Megabüntetés: 6,8 milliárdot fizet a biztosítókartell!

Biztosítóknak, és autókereskedelmi cégek vállalkozásainak kell 6,8 milliárd forint büntetést fizetni, mert jogerőre emelkedett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábbi döntése. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanis elutasította a biztosítókartellben érintett valamennyi vállalkozás keresetét.

PénzforgatóO. Horváth György2009. 10. 02. péntek2009. 10. 02.
Megabüntetés: 6,8 milliárdot fizet a biztosítókartell!

A GVH 2006. decemberében állapította meg, hogy a verseny korlátozására alkalmas magatartást tanúsított a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) az Allianz Hungária Biztosító Rt., illetve a Generali-Providencia Biztosító Zrt. a 2003., a 2004. és a 2005. évben egyes márkakereskedésekkel megállapodott, hogy a balesetes kocsik javítását, milyen óradíj mellett végzik, végezhetik el. Ezen felül eljárás alá vonta és megbűntette többek között a Magyar Opelkereskedők Kf-t.,és a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft-t, a Porsche Biztosítási Alkusz Kft-t is.

A GVH által kiszabott bírság egy részét az érintett vállalkozások már befizették. Az Allianz Zrt., a Generali Zrt, a Porsche Biztosítási Alkusz Kft. még 2007 márciusában befizette a teljes bírságösszeget. A Magyar Opelkereskedők Kft. 13,6 millió forintot fizetett be. A Gémoszt és a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft-t a bíróság a jogerős döntésig mentesítette a bírság befizetése alól. A jogerős döntés kézhezvétele után a Gémosznak 360 millió forintot, a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft-nek 13,6 millió forintot, a Magyar Opelkereskedők Bróker Kft-nek 31,4 millió forintot kell kamatostul befizetnie bírságként.

A Fővárosi Ítélőtábla 2009. szeptember 24-én teljes egészében elutasította a versenyhatóság által elmarasztalt vállalkozások kereseteit. A másodfokon eljáró bíróság így a GVH határozatában megállapított valamennyi jogsértést, és a teljes bírságösszeget jogszerűnek találta. Az ítélet jogerős, ám a felperesek felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhatnak.

Ezek is érdekelhetnek