A legnagyobb ellenfél

Mit mondunk arra a tizenéves gyerekre, aki első futballválogatottsága alkalmából hisztisen követeli magának a szabadrúgás elvégzésének jogát, majd egy rossz passz miatt elküldi a fenébe a csapat legrutinosabb és legjobbnak tartott játékosát?

SportKun Zoltán2007. 10. 26. péntek2007. 10. 26.
A legnagyobb ellenfél

Nagyképű kis taknyos, aki megérdemli, hogy társai csúnyán kitoljanak vele?
Vagy inkább egy karakán srác, aki végre hisz önmagában?
Filkor Attila rendkívüli tehetség, nem véletlen, hogy ott toporog az olasz bajnok Inter nagycsapatának előszobájában, és a nyáron játszhatott a Milan, a Barcelona, az Arsenal meg a Manchester United ellen. Évek óta Olaszországban futballozik, Milánóban lett igazi felnőtt, az Internél már megtapasztalhatta, milyen is egy igazi sztár – Ibrahimovics, Figo, Crespo, Adriano – élete.
Filkor Attila még nem tartozik közéjük – de már úgy viselkedik.
A közönség kétségtelenül megőrül érte, az olaszok elleni mecscsen becserélése pillanatában 35 ezren éltették, úgy, hogy előtte egy percet sem látták magyar pályán futballozni. A középpályás igyekezett visszaadni ezt a szeretetet: győztes csapattársaitól jócskán lemaradva egymaga futott tiszteletkört a stadionban, majd igyekezett ő megtalálni szinte minden olasz újságírót, hogy nyilatkozhasson… A mérkőzésen nagyszerűen játszott, bár többen meglepődtek, amikor lazán eltolta Gera Zoltánt egy szabadrúgástól, kisvártatva pedig jól leszidta a csapatkapitányt az eladott labda miatt. A show Málta ellen is folytatódott: a magányos ünnepeltetés most sem maradt el, meccs közben pedig, amikor Gera odaszólt neki, hogy menjen vissza védekezni, állítólag csípőből visszaszólt: menj vissza te.
Mondta ezt egy 19 éves, tucatnyi felnőtt meccset játszó futballista a jelenkori magyar labdarúgás legtöbbre taksált játékosának.
Filkor Attila talán még nem tudja: a futballpályán ilyet nem szabad. Lehet, hogy a nagy Interből jött, de a válogatottban még mindig ő a legkisebbek egyike. Ezt igyekeztek benne tudatosítani társai is, akik egyik nyilatkozata apropóján, miszerint a világ legjobb játékosa akar lenni, meglepték egy celofánból készült Aranylabdával.
Hivatalosan viccből, nem hivatalosan gúnyból – nagy különbség.
Ebben az egyre tetszetősebben játszó, legutóbb Lengyelországot 1-0-ra legyőző magyar csapatban a fiatal fedezetnek helye van. De ahhoz, hogy megbecsült, elfogadott, valóban profi labdarúgóvá váljék, Filkor Attilának a legjobban éppen Filkor Attilával kell megküzdenie.

Ezek is érdekelhetnek