A királynő útja

A divatszakmát hagyta ott a gazdálkodás adta nyugalomért Csendes Ildikó, akinek földjén a világ minden tájáról származó piros, zöld, sárga, rózsaszín, narancssárga, lila, fekete tomátógyümölcsök teremnek. Hamarosan Brüsszelben is bemutatkozik – mert ki más lenne ő – a paradicsom-királynő.

RiportVarga Attila2022. 08. 15. hétfő2022. 08. 15.

Kép: hdr

A királynő útja
hdr

Úgy kiszáradt az Orfűi-patak, már fel sem tűnik, hogy amúgy víz szokott csordogálni a Rákóczi úttal párhuzamos mélyedésben. Megrekkent a forró levegő a husztóti utcában, sivatag a föld, hervad, ami zöld, már az itt élő holland gazdaasszonyok is visszahúzódtak a házak hűvösébe.

Csendes Ildikó az idén 2500 paradicsommagot vetett, majd tövet ültetett ki a több tagban megtalálható, összesen háromhektárnyi földterületre. Néhány bokor alján a fajtanevet tartalmazó címke, hogy melyik milyen: snowwhite, jazz, barnásvöröses la caldero, absinthe, babywine, solano, somesan, taxi vagy éppen őshonos, mint a fóti gerezdes, a budai törpe, a patvarci koktél, nem beszélve a patvarci csodabogyóról. Egy másik tagban a sűrű húsú, kevés levű pasztaparadicsomok, amelyek értelemszerűen inkább szószokba valók. Gazdájuk évek alatt 870 fajta paradicsom magvát vetette el – komoly adminisztrációt vezet róluk a számítógépén…

A paradicsom igencsak munkaigényes növény, a palántanevelés és az ültetés mellett fejtrágyázást, öntözést, kacsolást, kötözést és gyomirtást is igényel. Fotó: Kállai Márton

Ajaj, sőt inkább ejnye-bejnye, látjuk a veteményesben, hogy éppen földibolhák és poloskák garázdálkodtak a szárakon! A paradicsomnak 13 ezer fajtája létezik, s a legutóbbi zöldség–gyümölcs csatát mint gyümölcs nyerte. Tehát a paradicsom gyümölcs. Mert a legújabb vélekedés szerint a bogyós termésűek gyümölcsöt hoznak, és a konyhai felhasználás is lényeges a meghatározásban. – Amúgy teljesen mindegy, mert a növény nem ezen gondolkodik – vélekedik az asszony, ahogy a sorok között lépdelve néhány félig érett gyümölcsszemen végigsimít a tenyerével.

Persze előfordul itt másfajta növény is – állapítom meg a birtok lankáin sétálva. Fára felkúszó szőlő – mint „szőlőfa”, physalis pruinose, azaz Molly néni cseresznyéje – meg miegymás, de termett itt olajfa is, ám a kutya is tett róla, aztán meg kifagyott. A citromfa mögött egy tamarillo, azaz mexikói parasztnyelven szólva trópusi paradicsomfa. Termése a salsaszósz alapjául szolgál. Bordó héjú, narancssárga húsú, fekete magvai a görög jón oszlopfő csigavonalához hason­lóan fordulnak egymás felé.

Csendes Ildikó Komlón született, és szüleivel Pécsett éltek. Édesapja bányában dolgozott vájárként, aknászként, majd a rokkantosítását követően irodista lett. A hölgy szeretett rajzolni és táncolni, ám nem volt elég protekciójuk a művészeti középiskolához, ezért kereskedelmibe járt, amelyről úgy véli, hogy „végig kellett szenvednie, mert nem az ő világa”. Később idegenvezetőként dolgozott horvátországi és a Velencébe tartó buszokon. Szép nő volt, tehát felfedezték, így modelleskedett, majd modellügynökséget nyitott.

Csendes Ildikó komoly modellkarriert futott be. Fotó: Kállai Márton

Az útja, mondhatni, kacifántos. Visszaemlékezése szerint a mindentudásra való éhség jellemezte, rengeteget olvasott, az állatvilág s a növények kifejezetten érdekelték. – A szőke nem én vagyok, csak a ruhákat terveztem és varrtam – mondja az egyik képre mutatva, ahogy a modellkorszak albumait lapozgatom. De akad kép bőven róla is, látok kiscica-, vadmacska-, tigris- és barikatekintetű beállításokat.

– A modellszakma sajátos világ. Azért hoztam létre az ügynökséget, hogy a modelleknek ne kelljen olyan tortúrákat végigjárniuk, amelyek a szakmát jellemezték. Budapesten nyitottam irodát, és a külföldi lehetőségeket kerestem. A régi vállalkozások mindent megtettek azért, hogy újak ne férkőzzenek közéjük, de a Fashion Arts Modellügynökség megkapaszkodott, és mi rendeztük a magyarországi Venus topmodellversenyt is.

A fotózás mellett létrehozta a saját ügynökségét is. Fotó: Kállai Márton

Hat éve volt egy autóbalesete, és ő, aki mindig figyelt a jelekre, megértette: váltania szükséges. Felhagyni a stresszes élettel, és mást találni. A túlélés ösztönzőereje vidékre vitte, és az önellátás megteremtése lett a célja. Abaligeten kezdte a férjével, de a házat eladták a fejük felől, ezért kicsi birtokot vettek itt Husztóton, majd romos épületeket újítottak fel. Férje vállalatoknak ad energiamegtakarítási tanácsokat, vélhetően lesz most munkája.

A paradicsom szereti a földolgozottabb, puhább, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag földet, és az itteniben van tápanyag bőven, mert harminc évig jól trágyázott tehén- és lólegelő volt. Az első évben termett is kapásból negyven fajta paradicsoma Ildikónak, aki a világhálón talált egy nemzetközi termesztői, nemesítői csoportot, így a második évre csereberével háromszáz fajtája lett. Az Antarktisz és az Északi-sark kivételével mindenhonnan érkeztek hozzá levélküldemények, bennük az apró magokkal. Például Argentínából, Madagaszkárról, Svédországból, Franciaországból, Litvániából, Oroszországból, Ukrajnából, Ro­má­niá­ból, Németországból, Olaszországból, Izraelből, Új-Zélandról, Mexikóból, most éppen ő küldött magvakat Brazíliába, s csilimagot kap majd érte cserébe.

Azt hiszem, televízió talán nincs is a házban. Nem lenne csoda, hiszen a paradicsom igencsak munkaigényes növény, a palántanevelés és az ültetés mellett fejtrágyázást, öntözést, kacsolást, kötözést és gyomirtást is igényel. Az eltérő fajták miatt az állandó paradicsomszüret a gyümölcs törékenysége miatt nagy gondosságot igényel, ezért leggyakrabban nem teljesen érett állapotban szedik, mivel számolni kell az utóéréssel.

Az idén szabadtéri kemencét is építettek, hogy pizzát, kenyeret tudjanak benne sütni. Fotó: Kállai Márton

Mostanában szélsőségesek az időjárási viszonyok, amelyek eddig nem voltak jellemzőek a Kárpát-medencében, ám az itt töltött hat év helyi tapasztalata az, hogy a paradicsomnak nem feltétlenül van szüksége sok vízre.

– A paradicsomot eltérően használják fel a világ gasztronómiai kultúrájában? – kérdezem már a konyhában szétnézve. Látszik, hogy használják: akár egy népmesében, háromféle konyharuha lóg a sütőajtó fogantyúján, és három különböző csillár szórja fényét az ódon hangulatú konyhaszekrényekre és a falra aggatott réz sütőkellékekre.

– Sokkal többféleképpen, mint mi. Ezt próbálom a köztudatba bevinni, ezért már negyedjére lesz itt ­augusztus közepén paradicsomfesztivál. Mi nem dobáljuk, mint Spanyolországban, de a biodiverzitást, a sokféleségét az erőnkhöz mérten bemutatjuk. Ez egy lehetőség arra, hogy a paradicsomnemesítők, -termesztők találkozzanak.

Pihenő a paradicsomos kertben egy évszázados fa árnya alatt. Fesztiválokat is rendez. Fotó: Kállai Márton

Amikor először több száz, majd ezer-ezerötszáz érdeklődő megjelenik egy ilyen sütős, főzős fesztiválon, akkor újabb és újabb problémák jelentkeznek. Van-e elég vizesblokk, tudnak-e ételt kínálni, a környéken szállást ajánlani? Tengernyi lett a gond.

– Most a paradicsomfagyit céloztam meg. Tegnap megjött hozzá a fagyigép, úgyhogy azonnal kísérletezésbe kezdek. Paradicsompálinkát kínálni is kuriózum lenne. Jártam már szeszfőzőnél, hogy megtudjam, hogy is megy ez. Nehéz, de nem lehetetlen – biztattak. Főzőverseny is lesz, de újítanunk szükséges, mert sokan csupán a lecsót és a paprikás krumplit ismerik, hát, kérem, az idén már a bruschetta, a pizza, a minestrone az új irány. Elég egy kis paradicsom, bazsalikom, mozzarella, fokhagyma, olívaolaj meg egy pirítós, és máris kész a zseniális étek.

Az idén szabadtéri kemencét is építettek, hogy pizzát, kenyeret tudjanak benne sütni.

Csütörtökönként paradicsomot szállítanak pécsi éttermeknek, majd aznap este és pénteken leszedik azt a választékot, amelyet szombatonként a pécsi Búza téri őstermelői piacon árulnak.

A paradicsom szereti a földolgozottabb, puhább, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag földet...Fotó: Kállai Márton

Ildikót nagy megtiszteltetés érte, bemutatkozó kiállításra hívták a brüsszeli paradicsomfesztiválra. Az augusztus végi rendezvényre a szállítandó paradicsomok miatt repülővel nem tud menni, csak kocsival, de nincs erre a célra megfelelő autójuk. Az orfűi önkormányzat azonban ingyen és bérmentve felajánlotta kisbuszát az utazáshoz. Nagy tervezés szükséges a gyümölcs mozgatásához, szállításához is: mindezt hogyan oldják majd meg a belga fővárosban, az Európai Unió központjában? Mindenesetre sürgősen hűtőtáskákat és jégakkukat muszáj vásárolniuk.

Levelet hoz a postás egy „akárhány éves szakállas papócától”, Brunótól, aki nemesít és több francia Michelin-csillagos étteremnek szállít, aztán a spanyolországi Iontól, aki 1800 féle paradicsomot termeszt. Érdekes kérdés, hogy egy-egy gyümölcs magvai más-más országban, s eltérő talajban hogyan fejlődnek – erről is szól a levelezésük.

– Találtak lefagyott növényeket az Antarktisz jegében, és van olyan ismerősöm, aki antarktiszi körökben jártas, úgyhogy már nem látok magam előtt lehetetlen dolgot – mondja tréfálkozva Csendes Ildikó.

– Amikor kiáll a piacra és árul, akkor végül is azt csinálja, amit tanult.

– Igen, semmi sem történik véletlenül az életben. Hasznát veszem. Ha így nézem, még az autóbalesetem is okkal történt. És már a mostani éveket szeretem.

Hat éve életmódot váltott, és földművelésbe kezdett. Fotó: Kállai Márton

Kioson a konyhából Bálnuska, a cirmos. Szélte-hossza egy volt, innen a neve, de mára lefogyott. A neve meg a régi maradt. A szürkeség a pajta és a vályogház ura.

A paradicsomkirálynő odanyúl a csendéletként funkcionáló tomátókhoz, a „brown egg”-ek, „butter apple”-ek, „cosmonaut Volkov”-ok és „Germain gold”- ok közé, amelyek csoportjában némi zavarral még paprika kinézetűt is látok. Kettévág egy zöld paradicsomot – úgy kínálja. Fajtanevén „malachit dobozka”, azaz oroszul malahitovaja skatulka. Hosszan lecsengő az íze.

Mindenre jó

- Bár azt gondolnánk, hogy zöldség, bizony, a paradicsom gyümölcs. Nem őshonos nálunk. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európába – állítólag – a spanyol és portugál hódítókon keresztül jutott el. - Sokáig a „paradicsom almájá”-nak nevezték, azonban ez ma már lerövidült, és csak paradicsomként emlegetjük. Az olasz nyelv azonban még megőrizte a korábbi elnevezést, hiszen a „pomodoro” szó jelentése aranyalma. - Tomatin nevű alkaloidjából gombás betegségek és gyulladások elleni kenőcsöt készítenek. A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz. Minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. Kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal. - A népi gyógyászatban is gyakran alkalmazták. Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében és a bőrön lévő foltok halványításában. Gyulladáscsökkentő hatása miatt gyorsan enyhíti a kellemetlenségeket. Étvágyserkentő hatása is van, így érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe mindennap belecsempészni belőle valamennyit.

 

Ezek is érdekelhetnek