Pénzözön a teniszpályán

Szávay Ágnes, az egyetlen magyar sajnos sokáig nem játszhatott az Austral Openen, hiszen bemutatkozó meccsén három szettben kikapott a jóval esélytelenebbnek tűnő orosz Makarovától. Ellenfele ezzel máris mintegy hárommillió forintot keresett. A pénzdíjak persze a későbbi fázisban egyre csak nőnek, a végső győztes már mintegy 180 millió forintnak megfelelő dollárt kap.

SportKun Zoltán2008. 01. 18. péntek2008. 01. 18.
Pénzözön a teniszpályán

Százhárom éve nem a pénz, hanem a játékszenvedély csábította a teniszezőket (akkor még csak férfiakat) Ausztráliába, a nemzetközi bajnokságra. Akkor még Australasian Open néven futott a verseny, és a nyitás jegyében a következő években nemegyszer Új-Zélandon rendezték a tornát, de Ázsiába azért sosem jutott el a viadal. Egy egészséges ausztráliai körút után immár harminchat éve Melbourne az állandó házigazda: szebbnél szebb sportcentrumokban, a soknál is több pénzért játszanak két hétig a legjobbak.

Arról sajnos nincs információnk, hogy Ken Rosewall mennyi pénzhez jutott, holott az ausztrál játékos volt a legfiatalabb nyertes – 1953-ban tizennyolc évesen lett a legjobb. Szeretheti a csúcsokat, hiszen ő a legidősebb bajnok, 1972-ben – aligha meglepő módon – harminchét évesen is győzött. A teljesség igénye kedvéért ugyanez a két adat a nőknél: Martina Hingis (svájci, 16 éves, 1997), illetve Thelma Long (ausztrál, 35 esztendős, 1954).
A legtöbb bajnoki címet az ausztrálok gyűjtötték, összesen kilencvenhárom alkalommal ünnepelhettek a hazaiak, az amerikai játékosok pedig harminckilencszer emelhették magasba a trófeát.

Ezek is érdekelhetnek