Széleskörű lehetőségeket nyújt az NHP Hajrá

Hirdetés – A Növekedési Hitelprogram Hajrát (NHP Hajrá) tavaly áprilisban indította a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy kedvező pénzügyi forráshoz juthassanak a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások.

PénzforgatóPR cikk2021. 02. 08. hétfő2021. 02. 08.

Fotó: Roelof Bos

corn harvest with tractor, trailer and combine Fotó: Roelof Bos

Jegybanki támogatás a vidéki kkv-knak 2021-ben

Hirdetés – A Növekedési Hitelprogram Hajrát (NHP Hajrá) tavaly áprilisban indította a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy kedvező pénzügyi forráshoz juthassanak a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások. A konstrukció olyan népszerűvé vált, hogy a jegybank tavaly novemberben megemelte a rendelkezésre álló keretösszeget, így 2021-ben is segíti a vállalkozások, köztük a vidéki kkv-k működését és növekedését az NHP Hajrá. De pontosan mely cégek igényelhetik?

A Növekedési Hitelprogram előnyei

Az MNB 2013-ban indította a Növekedési Hitelprogramot, abból a célból, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások kedvező és kiszámítható pénzügyi forráshoz juthassanak, ezáltal erősödjön a hazai kkv szektor versenyképessége. Az NHP Hajrá e program legújabb konstrukciója, amely 2020 áprilisától érthető el a cégek számára a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására.

Az NHP Hajrá konstrukció egyik legnagyobb előnye, hogy a hitel kamata legfeljebb 2,5% lehet, amely fix marad a futamidő végéig. Ennek köszönhetően a piaci folyamatok hatására sem növekedhet a törlesztőrészlet, ezért egy hosszú távon is kiszámítható és biztonságos forráshoz juthatnak a cégek. A minimálisan igényelhető összeg 1 millió, a maximális 20 milliárd forint. Forgóeszközhitel és támogatások előfinanszírozására 3 év a maximális futamidő, ingatlanvásárlással és ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos beruházásokra pedig akár 20 éves időtartamra is lehet hitelt igényelni.

Fotó: MNB

Sikeres az NHP Hajrá

A konstrukció népszerűségét mutatja, hogy a tavalyi évben 9 hónap alatt 21 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás jutott közel 1500 milliárd forintnyi kedvező finanszírozáshoz az NHP Hajrának köszönhetően. A jegybank 2020. novemberben további 1000 milliárd forinttal emelte meg az eredetileg 1500 milliárd forintban meghatározott keretösszeget, hogy 2021-ben még több hazai vállalkozás részesülhessen az NHP Hajrá által biztosított kedvező finanszírozás előnyeiből.

Milyen cégek és mire igényelhetik az NHP Hajrá hiteleit?

Az NHP konstrukció kizárólag a programban résztvevő kereskedelmi bankoknál és lízingcégeknél igényelhető, a hitelbírálati szempontok azonban intézményenként eltérőek lehetnek. Az NHP Hajrá keretében finanszírozást kizárólag a program, illetve a kkv. törvény előírásainak megfelelő belföldi székhelyű mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetnek (pl. egyéni vállalkozók, őstermelők, bt.-k, kft.-k, nyrt.-k, zrt.-k).

A NHP Hajrá keretében felvett beruházási hitel elkölthető a vállalkozás üzleti tevékenységéhez kapcsolódó eszközök, gépek, járművek, berendezések vásárlására (akár lízing formájában is), kapacitásfejlesztésre, valamint ingatlanok építésére, vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére, sőt akár egy másik vállalkozás megvásárlására is. A forgóeszközhitel lényegében szabadon használható a vállalkozás működési kiadásainak fedezésére, így például készletek és vevőkövetelések finanszírozására, vagy akár munkabérek kifizetésére. Továbbá lehetséges a már elnyert, de még nem folyósított EU-s vagy hazai költségvetési támogatások előfinanszírozása is.

Gyors hitelbírálat

A 300 millió forint alatti hitelkérelmeket a teljeskörű igénylési dokumentáció beérkezésétől számított 10 munkanapon belül kell elbírálnia a pénzügyi intézményeknek. Az elhúzódó beruházásoknál segítséget jelenthet, hogy a kölcsönösszeg lehívására a szerződéskötést követő 3 éven belül van lehetősége a vállalkozásnak. Az igénylő kkv-k számára kedvező lehet az is, hogy a hitelt nyújtó pénzintézet a kamaton felül nem számíthat fel egyéb díjat, jutalékot, költséget (csak harmadik személynek fizetendő költséget, pl. közjegyző, értékbecslő díja), ráadásul ingyenesen bármikor előtörleszthető a hitel részlegesen, vagy akár teljesen is.

2021 szóljon a növekedésről!

A Magyar Nemzeti Bank egyik kiemelt célja, hogy segítse a hazai vállalkozásokat fejlesztési céljaik elérésében. Az új ötletek megvalósításában kulcsszerepe lehet az NHP Hajrá konstrukció keretében elérhető kedvezményes, rugalmasan felhasználható forrásoknak, így erősítve a hazai kkv szektor versenyképességét.