Terjedjen a szeretetvírus!

Budapesten, a Vízivárosban van egy szabóság, amely olyan mint egy békebeli találkozóhely. A betérőt jó szóval és mosollyal fogadják, kávéval, csokival, proseccoval kínálják. A Dress Me and You szabóság és ruhajavító mindig elegáns tulajdonosa nem rest saját maga sepregetni a portája előtt, és tudja, hogyan lehet őszinte mosolyt varázsolni az arcokra. Béres Géza nem titkolt célja megmutatni, hogy adni jó.

PortréPuskás Kati2024. 01. 07. vasárnap2024. 01. 07.

Kép: Kállai Márton KM

Kállai Márton KM

    Géza sűrű életet élt, sok mindent kipróbált- Járt az élet napos és árnyékos oldalán, de mindig képes volt továbblépni, és újrakezdeni. Szorgalma és életszemlélete példaértékű. 

    „Zalaegerszegen születtem, ismerem és szívesen képviselem a vidéki értékeket. Utcazenészként bejártam Európát. Így kerültem Olaszországban is, ahol megtanultam pizzát sütni. Vendéglátós végzettségem van, és húsz évesen létrehoztam egy jól menő vidéki  pizza házhoz szállító hálózatot. Nagyon sok pénzt kerestem. Újgazdag aranyifjúként éltem, és huszonnégy-huszonöt éves koromra ki is égtem.  Már megvettem a kötelet, amire felakasztom magam, mert nem láttam értelmét az életnek. (mosolyog). Aztán rátaláltam a buddhizmusra, és közel egy évig éltem Thaiföldön egy kolostorban. Ott sajátítottam el a szemléletet, hogy nincsenek problémák, csak feladatok. Ezért tudnak az ázsiaiak mindig mosolyogni, és alázattal dolgozni. Tisztában vannak vele, hogy az élet folyamatos energiaáramlás, adunk és kapunk: pénzt, szeretetet, ölelést, kinek, mije van. Egészen másképp szemléltem az életet hazatérésem után.” 

    Azért még kellett néhány vargabetű ahhoz, hogy létrejöjjön a vízivárosi szabóság. 

    „Visszatérve belekóstoltam, hogy milyen az élet a multivilágban. Ez az időszak megtanított jól tárgyalni és jól kereskedni. Megtanultam, hogy nyitottnak és rugalmasnak kell lenni, meg kell hallgatni a másik ötleteit, véleményét is. Beszélgetni kell!  Sorra jöttek a lehetőségek, és én éltem velük. Számomra fontos, hogy ne leéljem, hanem megéljem az életet! Mindig érdekelt a divat, mindig adtam magamra. Már a kollégiumban is mostam-vasaltam, hogy rendezett legyen a külsőm, és utcazenészként is csinosan öltöztem. Amikor a multiknál dolgoztam, elvárás volt az öltönyös elegancia.   Visszamentem Bangkokba, és varrattam öt-hat öltönyt olyan extrákkal, mint az izzadságfelszívó, vagy a nadrág derekánál egy gumicsík, hogy megtapadjon, nehezebben csússzon el az anyag. Ámulva nézték a kollégáim a szerzeményeimet, és kijelentették, hogy ők is ilyenre vágynak. Megláttam a piaci rést! Hoztam be alapanyagot, elvittem egy szabóhoz, de az eredmény nem felelt meg az elvárásomnak. Úgy döntöttem, hogy majd én megcsinálom, ezért aztán elvégeztem egy szabó iskolát. Bangkokban, thaiul. Először egy kis, kilenc négyzetméteres ruhajavító szalont vettem át a Batthyány utcában, majd lépésről-lépésre költöztem egy kicsit nagyobba,  lassan építettem fel a márkámat. A legfontosabb számomra a minőség: az általunk készített öltönyökre száz százalék garanciát vállalunk, és egy év múlva is ingyen igazítjuk, akkor is, ha testalkatváltozás történt. Függetlenül attól, hogy egy nadrágfelhajtásáról vagy egy komplett öltönyről van szó, nálunk ázsiai munkamorál dominál. Az alázat, precizitás, szorgalom és tisztelet alapevárás a varrónőinktől, igaz meg is fizetem őket, hogy ne kelljen plusz munkát vállalniuk. A stílus pedig olaszos, hiszen sokat voltam Olaszországban is: innen jön az elegancia, az anyagok és színek harmóniája, a kiváló minőség. Az üzletben pedig dolce vita – azaz édes élet - van: a prosecco, a kézzel készült csokoládé, a finom kávé és a figyelmes kiszolgás mind-mind az olasz életérzést képviseli.” 

    Géza jól érzi magát a Vízivárosban, ahol baráti a légkör. Legutóbb, amikor kinn maradt az üzlet előtt az asztal a székekkel a szomszédoktól kezdve a kutyasétáltatókon keresztül a parkolóőrig mindenki felhívta, hogy figyelmeztesse, és szemmel tartották a holmikat. 

    „Egyelőre nem szeretnék terjeszkedni. Mostanra már a világ szinte minden tájáról vannak törzsvevőim, akik szívesen járnak hozzám akárcsak egy kis csevelyre. Aki igényli, annak segítünk a stílusos ruhatár kialakításában a ruhakészítéstől a kiegészítők megválasztásáig. Nagy büszkeségemre megtalált  a 63 éves híres olasz topmodell,  Aldo Farinola is, és felkért, hogy készítsek számára egy hófehér kabátot, amelyet Firenzében a Pitti Immagine Uomo férfi divat kiállításon fog viselni. Januárban személyesen viszem el neki a kabátot, ő pedig februárban érkezik majd hozzánk Magyarországra. Jelezte, hogy szívesen fotózkodik majd a Down-szindrómás pártfogoltammal, Petivel.” 

    A vízivárosiak kedvenc szabójának ugyanis arany szíve van, és tele van jó szándékkal, jó ötletekkel. Meglátja azokat, akiknek jól jön egy kis szeretetteljes segítség. Támogatott daganatos betegeket, a Covid-járvány idején maszkokat ajándékozott többek kőzött kórházaknak. Annak a Szent János kórháznak is, ahová súlyos állapotban került. Szerencsére csak rövid ideig volt lélegeztető gépre, és tökéltesen felépült a covidos megbetegedésből. Idén  nyáron Down-szindrómás gyermekeknek szervezett élménynapot felsőőrsi levendula farmján. A Casa la dolce vita – amely eredetileg egy kis romos présház volt – két év  rengeteg munkájának köszönhetően újult meg, és nyerte el mostani csodálatos formáját.  Mint említettem Géza szorgalmas ember és nem fél a kétkezi munkától.  

Géza és felesége Bea szép napot töltöttek el pártfogoltjaikkal a Casa la dolce vita-ban

    „Természetesnek tartom, hogy akinek van, az ossza meg, és ez nem pénz kérdés. Lehet adni élményt, törődést, figyelmet is. A balatoni élménynap  úgy kezdődött, hogy kiírtam a közösségi oldalamra, szeretnék Down-szindrómás gyermekeknek szeretetnapot szervezni. Sorra csatlakoztak a jószándékú emberek egy kedves lovardás ismerősömhöz mehettünk állatot simogatni,  egy másik barátom a  vitorláshajóját ajánlotta fel. A hölgy, aki segített összekapcsolni a családokkal, szintén a Facebookon jelentkezett, általa sikerült megszervezni a 15 Down-szindrómás gyermeknek és kísérőjének a kellemes napot  hajókázással, lósimogatással, levendulaszedéssel és pizzasütéssel.  Azóta még többen csatlakoztak már hozzánk: Gergő fiam, aki fodrász levágta a gyerekek haját, egy hölgyfodrász ismerősöm az anyukák frizuráját tette rendbe,  kedves vízivárosi vendéglátós barátaink pedig nem csak vendégül látták őket, de sütöttek velük együtt mézeskalácsot is karácsony előtt. Minden felajánlást szívesen fogadunk, lehet csatlakozni. Terjedjen a szeretetvírus!” 

    Különleges barátság alakult ki a Down-szindrómás Peti és Géza között. 

    „Petit megtanítottuk gyöngy karkötőket fűzni, és én százezer forint értékben hoztam neki gyöngyöt Thaiföldről, Anyukája segítségével árusítja az általa készített karkötőket, és két barátom is vásárolt már  neki újabb adag gyöngyöt. 2024-ben pedig Peti lesz a Dress Me and You szabóság és ruhajavítás egyik arca, a modellkedésért cserébe egy évig én öltöztetem. Anyukája úgy fogalmazott, hogy számukra érzékenyítés szempontjából is  hatalmas lépés ez a modellkedés, mert ez talán közvetíti az emberek számára, hogy nem kell félni a másságtól, De én nem ezért foglalkozom ezekkel a gyerekekkel: fantasztikus látni a tiszta örömüket, és érezni őszinte szeretetüket.” 

    Szeretetben Gézának egyébként sincs hiánya, hiszen a családcentrikus férfi megtalálta élete párját, akivel nyáron összeházasodtak, és hatalmas bulit csaptak a Casa la dolce vitában.  

    „Beával, a feleségemmel azonos fordulatszámon pörgünk, egy hajóban evezünk, és hasonlóan gondolkodunk. Ő mindenben a társam. A gyerekeink – az én fiam és az ő két fia – már felnőttek, úgyhogy élvezzük és éljük az életünket, sokat utazunk. Januárban, Nápolyban kértem meg a kezét, és nyáron megtartottuk az esküvőnket. Mindenkit szívesen láttunk, fergeteges buli kerekedett a közösségi oldalon meghirdetett eseményből. Beával együtt akarjuk leélni a hátralévő életünket.  Boldogok vagyunk, és igyekszünk másokat is boldoggá tenni.” 

 

 

Ezek is érdekelhetnek