Amit érdemes tudni a hitelekről: legfontosabb tények és tévhitek a vállalkozások számára

Hirdetés – A mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői gyakran fenntartásokkal gondolnak a hitelfelvételre, pedig fejlesztési és növekedési céljaik eléréséhez külső finanszírozásra is szükségük lehet. Ezért összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő tévhiteket a külső finanszírozással kapcsolatban, és összevetettük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) NHP Hajrá konstrukciójával. Kíváncsi a válaszokra? Olvasson tovább!

PénzforgatóPR cikk2021. 03. 08. hétfő2021. 03. 08.

Fotó: Zero Creatives

Architect talking to a building worker Fotó: Zero Creatives

A vállalkozásomnak nincs szüksége hitelre. Vagy mégis?

Számos vállalkozó gondol a hitellehetőségekre akként, hogy ha cégét jól működteti, nem lehet szüksége ilyen típusú, külső finanszírozásra, mert az inkább a szorult helyzetek elkerülendő mentsvára, mintsem a növekedési lehetőségek kapuja. Mégis gyakran előfordulnak a kkv szektor vállalatainál olyan helyzetek, amelyekben igenis nagy előnyt jelent, ha gyorsan tudnak nagyobb összeget mozgósítani. A gondosan kiválasztott hitelek megoldhatják a felmerülő likviditási nehézségeket és megfelelő alapot biztosíthatnak a cégek növekedési céljainak eléréséhez. A hitelre célszerű úgy tekinteni, mint olyan azonnali, akár kisebb vagy nagyobb összegű forrásbevonás, amely a vállalatok életpályájának valamennyi szakaszában – így kezdő vállalkozások vagy nagyvállalati ambíciókat követő cégek számára is -, a stabilitást és a gyorsabb fejlődést segíthetik, legyen szó piacbővítésről, felvásárlásokról vagy ingatlanberuházásokról.

Az MNB Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukciója mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújt megoldást új beruházásaik és működésük finanszírozására. A program hatékonyságát, kihasználtságát és népszerűségét mutatja, hogy a program indulásakor jóváhagyott 1500 milliárd forint keretösszeget az MNB tavaly novemberben 1000 milliárd forinttal megemelte, így még több vállalkozás részesülhet a kedvező, fix kamatozású hitelajánlatokból. Tavaly áprilisi indulása óta mintegy 28 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás döntött úgy, hogy igénybe veszi a kedvező feltételekkel igényelhető konstrukciót.

Túl szűk a mozgástér a legtöbb hitel felhasználásánál?

Valóban előfordulhatnak olyan rugalmatlan konstrukciók, amelyeknél az ügyféloldalon úgy érezhetjük, meg van kötve a kezünk a hitelek felhasználására vonatkozóan. Az is visszatarthatja a vállalkozókat a hiteligényléstől, hogy hosszú és bonyolult egyeztetési folyamaton keresztül szükséges a hitelintézetek felé alátámasztaniuk finanszírozási céljaikat.

Azonban az MNB az NHP Hajrá konstrukció kialakításakor azt tűzte ki célul, hogy az igényelhető hiteltermékek rendkívül széleskörű, rugalmas felhasználásra biztosítsanak lehetőséget kiszámítható, tervezhető feltételek mellett. A program keretében kínált hitelek fordíthatóak a kkv üzleti célját szolgáló ingatlanok, járművek, gépek, berendezések megvásárlására (akár lízing formájában is), de a beruházások mellett forgóeszköz-finanszírozásra (pl. készletfinanszírozásra, bérekre és egyéb működési kiadásokra), és támogatások előfinanszírozására is igényelhetőek.

Még ha akarnék, se kapnék hitelt?

A mikro-, kis- és középvállalkozók talán kisebb reményekkel vágnak neki a hiteligénylésnek, mint a nagyvállalatok vezetői, hiszen azt gondolhatják, a bankok a hitelkihelyezés során biztosabbnak tekinthetik a bizonyos üzletméret és realizált üzleti eredmény feletti cégek törlesztésének folytonosságát, és a kkv-k esetén viszonylag magasak a kihelyezés fajlagos költségei is.

Az NHP Hajrá konstrukciónak viszont kifejezetten ezek a cégek a kedvezményezettjei, hiszen a jegybank a bankszektor hitelpolitikájának fontos részének tekinti a kkv-k támogatását. A rugalmas és rendkívül gyors – a hitelező kereskedelmi bankok által kért dokumentumok hiánytalan benyújtását követően akár 10 munkanapon belüli – hitelbírálat illeszkedik a szektor igényeihez, és kiszámítható, a futamidő végéig fixált kamatozás mellett biztosítja a vállalkozások számára a finanszírozást.

A hitel túl nagy kockázattal jár

Sokszor találkozhatunk azzal, hogy a vállalkozók a rizikókra hivatkozva vonakodnak a külső finanszírozási formák igénylésétől. Ténylegesen vannak olyan kiszámíthatatlan faktorok, amelyek növelhetik a hiteligénylés körüli kockázatokat, ilyen például a változó kamat és törlesztő részletek vagy a felszámított, további költségek.

Az NHP Hajrá azonban a kiszámítható hitelfelvételt támogatja, célja, hogy a vállalkozások biztos előrejelzésekkel vághassanak bele a tranzakciókba. A kockázatok mérséklését szolgálja a futamidő végéig fix, maximum 2,5 %-os kamatozás, valamint a beruházások finanszírozása esetén maximum 20 éves futamidő, amely egyéb célok esetén 3 év. A kiszámíthatóságot növeli továbbá, hogy a hitelintézetek a kamaton felül nem számíthatnak fel egyéb díjat, járulékot és költségeket (ide nem értve harmadik felet megillető díjakat).

Az NHP Hajrá egyedülálló, kedvező konstrukciót kínál a kkv szektor vállalkozásainak, melyet érdemes igénybe venni, ha gyors és kiszámítható megoldást keresnek új beruházásaik vagy működésük finanszírozására. Tegyen egy nagy lépést előre, hasonlítsa össze a bankok ajánlatait most!