csapvízzel kapcsolatosan, de mivel az ország bevállalta a szigorúbb uniós határértékeket, ennek most a fél Alföld issza a levét. Az elrendelt beruházások egy részének az esetében valóban érezhető volt, hogy a vízzel valami nincs rendben, például kiérződött rajta a vas íze, és előbb-utóbb elszínezte a fehér fürdőkádakat is. A víz minősége azonban számos beruházás esetében nemhogy javult volna, hanem kifejezetten rosszabbodott, a közösségi oldalakat Alföld-szerte ellepő felvételek szerint gyakorlatilag ihatatlanná vált.

Ráadásul a szükséges technológiát a hatóságok jóváhagyták, tudtuk meg Szirbik Imrétől, most mégis a városon kérik számon, hogy nem hozta a várt eredményt. Azt pedig kifejezetten igazságtalannak tartja, hogy a települések egy része újabb lehetőséget kap az ivóvíz megfelelő tisztítására, mások nem. Ettől függetlenül reméli, hogy a határidőre nekik is sikerül kedvező mintát produkálniuk, mégpedig az előírásoknak megfelelően három egymást követő alkalommal.

Sokan egyébként értelmetlennek tartják az arzénre vonatkozó rendkívül szigorú határértékeket. Az előírásoknak megfelelően az arzén mennyiségét a literenkénti korábbi 50 mikrogrammról tízre kellett csökkenteni. Ez a tengeri halat fogyasztó országokban indokolt lehet, hiszen ők ezáltal egyébként is sok arzént visznek a szervezetükbe, ellentétben a magyarokkal, fejtegette Szirbik Imre.

A 192 lezárt ivóvizes beruházásból, amelyek közül csupán az egyik a szentesi, a hatóságok 30 esetben róttak ki büntetést.
 

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2023.03.24.
Lakihegyi csodatorony
Nekünk írták a dalt
Erdélyben is kell falugazdász
Gyógyító rezgések
Életadó értékek nyomában
Számvetés szürke fényekben
2023.03.17.
Egy este James Bonddal
Bakelitország rejtelmei
Sokkal több mint katona
„ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG” címmel rendkívüli műsorfolyammal készül a HírTV és a KarcFM március 15-re
Nagy ugrás előtt a biogazdálkodás
Fel a farral!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.