Csak azért is vidék!

Varga Tamásba genetikusan kódolva volt a sportsiker! Szálfatermete miatt már szolnoki szakközépiskolás korában csábították kézilabdázni, kosarazni – ő azonban a vízilabdát választotta. Nem döntött rosszul.

SportPalágyi Béla2008. 03. 28. péntek2008. 03. 28.

Kép: XI. Unicum kupa vizilabda, magyar v‡logatott Varga Tam‡s 2004.08.01. fot—: NŽmeth Andr‡s PŽter

Csak azért is vidék!
XI. Unicum kupa vizilabda, magyar v‡logatott Varga Tam‡s 2004.08.01. fot—: NŽmeth Andr‡s PŽter

Athénban olimpiai bajnok lett, most a második olimpiájára készül. Pedig volt idő, amikor még az is kétséges volt, hogy egyáltalán egészséges ember válik-e belőle. Szupertehetségként a Vasashoz igazolt a Tisza partjáról, négyszer lett kupagyőztes csapat tagja, klubjával hatszor ezüstérmes a bajnokságban – csakhogy a gerince mit sem adott a begyűjtött trófeákra: a kilencedik és a tizedik csigolyája között egy makacs gyulladás keletkezett. A hazai orvosok már készítették is a csavarokat, hogy rögzítsék a két gerincelemet. Tamás ebbe nem ment bele. Egy barátja hívására Svájcba utazott, ahol egy sportorvos új irányt szabott az életvitelének. Az új életmód gyógyulást hozott. A titok? Felhagyott a sertés- és a marhahús fogyasztásával, nem ivott tejet, nem evett tojást, a csirke, a pulyka és a hal töltötte ki az étrendjét. Két hónap után már érezte a kedvező változást, aztán teljesen meggyógyult. Az orvos ingyen vállalta a kezelését, a kikötése mindössze annyi volt, hogy az „Őserő”, ahogy Tamást nevezték, töltsön egy szezont Svájcban. Megtörtént: ontotta is a gólokat, miközben nyelvet tanult és valamennyit elsajátított az ország kultúrájából is.
Később következett egy máltai kiruccanás, ahol bajnokságot ugyan nem, de kupát sikerült nyerni csapatával. Tamás dobta a győztes gólt, négyezer néző tombolt a lelátón, a fiút a vállukra vették a szurkolók, volt görögtűz, csinnadratta, minden. Jelenleg Varga Tamás a Szeged játékosa. Mint elmondta, ilyen jó erőben – a svájci receptnek köszönhetően – még soha nem volt. Hogy mit vár még a sporttól túl a harmincon? Nagyon sokat: még egy olimpiát – a pekingit –, aztán bajnokságot vagy kupagyőzelmet, kizárólag vidéki színekben. Bár együtt edz a válogatottal, ez még semmi biztosat nem jelent, hiszen májusban hirdet keretet Kemény Dénes, akkor kell majd a listán lenni. Az öccse Egerben pólózik, a hírek szerint nem is rosszul, így nem elképzelhetetlen, hogy a két Varga talán együtt lesz majd bajnok vagy kupagyőztes egy vidéki csapatban. Hogy miért nem Szolnokot célozták meg? Azért, mert ott nincs pénz, nincs uszoda, s így számottevő csapat sincs. Tamást hároméves szerződés köti Szegedhez, ahol a polgármesteri székben az a Bottka László ül, aki még annak a szolnoki junior csapatnak a kapuját védte, amelyben többek között Lukács Dénes, Vargyas Gyula, Varga Tamás, ifjú Cseh Sándor játszott. Ők voltak azok, akik öt góllal verték az OB I. felnőtt mezőnyében szereplő KSI-t…
A régi vidékiek arról panaszkodtak, hogy csak fővárosi együttesből kerülhetett be bárki a válogatottba. Varga Tamás szerint ma már ez másként van, hiszen Biros, Fodor, Madaras vagy akár a saját példája is azt mutatja, Kemény Dénes számára az országhatár nem Kőbányánál van. Neki viszont egy vidéki „nagy durranás” az álma. Végül pedig mi más jöhetne, mint a póló, edzőként, mellé pedig a saját példája: az egészséges életmód olykor csodát tehet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek