Rex felügyelő nyomában

Hogy egy meglehetősen elhasznált népmesei szólással kezdjem: egyszer volt Budán kutyavásár. Ezért aztán most nem is kutyavásárról, hanem rendőrkutyavásárról lesz szó, ami ráadásul nem Budán, hanem Dunakeszin esett, még ráadásabbul csupáncsak évente többször is...

RiportSzücs Gábor2022. 03. 23. szerda2022. 03. 23.

Kép: Rendőrségi kutya kiképzés vásár alkalmassági vizsgálat 2022 02 23 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Rex felügyelő nyomában
Rendőrségi kutya kiképzés vásár alkalmassági vizsgálat 2022 02 23 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A hír ez volt: „A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ dunakeszi telephelyén várunk felvezetésre legalább 12 hónapos juhászkutyákat (elsősorban német juhász, belga juhász, malinois rövid szőrű változatát) vagy az említett kutyák fajtakeverékeit. A kutyák képességének és készségének elbírálása bizottság által történik. A bírálatra kizárólag olyan kutya vezethető fel, amely az állatorvosának elbírálása alapján fizikailag alkalmas, a tervezett szolgálati feladathoz szükséges képességekkel, készségekkel, temperamentummal és pszichikai tulajdonságokkal, valamint egyedi azonosító transzponderrel rendelkezik, a veszettség elleni védőoltást megkapta, féreghajtáson átesett. A törzskönyv azonban nem elvárás.”

Hűvös, szeles idő, szemerkélő eső várta szerda délelőtt a „vásárra” érkező kutyákat. Összesen kilenc négylábút hoztak el gazdáik, kiképzőik; reggel kilenckor még mindan­nyian reménybeli rendőrkutyának érezhették magukat. Viszont délre azért jelentősen lecsökken majd a létszám – jósolta Zsoldi Tamás törzszászlós, a központ szakoktatója. – A következő órákban egy sor feladat várja őket, amiket, a tapasztalat szerint, csak kevés kutya képes teljesíteni.

Az állapotfelmérést követően kezdődik a valódi tanulás. Fotó: Kállai Márton

– Miért hirdetnek kutyavásárt gyakorta? Kevés a rendőrkutya az országban?

– Pont annyi, amennyi kell: 650 négylábú segíti a különféle rendőri szervek munkáját. De gondolni kell az utánpótlásra is, ezért tartjuk ezeket a kiválasztásokat.

– Csak a rendőrség számára vásárolnak kutyát?

– Igen, de rajtunk kívül egy sor más szervezet is tart szolgálati kutyát: például a honvédség, a repülőterek, a NAV-osok; dolgoznak kutyák a börtönökben és persze a határőröknél is.

– Amelyik kutya ma jól szerepel, azzal mi történik?

– Következik egy 25 napos további alapos állapotfelmérés, különféle vizsgálatok, majd ha ezeken is alkalmasnak találjuk, akkor veszi kezdetét a valódi tanulás. Összesen 16 féle szakterületre képezzük ki a kutyákat, ezek a szakterületek átfogják a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi tevékenységét. Vagyis alkalmasságuk esetén az egyik kutyából őrző-védő lesz, a másikból járőr; robbanóanyag-, kábítószer-, személy- vagy holttestkereső, szagazonosító, személykövető, tömegoszlató, és még sorolhatnám.

Lépcsőn futni, sötétben nyomot keresni, egyszóval kimerítő nap volt. Fotó: Kállai Márton

– A leggyakoribb kutyás kérdésre, hogy megsimogathatom-e? – mi a válasz rend­őr­kutyáéknál?

– Egy részüket – bár nem nagyon szeretik – a felvezetője jelenlétében meg lehet simogatni. A többieket nem ajánlott: ők ugyanis minden bevetésük során egy konfliktus közepében találják magukat. Nemcsak arra képesek, hogy szétválasszák, féken tartsák a tömeget – egy izomtól duzzadó belga vagy német juhászkutya akár 60-80 embert is kordában tud tartani –, de arra is, hogy az első vezényszóra visszavonuljanak.

– És mi van a kutyákhoz tartozó rendőrökkel, nyomozókkal?

– Megtanítjuk a kollégáknak, hogyan kell az ebet gondozni, mikor lehet etetni, itatni, milyen technikával, mozdulattal kell irányítani. Elsajátítják a helyes pórázkezelést, a szájkosár levételét és felrakását, valamint azt is, hogyan lehet a kutyát motiválni. Az elméleti órák során pedig jogi, állategészségtani és kinológiai ismeretekre tesznek szert. A kö­vetkező lépés az engedelmességi munka az alapoktól: ül, fekszik, pórázon vezetés. Az őrző-védő feladatok során először szájkosárral dolgozunk. Ezzel tanul meg támadni, ütni a kutya. Ezt követik a szájkosár nélküli gyakorlatok, az eresztés és a zsákmány elengedése. A tanfolyam célja, hogy a kutyákat megbízható kényszerítő eszközül tudják alkalmazni. Feladatuk az intézkedés biztosítása, kikényszerítése, emberek elfogása, támadás elhárítása.

Hát akkor ismerjünk meg néhányat a ma kiválasztásra jelentkező négylábúakból.

Kitti másfél éves farkaskutyalány. Egy ifjú hölgy a gazdája, családi okokból nem tudja tovább tartani: panelbe költöztek a kertes házból, ami még akkor is szűk volt Kittinek. Kapunak használta a kerítést, állandóan szökdösött, amit a szomszéd tyúkjai is bántak.

– Arra gondoltam, hogy ennyi energiával leginkább rendőrkutyának lesz alkalmas. Bár, ha kiválasztják, a szívem szakad meg…

(Olvasóink megnyugtatására előre ugrunk a történetben: Kitti marad a gazdájánál. Ugyanis az első próbán, amikor egy gépkarabélyból adtak le lövéseket, ha nem fogja a póráz, biztosan világgá szalad… Így hát marad a panellét, ami azért megoldható, ha eleget viszik sétálni.)

Pontrendszer alapján dőlt el, hogy melyek azok a kutyák, amelyekkel érdemes foglalkozni. Fotó: Kállai Márton

Henna, a hároméves kutyahölgy a csömöri menhelyről érkezett. Az ok hasonló: a gon­dozói szerint olyan energiaszinttel rendel­kezik, ami kifejezetten alkalmassá teszi a rendőri szolgálatra. A menhelyen pillanatnyilag vagy 40 kutya várja sorsa jobbra fordulását, a Hennát kísérő háromtagú csapat azt reméli, a rendőröknél várja őt az a bizonyos jobb sor…

Forest, a kétéves belga juhász Kenyeres Zsolt kiképzővel érkezett, aki nagyon bizakodik, hogy tanítványa simán veszi az akadályokat. Azt hiszem, mondja, hogy egyaránt jó lesz őrző-védőnek, de akár keresőkutyának is. Hogy őrző-védőnek beválik, azt magam is igazolhatom: ahogy őrzi a labdáját, abban hiba nincs…

A jó rendőrkutya kiképzése hosszadalmas, ám piaci értéke magas – véli Zsoldi Tamás oktató. Fotó: Kállai Márton

A csapat lassan összeáll, egy gyors orvosi szemrevételezés után következik az első próba: a már említett, 7,62-es AMD gépkarabély hangjának az elviselése. Az iszonyatos dörrenések eredményeként a kilencből öt kutyus azonnal kiesik a versenyből. Ugyan Magyarországon szerencsére ritkán dördülnek el lövések, de ha mégis, a rendőrkutya ilyenkor sem hátrálhat! Vagyis négyen indulnak tovább az újabb megméretésre.

– A vásár, hiába hívják kiválasztásnak, nyilvánvalóan anyagiakat is jelent. Mennyit fizetnek egy-egy reménybeli kutyanyomozóért?

– A vételár mindig az eladó és a vevő megegyezésén alapul. Annyit lehet mondani, hogy általában hat számjegyű összegről beszélhetünk, s azok sem mindig egyessel kezdődnek… Igazodnunk kell az egyre növekvő hazai árakhoz, nem beszélve a külföldi eladások csillagászati összegeiről. Ha már árakról beszélünk, hadd említsem meg, jelenleg hetven elkobzott kutya él itt nálunk, a telepen. Ők valamennyien „bűnjelek”: kutyaviadalok szerencsétlen részvevői, gyalázatos tartási körülmények, szaporítók, állatkínzók közül kimentett négylábúak. Nos, a viadalok túlélőinek az ára nemegyszer az egymillió forintot is átlépi. Nagy üzlet ez.

Amikor a levegőbe lőnek, a kutya nem rohanhat el – nem könnyű vizsgafeladat. Fotó: Kállai Márton

Lassan 11-re jár az idő, az események felgyorsulnak. A kiválasztott négyek előbb egy irodaházban térülnek-fordulnak: folyosókat, emeleteteket, szobákat járnak be, az­tán egy talán teherautó-szerelésre épített, „magaslati” fölhajtón vitézkednek, majd meg kell találniuk az eldobott és a fára akasztott labdákat. Az öttagú zsűri figyelmesen követte az eseményeket, s ugyan nem tudhattam, hogyan döntenek, de a sötétkamrához, ami egy pince, már csak három kutya érkezik.

– Meddig szolgál egy rendőrkutya?

– Ha semmi nem jön közbe, kilenc évig. Akkor nyugdíjba megy, hiszen azt a kutyások, főleg a nagy testű kutyák tulajdonosai is tudják, hogy ebben a korban a kutya már nehézkes, lelassul, az ízületek, az izmok, a reflexek már kissé megkopnak. Ilyenkor következik egy alapos orvosi ellenőrzés, és ha a kutya ezen jól szerepel, vagyis átmegy a „műszaki vizsgán”, akkor még további egy évet maradhat, de tízévesen biztosan véget ér a szolgálat. A legtöbbször együtt marad a kiképzőjével, hozzá költözik, s vele tölti a nyugdíjas éveket.

Ha erre nincs mód, akkor keresünk neki egy jó gazdát, és vele egy boldog öregkort. Ahogy megtaláltuk Hektornak is éppenséggel saját magunkat: ő egy öreg, megvakult rendőrkutya, aki már nem tudna megszokni egy másik környezetet. Itt viszont mindent és mindenkit ismer, biztonságban érzi magát, mi pedig örülünk, hogy a hosszú szolgálata után mindezt biztosíthatjuk neki.

Hárpia lett a mustra győztese. Fotó: Kállai Márton

A „sötétkamrában”, vagyis a pincében is egy eldugott tárgyat kell megkeresni – a vaksötétben a kutyák csupáncsak a szaglásukra számíthatnak. Ugyan általában azt mondjuk, hogy a kutyák az orrukkal látnak, de ezen a vizsgán ketten is elbuktak, s az őrző-védő képesség felmérésére, vagyis a csibészelésre már csak egy jelölt érkezett: Hárpia. És Hárpia ezen is helytállt, így hát ő lett a nap győztese. A következő három héten dől el: lesz-e belőle újabb Rex fel­ügyelő…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek