Utolsót esett az infláció

Az április kiugrás után ismét a 3 százalékos célszint felé visszalassuló éves magyarországi inflációt várnak májusról londoni feltörekvő piaci elemzők, aki szerint a dezinfláció az áfaemelés áremelő hatásának júliustól várható érvényesüléséig folytatódik.

PénzforgatóSzabad Föld Online2009. 06. 07. vasárnap2009. 06. 07.
Utolsót esett az infláció

A csütörtökön esedékes adatismertetés előtt már megjelent első citybeli prognózisok közül a JP Morgan bankcsoporté 3,1 százalékos tizenkét havi fogyasztóiár-inflációt jósol a múlt hónapról az áprilisban mért 3,4 százalék után. A cég londoni elemzői szerint az általuk várt lassulást az élelmiszerekben, az üzemanyagokban és a szabályozott árszegmensben valószínűsíthető kedvező bázishatások okozzák - írta az MTI.

A JP Morgan azzal számol, hogy az üzemanyagokban május végén tapasztalt havi összevetésű ármegugrás valószínűleg csak a júniusi inflációs adatokban tűnik fel. A ház előrejelzése szerint ugyanakkor a májusi infláció azért nem lassult még nagyobb mértékben, mert a múlt hónapban valószínűleg még folytatódott a forint korábbi gyengülésének átszűrődése a tartós fogyasztási termékek árszintjébe.

A cég elemzésében kiemeli, hogy a jegybank Monetáris Tanácsának legutóbbi - az alapkamatot változatlanul hagyó - döntő ülésén január óta elsőször került napirendre egy kamatcsökkentési javaslat megvitatása. A JP Morgan elemzőinek olvasata szerint az MNB pénzügypolitikai testülete nem fog reagálni az adóintézkedésekből eredő inflációemelkedésre, hacsak ez nem szivárog át az inflációs várakozásokba.

A ház prognózisa, hogy 2009 második felében 1,00 százalékpontos kamatcsökkentésre lesz mód a forint várható további erősödése révén, és az év végén 8,50 százalék lesz az MNB-alapkamat. A cég távlati előrejelzésében 2010 végére 7,50 százalékos magyarországi jegybanki kamatszint szerepel.

A JP Morgan londoni elemzői szerint az ipari aktivitást mérő feldolgozó szektorbeli beszerzőmenedzser-indexszel (PMI) Magyarország a múlt hónapban "egyértelműen felülteljesített" a térségbeli országokhoz képest. Az új megrendelések értékének részmutatója 7,1 ponttal 45,2 pontra nőtt, amivel az új megrendelések és a raktárkészletet indexének hányadosa "figyelemreméltó" szintre, 1,25-re emelkedett; ez 2008 kezdete óta a legmagasabb, áll az elemzésben.

A cég szerint ez arra vall, hogy a magyar vállalatoknak sikerült jól összehangolniuk raktárkészlet-állományukat az alacsonyabb forgalommal.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének előrejelzése is 3,1 százalékos májusi magyarországi inflációt jósol. A cég elemzői szerint a teljes kosárra számolt éves inflációs ütemek júliusig 3 százalék körül maradnak, onnantól az áfa-emelés az év végéig 7 százalék felé emeli majd a számokat.

Az MNB azonban azzal számol, hogy az adóhatások kiszűrésével mért infláció a következő negyedekben is 3 százalék környékén lesz. A jegybank mindazonáltal továbbra is a pénzügyi stabilitásra összpontosít, és a közép-kelet-európai piacok legutóbbi kilengései nyomán várhatóan fenntartja óvatos kivárási alapállását, jósolják a Goldman Sachs londoni elemzői.

A Barclays Capital befektetési társaság 3,0 százalékos májusi magyarországi éves inflációs előrejelzést adott, és innen további dezinflációt vár az áfa-emelés júliustól érvényesülő áremelő hatásáig. A cég júliusra jósolja a pénzügypolitikai enyhítés újraindulását egy negyed százalékpontos kamatcsökkentéssel, és az idei év végég 8,00 százalékra csökkenő - 2010 első negyedének végéig ezen a szinten maradó - MNB-kamatot valószínűsít.
 

Ezek is érdekelhetnek