Elfogadták a Robin Hood adót, de jó lesz ez nekünk?

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az úgynevezett Robin Hood-adót, amelynek alapján jövőre 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedő cégeknek. Az aggályoskodók szerint a szolgáltatók úgyis a fogyasztókra hárítják az adóterhet.

PénzforgatóKummer Krisztián2008. 11. 11. kedd2008. 11. 11.
Elfogadták a Robin Hood adót, de jó lesz ez nekünk?

Bár a szavazásig kétséges volt a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvény, népszerűbb nevén a Robin Hood-adó elfogadása, végül az Országgyűlés hétfőn 190 igen szavazattal, 184 ellenében, tartózkodás nélkül rábólintott. Az adó lényege, hogy az energiaellátó- és kereskedő cégeknek jövő januártól nyolcszázalékos külön jövedelemadót kell fizetni. A kormány szándéka az októbertől bevezetett új távhő-támogatási rendszert az idén még finanszírozza az elfogadott költségvetés, a tervek szerint jövőre azonban már a Robin Hood-adóból befolyt bevételből fizetik.

A legtöbb megkérdezett szakértő szerint a Robin Hood-adó elhibázott lépés a kormány részéről. Az energiaszolgáltatók külön adója ugyanis rossz üzenet a mostani és majdani befektetők felé, mivel 50 százalékos társaságiadó-emelést jelent az energiaszektorban – közölte a Mol az MTI megkeresésére. A Mol szerint az új adó indokolatlanul versenyhátrányba hozza a hazai cégeket regionális versenytársaikhoz képest. Különösen, hogy az adófizetési kötelezettség a szénhidrogén (kőolaj- és földgáz) kitermelést végzőkre, a kőolajterméket előállítókra, a jövedéki engedélyes kőolajtermék nagy- és kiskereskedőkre vonatkozik, míg a kivételek közé tartoznak az energiaszektor hatósági áras tevékenységei.

Kiss Péter, a KPMG energiaügyekben illetékes partnere korábban úgy nyilatkozott: az adó nyilvánvalóan beépül a távhő-szolgáltatás árába, vagyis semmiképp semmiképp nem éri el eredeti célját, a távhővel fűtött lakásban élők terheinek csökkentését.

A lakosság körében viszont népszerű a kezdeményezés. Egy szeptember végi Medián felmérés szerint a Robin Hood adóról a megkérdezettek kétharmada hallott. A többség egyetért azzal az állítással, hogy távfűtéses lakásban még egy átlagos jövedelmű embernek is nehéz a megélhetés, ezt mondta ugyanis az összes megkérdezett 69 százaléka (ezen belül a távhős otthonokban élők között 85, a nem távfűtésesben lakóknál 64 százalékos volt ennek a válasznak a támogatottsága). Azzal is egyetértett a többség – még nem a távhőt használók 57 százaléka is –, hogy az államnak segítenie kellene a távfűtéses lakásban lakókon. Összességében a lakosság 63 százaléka egyetértett a Robin Hood adó kivetésével.

Ezek is érdekelhetnek