Rombolni sem könnyű!

Most, hogy elnézem, milyen elképesztő erőfeszítéssel dolgoznak a magyar labdarúgás elkötelezettjei azon, hogy egyáltalán életben tartsák a sportágat, meg kell emelnem a kalapom azok előtt, akik az eltelt évtizedek során ilyen mélyre juttatták ezt a népszerű játékot. A szövetségi kapitányt gyámság alá helyezték, a totóban Kisteleki–Bozóky, MLSZ–Kentaró meccsek szerepelnek, a fütyülős emberek helyett talárosok döntenek. Nem volt akármi! Ha egy lista azt rangsorolná, melyik ország zuhant alá az elmúlt fél évszázad során a legmeredekebben, azt alighanem mi vezetnénk. És akkor: tessék megnevezni egyetlen embert, aki ezért felelős! Ilyen ember nincs. Hát ezek is mi vagyunk…

SportPalágyi Béla2007. 07. 20. péntek2007. 07. 20.
Rombolni sem könnyű!

A minap Felcsúton jártunk, és ámultunk a Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia létesítményein. Először is a kollégium: egy kétszázötven éves udvarház ifjodott meg, és ma már semmiben nem emlékeztet arra, hogy valamikor a téesz káposztasavanyító üzeme volt itt. Kiss Zoltán kollégiumi igazgató olyan iskolai programot vázol fel, hogy őszintén sajnálom, amiért kinőttem a középiskolás korból. Reggel edzés, délután edzés – közben persze tanulás Zsámbékon, a premontrei szakközépiskolában –, s még a lovaglás, a vívás és a gitártanulás is befér a programba. A két kötelező tréning után, este fél kilenctől szabadidős foglalkozás, önként vállalt játék, amelyben szintén a labda a főszereplőb – merthogy villany is van, ami üdvös dolog… Aztán a pályák: van a 64 gyereknek egy füves meccspálya, műfüves kis és nagy edzőpálya, füves kis edzőpályák, aztán ott a Felcsút SE stadionja, ahonnan kis híján NB I-be jutott a nagycsapat, terveznek egy uszodát, tesztpályát, egyszóval lélekszakadva hozzák be az ötven év lemaradását. Az első évfolyam lakta eddig a „koleszt”, most jönnek az új elsősök, legtöbbjük Gárdonyból, ahol általános iskolás kollégiumban tanultak Fejér megye legtehetségesebb focistapalántái. És ott van velük Betyár, a kabala kutyus.
Kik állnak az akadémia mögött? Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az aranycsapat tagjai, Mezey György, Mészáros Lőrinc kuratóriumi elnök, Lejkó Dezső sportorvos, Disztl Péter.
És az alapító Orbán Viktor, akinek az a véleménye, hogy az akadémián elsősorban embereket nevelnek, akik emellett kitűnően futballoznak is. Az ismert nevek a fiatalok közül: Izing Marci, Baracskai Roland, Farkas Norbert… És ha a negyedikesek kikerülnek innen, lesz egy élvonalbeli klub, amelyik már várja az innen elballagókat. Hogy ez a Fradi lesz vagy a Székesfehérvár, netán az addig az NB I-be jutó Felcsút, ez még a jövő zenéje. Mészáros Lőrinc kuratóriumi elnök szerint kell hogy legyen egy távlati cél a gyerekek előtt, ami mindenképp a hazai élvonal.
A beszélgetés végére megérkezik Varga György felcsúti polgármester. Megkérdem tőle: az 1700 lakosú település elbírta volna a felnőtt csapat élvonalbeli szereplését? Diplomatikusan válaszol:
– Szerettünk volna felkerülni, de nem fakadtunk sírva, hogy nem sikerült.
Azt hiszem, ők így is erőn felül vállalnak részt abból, hogy valaha felépüljön a magyar futball porig rombolt katedrálisa. Most, az építés stádiumában látszik, milyen nagy is a kár a sportágban!
Palágyi Béla

Ezek is érdekelhetnek