Az öttusa dilemma elé kerülhet

SportBudai Horváth József2023. 11. 20. hétfő2023. 11. 20.

Kép: Böhm Csaba megszerezte az olimpiai indulás jogát, Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Böhm Csaba megszerezte az olimpiai indulás jogát
Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

A szurkolókon kívül a szponzorok és a hirdetők hozzák a pénzt, őket látványos küzdelmekkel lehet bevonzani a pályákra és a tévéképernyők elé. De mit tegyenek azok a sportágak, melyek küzdelmei csupán a megrögzött drukkerek bukszáját nyitják ki? A válasz: törjék a fejüket újításokon.

Az öttusa dilemma elé került: a nemzetközi szövetség vezetőinek valamit ki kell talál­niuk, mert megtörténhet, hogy ez a nagy hagyományú versengés eltűnik az olimpia műsoráról. Így aztán megszületett a döntés: a párizsi ötkarikás játékokat követően a lovaglás kikerül a tusák közül, és a helyét az OCR (obstacle course racing), azaz egyféle akadálypálya-verseny veszi át. Ezzel a pentatlon meghosszabbította a mandátumát a 2028-as Los Angeles-i olimpiára is.

Az ötkarikás bajnok Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Sportrádióban azt mondta: „A lovaglás elhagyásával és az akadálypark behozatalával az öttusa lelkét kitépték, szerintem ez nem jelent megoldást arra, hogy a sportág sokkal közkedveltebb legyen a fiatalok körében.” Mizsér Attila, a Magyar Öttusa Szövetség fő­­titkára, Szöulban olimpiai csapatbajnok, Barcelonában egyéni ezüstérmes felhívta a figyelmet: az idén hat egyesület szűnt meg, a 9–16 éves korosztályban 650-ről 275-re csökkent a versenyzők száma 2018 óta. Ezért az idén ősszel szakemberek és önkéntes segítőik kéttucatnyi helyszínen népszerűsítették az öttusát, toborzókat rendeztek az utánpótlás megerősítéséért. 

Az egyiptomi Alexandriában megrendezett U17-es világbajnokságon a leánycsapat bronzérmet szerzett. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy az egyéni versenyt Farida Khalil, a vendéglátók 12 éves(!) fiatalja nyerte meg. Tehát elképesztően terebélyesedik a konkurencia, ami az akadályverseny bevezetésével csak fokozódik.

Jövőre Bőhm Csaba és Gulyás Michelle biztosan indul Párizsban, ők a nyáron a krakkói Európai Játékokon szerezték meg az ötkarikás részvétel jogát. Angliában, a bathi világbajnokságon a 13 tagú magyar csapatból a férfi váltóban a dobogó 2., a női csapat a 3. fokára állhatott fel – ám ezek a versenyszámok nem szerepelnek az olimpia programjában. Az egyéni érmek, jó helyezések a balul sikerült lovagláson úsztak el. Martinek János szövetségi kapitány megállapította: „Nem csak mi szerepeltünk a vártnál gyengébben a lovas pályán, a három csapatváltószám negyvenhét lovaglásából csupán kettő lett hibátlan, az egyéni versenyen pedig egy sem.”

Tehát örülnünk kellene, hogy a lovas tusa hamarosan történelemmé válik…?

 

Ezek is érdekelhetnek