Akár egy kétségbeesett sikoly. Egy nyílt levélről van szó, amelyet egy végre kinyitott vegán bisztró vezetője intézett Budapest Erzsébetvárosának testülete elé, hogy kétautónyi parkolóhelyet szíveskedjenek megszüntetni, hogy ő azon a területen teraszt létesíthessen. A kiáltást végül meghallották, ám nem áll módjukban segíteni. Erre fel teherautó platóján szervírozzák az ételt!

Szamárral sakkozni

A segélykiáltás már régen elhangzott. Mivel Kiripolszky Csongor, a budapesti Király utcai vegán bisztró üzemeltetője a március végén, majd április végén és május 21-én keltezett leveleire semmiféle választ nem kapott, a napokban a közösségi médiában nyílt levelet fogalmazott meg.

„Szabad Teraszt! című nyílt levelemmel arra szeretném kérni önöket, hogy vizsgálják felül és lehetőség szerint módosítsák azt a gyakorlatot és az azt meghatározó rendelkezésüket, amely jelenleg nem teszi lehetővé a kerületben vendéglátóterasz kialakítását autóparkoló-helyen. Tegyék lehetővé a járvány okozta nehézségekre való tekintettel, legalább az előttünk álló nyári szezonra.” Aláírás: Kiripolszky Csongor, a Király utcai Szabad bisztró vezetője.

*

Egyebek mellett a sok hírességről és azok hírhedt történeteiről is ismert, a Deák teret a Lövölde térrel összekötő Király utca különös szerepet tölt be Erzsébet- meg Terézváros életében, hiszen úgy kanyarog közöttük, akár határfolyó, melynek az egyik partja még a VI., a másik viszont már a VII. kerülethez tartozik.

És minő különbség, a közelség ellenére is, hogy amit Terézvárosban szabad, azt a túlparton, Erzsébetéknél már tilos. Jelesül most a vendéglátóhelyek újranyitásáról van szó, ugyanis amíg a VI. Kerületi Önkormányzat illetékese, Gerencsér Mária kérdésemre arról számolt be, hogy ők nyolcpontos mentőcsomaggal és természetesen parkolóhelyek felszabadításával is támogatják az újrakezdést, addig átellenben, a VII.-ben – boldogulás ide vagy oda –, mint alábbi történetünkből kiderül, egyetlen parkolóról sem hajlandóak lemondani.

Szabad a bisztró, de ettől függetlenül minden bizonytalan. Fotó: Bielik István

No most, a kissé Che Guevara-s meg Nógrádi Sándor-os partizánnevet viselő Szabad bisztró belül valóban nem túl tágas, de amikor arra jártam, sem előtte, sem benne nem tolongott vegetáriánus tömeg, noha ebben a kocsmában szerencsére nem a szokványos, lepukkant, angol utánzatú berendezés a menő. És a kínálat!

Például szójaszendvics, kukoricafasírt vagy rántott rizsszelet, csak éppen semmi hús! A vendégtérben viszont jelen lehetnek kutyusok, mint az ember hűséges társai. Büszkén írta meg az itteni főnök azt is Niedermüller Péter polgármesternek, hogy 2019 február­jában ők nyitották meg Budapest és Magyarország első vegán gasztrokocsmáját, ahol az etikai és környezettudatos szempontokat szem előtt tartva, minőségi és közösségi élményt igyekeznek nyújtani vendégeiknek.

Hogy ezek a divatos kifejezések pontosan mit is takarnak, talán még Krúdy Gyulának is fejtörést okozna, aki igaz, soha nem volt barátja a nagyböjtnek, sem pedig „A marhapörkölt száműzetésének és pótlásának”. Viszont rajta kívül Erkel Ferenc, Weiner Leó, Kabos Gyula is lakott a Király utcában, vajon ők betérnének most ide? Lehet.

És mit szólnának az étlaphoz, a plafonról díszletként lecsüngő tonettszékhez, a tégláig levert vakolathoz, a vörös hangfalra tűzött magyar kokárdához, az öncélú retró rendetlenséghez? A vegán bár keretein túllépve, végül általában mit szólnának a kockás terítős, rózsalugasos kisvendéglők és a mustárral meg cigányzenével kísért sült húsokat kínáló lacikonyhák végleges száműzetéséhez – mert ez manapság a divat –, ugyanakkor pedig az új „belvárosi mételyhez vagy a bulvárnegyedhez”, ahogyan az itt lakók nevezik az új jelenséget?

*

Budapest nem arról híres, hogy szembemegy a módival, főként, ha Nyugatról érkezik. Átvenni és majmolni az idegen újat mindig a puccos pestiek küldetése volt és maradt, szemben a vidéki városok, falvak maradi, disznótoros hagyománykodásával.

Hangulatos a környék, sétálni, kávézni is jólesne, de a parkolási bevétel a legfontosabb. Fotó: Bielik István

A jelenlegi helyzetben persze másról van szó, amit a vegán bisztró üzemeltetője úgy fogalmazott meg az önkormányzathoz írott leveleiben, hogy a világjárvány rendkívül nehéz helyzetbe hozta őket. Hivatkozott arra is, hogy más önkormányzatok, akár kivételes közterület-használati lehetőség biztosításával is segítenek, például a VI., a IX. kerület, sőt a Fővárosi Önkormányzat is, mint Madridban, Párizsban vagy Bécsben.

Ezért arra kéri a polgármester urat, hogy a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvény alapján hozott önkormányzati rendeletet a vendéglátóhelyek talpra állításának reményében helyezze hatályon kívül.

Mivel az udvarias írásos fohászokra hiába vártak türelmesen, megszületett tehát a nyílt levél, amelyre végül a polgármester helyett Majtényi Miklós kabinetvezető válaszlevelet írt, amelyben biztosítja a levélírót arról, hogy fontos kérdés számukra is az újraindítás, ezért gyorsan elbírálták(?) a kérést, és „a kerületi extrém helyzetet figyelembe véve, nem áll módjukban, hogy engedélyezzék a teraszok kiépítését a parkolóhelyeken”.

Kifejtette azt is, hogy a szűk utcákban különösen fontos az előírások betartása és az, hogy a helyi lakosok és az itt dolgozó vállalkozók biztonságosan használhassák a parkolóhelyeket, végül pedig a kormány 176/2021 (IV. 15.) rendeletére hivatkozott, amely Majtényi szerint tiltja, hogy a teraszok akadályozzák, zavarják a közlekedést.

Az önkormányzat sokáig nem is válaszolt a megkeresésre. Fotó: Bielik István

A szakmailag elnagyolt válasz azon pontja, amely a kormányt teszi felelőssé, csúsztatásszagú, hiszen nem a kormányrendelet, hanem a VII. Kerületi Önkormányzat saját 2019-es rendeletmódosítása tiltja a parkolók felszabadítását. Erre már Kiripolszky is kiakadt és kevésbé lojálisan azt válaszolta, hogy csak a nyilvánosság nyomására több mint három hét után válaszoltak, de érdemben nem reagáltak semmire, ráadásul érvelésük téves jogértelmezésen alapul.

Ezt követően tételesen megcáfolta a hivatal állításait, majd kikérte magának a levél „álegyüttérző, önfényező” mondatait, amelyek erős visszatetszést okoztak, a Szabad bisztrón viszont nem segítenek, hiszen az a teraszos kocsmákkal szemben máris versenyhátrányba került.

*

Piszlicsáré ügyben tört ki tehát ez az értelmetlen lövöldözés a Lövölde tér környékén, és úgy tűnik, hogy a csatározó felek a gulyáságyúzást egykönnyen abba sem hagyják. Azért beszédes az álláspontok közötti különbség, illetve a kerületi vezetés eret düllesztő nyakassága, mert két parkolóhely, mint bevételi forrás, elhanyagolható lenne a kerületi büdzsében, miközben két pluszasztal sokat hozhatna egy kiskocsmának.

Mária Terézia azért adta rendeletbe annak idején a férfiak számára az ünnep- és vásárnapokon történő kötelező lőgyakorlatot, innen a Lövölde tér elnevezése 1740-ből, hogy adott esetben legyen, aki megvédi majd Pestet, a várost, Niedermüllerék viszont most azért lövöldöznek a környéken, mert így akarják legyőzni Erzsébetváros hőzöngő polgárait az autósok javára. Ez meg azért nevetséges és felháborító, mert a körúti autósáv-csökkentéssel meg éppen hogy az autósokat büntették meg a bringások kedvéért.

Az ügyben kommentelők szerint is fél a hivatal az autósok haragjától meg a bulinegyed miatti paprikás közhangulattól, a zajos kritikáktól, pedig lehetne bennük méltányosság, sőt mérlegelhetnék a bisztró társadalmi hasznosságát is – írják a Facebookon.

Amit az erzsébetvárosi önkormányzat nem enged, az más kerületben jól működik. Fotó: Bielik István

A biztos hasznot ez esetben a kerület mintegy 7500 parkolóhelye jelenti, amelyeknek „darabja” legalább 350 forintot kóstál óránként, a többi csak szorzás kérdése. Ezek milliós tételek naponta, erősíti meg kérdésemre Merényi Miklós kabinetfőnök, ezért egyetlen parkolót sem szabadítanak fel kocsmai asztalok céljára. Egyenes beszéd!

Még akkor is, ha később a kabinetfőnök már azzal érvel, hogy nem a pénzről van szó, sokkal inkább a parkolásról meg arról, hogy elkerüljék a kivételezést a kerületben. Ha egy kérőnek adnának, akárcsak a nyárra is egyetlen parkolót, akkor mindjárt jelentkezne legalább húsz igénylő. Való igaz, hogy Belső-Erzsébetvárosban százával sorakoznak a szedett-vedett romkocsmák, a hivatal pedig nem akar közöttük vagy ellenükre kivételt tenni, és nem is tesz – összegez Majtényi.

Amikor megemlítem neki, hogy a VII. Kerületi Önkormányzat az egyetlen, amely a saját 2019-es határozati módosítása alapján nem engedi, sőt tiltja vendéglátóteraszok működtetését, akár ideiglenesen is, parkolóhelyeken, és az emiatt született Ki­ripolszky-féle petíciót eddig már közel több ezer tiltakozó vendég írta alá, Majtényi úr hangja továbbra is nyugodt marad és csak annyit mond: „Hiába írnak petíciót, hiába gyűjtenek aláírást, ha egyszer a testület így döntött.”

Minden további erőlködés meg érvelés annyira reménytelen, sőt kilátástalan ebben a helyzetben, mint mondjuk szamárral sakkozni. Nem akámilyen ötlet, hogy most a vegán bár üzemeltetői teherautóval parkoltak oda, s a platón szolgálják fel az ételt! Biztosan erre is lesz önkormányzati válaszlépés.

Sok vendégük nem ülhet le fogyasztani bent. Fotó: Bielik István

Az a tény, hogy a Szabad bár üzemeltetője először örömmel vette a Szabad Föld megkeresését, majd ­másnap telefonon mégis zavart magyarázkodással ­elállt a személyes nyilatkozatadástól, az utalhat ijedségre, félelemre vagy saját érdekében hozott politikai döntésre, ami meg azért nevetséges, mert az következik belőle, hogy nálunk egyesek már a hamis (vega)gulyást is konkrét politikai állásfoglalással akarják ­eladni.

De az is lehet, hogy megfenyegették!

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.