Nyolckilónyi izzadás

A pekingi olimpiai játékok előtt az ökölvívóknak is kiemelkedő állomás az októberi világbajnokság. Néhányan a tatai edzőtáborban „ki-ki” meccsen szerezhették meg az indulási jogot. A legádázabb csatát a két szupernehézsúlyú, Bouquet Bence és Kurtucz Csaba vívta. A nyíregyházi színekben versenyző 105 kilós óriás, Kurtucz Csaba megkönnyebbülten mondja: már az első menet első percében érezte, csakis ő nyerhet, főként, amikor az első két horog betalált ellenfele állára… Ezt követte a többi, így ő készülhet a chicagói világbajnokságra.

SportFábián István2007. 10. 19. péntek2007. 10. 19.
Nyolckilónyi izzadás

– Az ötödik-hatodik helyen állok az európai ranglistán, és a kontinensről heten utazhatnak Pekingbe. Három kvótaszerző verseny lesz még, a vébé után Pescarában és Athénban is ki lehet harcolni a pekingi indulást – adott röpke esélylatolgatást Kurtucz Csaba.
Az öklöző eddigi mérlege négy felnőtt bajnoki cím, mellé egy-egy világ-, illetve kontinensbajnoki ötödik hely. Bár az ilyen számsort főleg a profik tartják számon, ő is hajszálpontosan tudja: 118 meccséből ötvenkettőt kiütéses győzelemmel fejezett be, huszonötöt viszont elbukott.
–  Mostanában már minden mérkőzésemet visszanézem videóról Maczik Pali bácsival, az otthoni klubedzőmmel – folytatta a bunyós. – Rendkívül éles szemű, azonnal megmondja, hogy mit kellett volna változtatnom két menet között.
Kurtucz Csaba megjegyezte, éppen Maczik Pál miatt váltott a karatéról az ökölvívásra, mégpedig elég későn, tizenhét évesen – ám úgy tűnik, megérte a sportágcsere. Holott egy-egy négyszer kétperces meccsen, illetve az edzéseken izzad rendesen, nem ritka, hogy naponta nyolc kiló a testsúlyingadozása.
– Egy meccs vagy tréning alatt négy kilót is leadhatok, ez a felkészülési időszak napi két edzése nyomán nyolcat tesz ki. A mérkőzéseken nemcsak a fizikai, hanem az idegi megterhelés is erősen fogyaszt. Most 105 kiló vagyok, az ideális a mi súlycsoportunkban 95­97 kilogramm. Sem több, sem kevesebb, mert így lehet komoly iramot diktálni. Persze ehhez rendesen kell ennem. De nem akármit, kenyeret például nyár óta nem vettem a számba… – említette meglepő étkezési szokását a szupernehézsúlyú öklöző.