Zöldségszobrászat a javából

Világszerte virágkorát éli az élelmiszer-szobrászat, ebben a konyhaművészeti ágban az alkotások kizárólag ehető alapanyagból készülnek. Legelterjedtebb műfajának, a gyümölcs- és zöldség­faragásnak a Távol-Keletről ered a hagyománya.

Ország-világBalogh Boglárka2020. 11. 01. vasárnap2020. 11. 01.

Kép: FOOD SCULPTOR SISI ZOMBORI PUTS THE FINAL TOUCHES TO ONE OF THE LAST OF TWO HUNDRED PUMPKINS SHE HAS BEEN CARVING THROUGH OCTOBER IN PREPERATION FOR HALLOWEEN AT HER BOURNEMOUTH WORKSHOP. WORKING FOR UP TO FOUR HOURS ON EACH PUMPKIN, SHE WILL CREATE A MIXTURE OF SILOHETTE STYLE DESIGNS ( LIKE POP STARS FOR AN INDEPENDENT RADIO BROADCASTER, PICTURED ), AS WELL AS THE MORE TRADITIONAL CARVINGS DEPICTING SCARY FACES REPRESENTING FOLKLORE TALES. ORIGINALLY TRAINED AS A STONE SCULPTOR IN HUNGARY, SHE TURNED HER DELICATE CARVING SKILLS TO FRUIT AND VEGETABLES SIX YEARS AGO AFTER INSPIRATIONAL TRAVEL STORIES FROM A FAMILY FRIEND OPENED HER EYES TO THE ART FROM THE FAR EAST.©RUSSELL SACH - 0771 882 6138 , Fotó: RUSSELL SACH - PHOTOGRAPHER

Zöldségszobrászat a javából
FOOD SCULPTOR SISI ZOMBORI PUTS THE FINAL TOUCHES TO ONE OF THE LAST OF TWO HUNDRED PUMPKINS SHE HAS BEEN CARVING THROUGH OCTOBER IN PREPERATION FOR HALLOWEEN AT HER BOURNEMOUTH WORKSHOP. WORKING FOR UP TO FOUR HOURS ON EACH PUMPKIN, SHE WILL CREATE A MIXTURE OF SILOHETTE STYLE DESIGNS ( LIKE POP STARS FOR AN INDEPENDENT RADIO BROADCASTER, PICTURED ), AS WELL AS THE MORE TRADITIONAL CARVINGS DEPICTING SCARY FACES REPRESENTING FOLKLORE TALES. ORIGINALLY TRAINED AS A STONE SCULPTOR IN HUNGARY, SHE TURNED HER DELICATE CARVING SKILLS TO FRUIT AND VEGETABLES SIX YEARS AGO AFTER INSPIRATIONAL TRAVEL STORIES FROM A FAMILY FRIEND OPENED HER EYES TO THE ART FROM THE FAR EAST.©RUSSELL SACH - 0771 882 6138
Fotó: RUSSELL SACH - PHOTOGRAPHER

Zombori Szimonetta 28 éves ételfaragó, kőszobrászként végzett a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban.

– Még nem igazán tudtam iskolás koromban, hogy hol tudok majd érvényesülni a végzettségemmel, mert a legtöbben restaurátorok lesznek, ami hozzám nem áll közel. Egyik Németországban élő barátunk mesélt először az ételszobrokról, a hihetetlen részletességgel készített alkotásokról, amelyekkel esküvőkön, céges rendezvényeken, éttermekben és szállodákban találkozhatunk.

Annyira megtetszett a szobrászatnak ez az avantgárd módja, hogy elvégeztem egy ételszobrász-alapkurzust, de azután mindent magamtól tanultam. Az angliai Bournemouthban élünk a férjemmel és a tizenegy hónapos babánkkal. Mivel itt dolgoztam szakácsként is, alkalmam nyílt gyakorolni, ételfaragásokat készíteni a rendezvényekre, s megszületett a Sisi food sculptor Facebook-oldal is.

Miként Szimonetta magyarázza: a gyümölcsök közül a legjobban a görög- vagy sárgadinnyét jó faragni, mellettük a papajából, mangóból, almából és az avokádóból is szép szobrok születnek. A zöldségek közül legtöbben a tököt, répát, cukkinit és a retket használják alapként.

Világító lámpások

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a halloween amerikai hagyomány lenne, de a valóságban egy kelta pogány fesztiválból, a Samhainból ered. Az írek úgy tartották, hogy október utolsó éjszakáján a természet rendje felborul, az e világ és a túlvilág határai összemosódnak, megnyílnak a tündérdombok, az emberfeletti lények és manók, a halottak lelkei szabadon járhatnak köztünk. Ilyenkor éjjelre megterítették az asztalt, hogy ha a holtak szellemei látogatóba jönnek, falatozhassanak. A nép körében ez az ünnep jelentette a kemény mezőgazdasági munkák utáni pihenés első napját: begyűjtötték télire az élelmet, a jószágokat is visszahozták a nyári legelőkről. A Samhain jelentőségét jól mutatja, hogy az egyház is elismerte ünnepnek, így a pogány hit és a keresztény vallásosság keveréke szülte meg a mai halloweent. Maga a szó az All-Hallows-Eve, vagyis a mindenszentek előtti éjszaka kifejezés 1556-ból maradt ránk, a hozzá kapcsolódó szokásokat később az ír kivándorlók vitték magukkal Amerikába, ahol egész üzletág épült rá. A tök művészi alkotássá válhat a megfelelő kezekben...Fotó: Szabad Föld Archívum A tökfaragás is itt terjedt el a részeges ír, Jack legendájának köszönhetően. A történet szerint Jack az ördöggel alkudozva pórul járt, mert halálakor a menny és a pokol kapuja egyaránt zárva maradt előtte. A purgatórium sötét labirintusában fehérrépából faragott magának lámpást, amelybe darabka égő szenet tett, hogy az vezesse őt az elveszett lelkek birodalmában. A Jack-lámpa, vagyis a töklámpás évszázadokig kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz lelkeket, másrészt így világítottak a halottak szellemeinek, hogy hazatalálhassanak.

– Nagyon szeretnek az emberek különleges alkalmakra, születésnapra, házassági évfordulóra, céges partira gyümölcsszobrokat vinni. A minta megtervezése, illetve a kivitelezés mindig a kívánt motívumtól függ. Ha van szöveges felirat, akkor felrajzolom, ha nincs, akkor kigondolom, hogy milyen minta legyen a zöldségen, gyümölcsön, és a szerint faragok.

Bár a halloween nem magyar szokás, itthon is egyre elterjedtebb a tökfaragás. Az ír gyökerekkel rendelkező ünnepnek természetesen az Egyesült Királyságban is megadják a módját.

– Ebben az időszakban évről évre nő a rendelés. Ilyenkor semmi mással nem tudok foglalkozni, a főzés, takarítás és a sport is háttérbe szorul, csak a faragásnak élek. Egy nap körülbelül 10 tököt tudok elkészíteni, de ez már tényleg a végső határ, mert a kezeim nagyon megfájdulnak. Mint minden művészeti ágban, itt is divathullámok váltják egymást. A legújabb a felületi faragás, vagyis nem a tradicionális töklámpás, amikor lyukat vágunk a tökbe és gyertyát helyezünk belé, hanem a héj színeivel játszunk.

Szimonettát régóta foglalkoztatta az ötlet, hogyan is tudna maradandót alkotni, hiszen művei egy idő után, valljuk be, a kukában végzik. Nem olyan régen akadt rá kedvenc új alapanyagára, a szappanra.

– Nagy vágyam, hogy megéljek a művészetemből. Szeretnék majd versenyekre járni, valamint folyamatosan képzem is magam: a célom, hogy minden eltelt évvel én és a szobraim is egyre jobbak és jobbak legyünk.

Új művészeti ág

Az ételfaragás szokása abban az időben terjedt el Japánban, amikor még máz nélküli agyagkerámiában szolgálták fel az ételeket. Ezeket a durva tálakat levéllel takarták le, mielőtt ráhelyezték volna az ennivalót. A művészi igényű szakácsok később rájöttek, hogy a levél különböző módon történő vágása vagy hajtogatása jóval vonzóbb tálalást eredményez. A japán zöldségszobrászat, a mukimono a XVI. században vált népszerűvé, amikor hivatalos elismerést kapott művészeti ágként. Azóta a japán szakácsképzésnek fontos tananyaga. A japánokkal azonos időben Thaiföldön is felbukkant az ételszobrászat: először a Loi Krathong tutajfesztivál idején, amikor a szokásnak megfelelően az ünnepségen részt vevők egyedileg ékesítették csónakjaikat. 1364-ben Phra Ruang király egyik szolgája gondolt egyet, és a tutajára nem mindennapi díszítést tett: zöldségből készített madarat és virágot, ezekkel indult a fesztiválra. A királyt annyira lenyűgözte a faragás élethűsége és szépsége, hogy elrendelte: minden nőnek meg kell tanulnia ezt az új művészetet. Az évszázadok múlásával azonban a lelkesedés egyre gyengült, így az érdeklődés felélesztése érdekében ma már az iskolákban is oktatják az ételfaragás művészetét.  

 

Ezek is érdekelhetnek