Jó nyomon

Pecunia non olet – mondotta Vespasianus római császár (élt időszámításunk után 9–79), vagyis a pénznek nincs szaga. Ezt az okosságot éspedig akkor jelentette ki, amikor fia, Titus kifogásolta, hogy apja a városi nyilvános vécéket is megadóztatja. Rossz hírem van, kedves Vespasianus: a pénznek bizony van szaga. Erről, ha mások nem is, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szolgálati kutyái hosszabban is tudnának mesélni.

RiportSzücs Gábor2024. 06. 24. hétfő2024. 06. 24.

Merthogy az elrejtett bankjegyek felkutatása, pontosabban: kiszagolása egyike annak a három „szakmának”, amit a NAV-os kutyák elsajátítanak. A további kettő a cigaretta és a kábítószer, jó, abból viszont hatfélét is ismernek. (Fegyvert, robbanószert, de hullát sem keresnek; ezek a szakágak, „szagágak…” a rendőrkutyákra tartoznak.) És hogy miért éppen a NAV-os kutyákat kerestük fel, annak oka: hírül adták, hogy keresőmunkára kiképezhető kutyákat kíván vásárolni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Mi több, a kutyavásár, ha nem is mindennapos akció, de azért évente legalább egyszer előfordul a cégnél. 
– Jelenleg 51 kutyánk teljesít szolgálatot az országban. A dolog természetéből adódóan bárhol lehet velük találkozni, a határátkelőhelyektől kezdve az autópálya-pihenőkön át egészen a repülőterekig, de egy kutatás során akár magánházaknál is – tudom meg dr. Kis Péter sajtószóvivőtől. – Ám a négylábú bajtársaink is megöregszenek, nyugdíjba vonulnak, vagy akár a létszám emelése szükséges, ilyenkor hirdetünk kutyavásárt. A legutolsó néhány hete volt. Összesen 28 kutyát kínáltak eladásra, a különféle vizsgálatok után 8-an maradtak, s közülük került ki az az öt, akikkel most megkezdődött a 21 hétig tartó alapkiképzés. 

A kutyakiképzés hosszadalmas dolog Fotó: Németh András Péter


– Mit kell tudnia az eladásra kínált kutyáknak és a gazdáiknak? 
– Elég sokféle feltételnek kell megfelelniük, már a jelentkezéskor is. Például ilyen a kifogástalan egészségi állapot. Az életkoruknak 10 és 36 hónap között kell lennie, oltási könyv, mikrochip alapfelszerelés, az igazolt féregtelenítés is. De bírnia kell a magasságot, a mélységet, nem mutathat félelmet erős zajokra, hanghatásokra, magabiztosan kell közlekednie csúszós, fényes felületeken, szűk helyeken, legyen kézben tartható, viszont nem lehet indokolatlanul agresszív. 
– Mindezt ki is próbálják? 
– Természetesen. Vizsgázniuk kell problémamegoldásból – egy akadály esetén képesek-e önállóan megoldani a kapott feladatot –, lövésállóságból – mennyire hat rájuk a közelükben leadott lövés döreje –, be kell ugraniuk egy autóba, alagúton kell áthaladniuk, árokba, szerelőaknába kell leugrani, falépcsőn, imbolygó deszkán kell végigmenni, nem lehet tériszonyuk és így tovább. 
– Ráadásul, ha jól értem, ez még csak a kezdet, a belépő szint. Milyen fajta kutyákat keresnek? 
– Tulajdonképpen semmi megkötés nincs. Lehet kan vagy szuka, kistermetű vagy nagyobb, törzskönyvezett vagy keverék. Ezzel együtt van néhány fajta, amit különösen alkalmasnak találunk. Ilyenek például a különféle juhászkutyák – különösen a belga malinois, akit a szolgálati kutyák koronázatlan királyának tartanak –, vagy a labrador, a kisebbek közül a tacskók, a terrierek, a spánielek; ők olyan szűk helyekre is beférnek, ahová a nagyobbak nem. 
– Miután itt valóban a tanulók orrára kötik a tudnivalót, kizáró ok a kicsi, törpe orr? 
– Nem tapasztaltunk a hosszú és a rövid orrú kutyák között különbséget. Akár egy turcsiorrú mopsz is lehetne kábítószer-kereső… 
– Ezek szerint van mopsz a csapatban? 
– Még nincs, de ki tudja, mit hoz a jövő… 
– Hogy ki ne maradjon a legfontosabb tudnivaló: mennyit fizetnek egy kutyáért? 
– Erre pontos választ nem tudok adni, hiszen minden kutya (és minden gazda) más és más. Annyit azért mondhatok, hogy a kutya tulajdonságaihoz, tudásához arányos piaci árat fizetünk érte. 
– Készül statisztika a kutyák tevékenységéről? 
– Természetesen. Tavaly a pénzügyőr kollégáim munkáját 52 szolgálati kutya támogatta. Jelzéseik alapján összesen 1530 esetben indult eljárás. Ebből 1367 esetben dohánytermékkel, 141 esetben kábítószerrel kapcsolatban indult eljárás, illetve 22 esetben bankjegyeket foglaltak le munkatársaim. 
– Mit jelent ez forintban? 
– Tavaly a kutyák kiszimatoltak összesen 8,08 millió szál cigarettát (értéke meghaladta a 726 millió forintot), több mint 2,6 tonna vágott dohányt (224,5 millió forint értékben), és 2,7 tonna egyéb dohányterméket (61 millió forint értékben). A kutyáknak köszönhetően a rendőrségnek átadott kábítószerek és egyéb pszichotróp anyagok piaci értéke meghaladta a másfél milliárd forintot. A bankjegykereső képzettségű kutyák is eredményesen használták az orrukat: a pénzügyőrök összesen 570 millió forint és 21 ezer euró készpénzt foglaltak le a négylábú vámosok jelzése alapján. 
 
Hát akkor ismerjük meg a legutolsó kutyavásár öt nyertesét. A Határ úti bázist kifejezetten a kutyák és kiképzőik számára hozták létre, ugyanis, ahogy Hortobágyi Ferenc alezredestől, a központ vezetőjétől megtudom, a kétlábú és a négylábú együtt tanulva, egymást megismerve lesz hatlábú NAV-os… 
– Éppen most ért véget az első mohácsi folyamőrkutya és gazdája kiképzése. Morzsi és Stengel Attila törzszászlós együtt tanultak itt, a bázison, a tanfolyam ideje alatt itt is laktak. Morzsira komoly munka vár: hatalmas uszályok sötét raktárait fogja átvizsgálni. Megtanítjuk a kollégáknak, hogyan kell az ebet gondozni, mikor lehet etetni, itatni, milyen technikával, mozdulattal kell irányítani. Elsajátítják a helyes pórázkezelést, valamint azt is, hogyan lehet a kutyát motiválni. 
Hortobágyi úr irodájában egy tacskószerű kiskutya fogad bennünket boldog csóválással. Ő Csutak, az alezredes menhelyről mentett kutyája. Alig lehet jobb belátásra bírni, él-hal egy kis simogatásért. 
– Civil kutya, neki ezt is szabad… Bár a többiek ugyan tényleg rendkívüli életet élnek, és a szolgálat nagyon komoly, de a nap végén ugyanolyan házi kedvencek lesznek, mint Csutak. Ugyanis a kutyák a kutyavezetőikkel, vagyis a gazdájukkal együtt laknak: reggel együtt jönnek dolgozni, este pedig együtt mennek haza. 
 
Hogy az illegálisan csempészett cikkek – különösen a kábítószerek – felderítésére négylábú nyomozókat vessenek be, erre a legenda szerint először Egyiptomban került sor, ahol 1932-ben kezdtek tevékenykedni ilyenfajta munkára kiképzett kutyák. Sikerüknek köszönhetően aztán egyre több országban alkalmaztak kutyafináncokat; jóval később, az 1970-es évek elején, az Egyesült Államokban már speciális kiképzőiskolákat is létrehoztak betanításukra. A NAV, illetve jogelődje, a Pénzügyminisztérium Bevételi Főigazgatósága az első kábítószer-kereső kutyákat 1974-ben vásárolta az akkori NDK-tól. 
Jöttünkre egy kis bemutatót is szerveztek a központ munkatársai: heten vannak, s természetesen civilben is kutyáznak. 
– Jól látom, hogy nincs „jutifalat”? 
– A labda a mindenük, megszerzéséért mindenre hajlandóak, ez motiválja őket. Ha néha van olyan kutyánk, aki nem kifejezett egy Puskás Öcsi, akkor előkerül némi keksz. 
– Megjegyzendő: a derék kutyapecér, Švejk szerint mindennél jobb a sült lókolbász. Jó, ő ezt elsősorban kutyalopás esetére ajánlja, de talán jutalomfalatként is beválik… 
Közben az öt kutya fáradhatatlanul dolgozik, komoly munka folyik a labda birtoklásáért. Úgy látom, Bingó, egy világos színű német juhász legnagyobb sajnálatára sem szeretné visszaadni a labdát. 
– Kicsit zsákmányos… Ami azt illeti, több száz kilóval harapnak, úgyhogy még játék közben is érdemes odafigyelni a labdaelvételre. Ahol most vagyunk, az a „hangár”, ebben berendeztünk lakásbelsőt kanapéval, konyhát, kamrát, hogy ne legyen idegen számukra az emberi környezet. A 20-24 hetes kiképzés során először tehát a labdával barátkoznak, a későbbiekben „szaganyagot” (kábítószert, dohányt, bankót) kapnak a labda mellé. Az állatok párosítják a labdát a szaggal, ekkor megtanítják őket a jelzés különböző módjaira. Később elveszik a labdát, és már csak a keresett termékeket kell kiszagolniuk, majd jelezniük, ha sikerrel jártak. Ha egy anyagra kiképezték őket, jön a nehezített terep; gépjárműbe vagy magasan található helyekre rejtik a szaganyagot. Ha már minden esetben képesek megtalálni, jöhet a felkészülés a következő anyagra. Ugyanis mindegyik kutya a három említett szaganyagból kettőt tanul meg felismerni, ez a duális képzés, egy év múlva megtanulhatja a harmadikat is. 
– A kábítószeres mintát egy zárt helyiségből vették elő, az ajtó minden egyes kinyitását egy nyilvántartásban is rögzítik. 
– A képzéshez szükséges kábítószert a rendőrségtől kapjuk. Ugyanis a NAV csak felderít, csak megtalál, s ha ez sikerrel jár, akkor hívjuk a rendőrséget. 
– Jól látom, hogy hatósági kutyákhoz képest nagyon is barátságosak a kutyáik? Meg lehet simogatni őket? 
– Igen, mi csak szocializált kutyákkal dolgozunk, hiszen a munkájuk során emberek közelében vannak. Ezzel együtt a törvény lehetővé teszi a pénzügyőrök számára is, hogy kutyát kényszerítő eszközként is alkalmazzunk. A NAV speciális bevetési egységénél jelenleg is működik egy egyszemélyes egység, a Merkur, amelyben egy Hádész nevű német juhász testesíti meg a „harapós kutya” fogalmát. 
– Az öt újonc láthatóan egyelőre imádja a vámos életet. Meddig tart a szolgálat? 
– Általában 8-10 évig, de volt már olyan, hogy egy kutya csak 5, illetve olyan, amelyik 13 évet dolgozott. A kutyások, főleg a nagy testű kutyák tulajdonosai is tudják, hogy tíz év körül a kutya már nehézkes, lelassul, az ízületek, az izmok, a reflexek már kissé megkopnak. Ilyenkor következik egy alapos orvosi ellenőrzés, és ha a kutya ezen jól szerepel, vagyis átmegy a „műszaki vizsgán”, akkor még maradhat. „Leszerelés” után a legtöbbször a kutyavezetőjével tölti a nyugdíjas éveket. Ha erre nincs mód, akkor keresünk neki egy jó gazdát és vele egy boldog öregkort. De én még nem hallottam olyanról, hogy egy kutyát ne fogadta volna magához leszerelés után a vezetője. 
 
Búcsúzunk a tiszteletünkre felsorakozott ötös fogattól. Beni, a belga keverék, Bingó, a „zsákmányos”, Blöki, a fekete labrador, Enzó, a rajzos német juhász, és Totó, a malinois, vagyis a király – hát, ahogy elnézem őket, azt hiszem, jobb lenne szakmát váltaniuk a jövő csempészeinek… 

Szücs Gábor
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek