Bravúros továbbjutás az Eb-re

A magyar labdarúgó-válogatott egymás után a harmadik Eb-re jutott ki.

SportBudai Horváth József2023. 11. 28. kedd2023. 11. 28.

Kép: Szófiában a továbbjutást, Budapesten a csoportelsőséget ünnepelhettük

Szófiában a továbbjutást, Budapesten a csoportelsőséget ünnepelhettük
Fotó: Szigetváry Zsolt MTI

Amikor a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását tartották, csak kevesen fogadtak rá, hogy a magyar válogatott már az utolsó mérkőzése előtt megváltja a jegyét a huszonnégyes döntőre, sőt egy döntetlen is elég lesz a csoportgyőzelemhez Montenegró ellen a Puskás Arénában.

Elfogadható ellenfeleket kaptak a mieink: Szerbia, Montenegró, Litvánia, Bulgária. Egyértelmű, hogy a kijutást a Szerbiával szembeni kétszeri 2-1-es győzelem alapozta meg. Idehaza kötelező volt Bulgáriát (3-0) és Litvániát (2-0) megverni, idegenben a montenegróiak (0-0) és a litvánok (2-2) ellen a döntetlen is jól jött, a bulgáriai fellépés előtt már az egál is belefért a sikerbe. Előzőleg a bolgárok otthon kikaptak 2-0-ra a litvánoktól, ezért menesztették Mladen Krsztajics szövetségi kapitányt. A feldühödött szurkolók a mieink meccsére időzítve tüntetés szervezésébe kezdtek a bolgár szövetség ellen. Így napokig lebegtették, hogy az összecsapásnak Szófia vagy Plovdiv ad-e otthont, lesznek-e nézők vagy sem, sőt már az is felmerült, hogy elmarad a meccs, így válogatottunk játék nélkül kapja meg a három pontot és abszolválja a döntőbeli részvételt. Aztán szinte az utolsó pillanatban a bolgár főváros vállalta a rendezést – igaz, zárt kapuk mögött. Maga a küzdelem a felvezetéshez hasonlóan hektikus fordulatokkal zajlott, vezető gólunkra az ellenfél kettővel válaszolt, már-már úgy tűnt, az utolsó fordulóban dől el a továbbjutás, de a 97. percben megszületett az egyenlítő találatunk – öngóllal. A sportnapilap tudósítóinak osztályzatai alapján a csapat 4,6-es átlagot ért el, ami erősen közepes teljesítményt takar.

Befejezésül a Puskás Arénában a Magyarország–Montenegró mérkőzésen ünnepre készültek a boldog szurkolók (ugyanekkor a szerbek a bolgárokat fogadták), és nem csalódtak: együttesünk 3-1-re győzött, s ezzel csoportja élén veretlenül kvalifikálta magát az Eb-re!

A magyar labdarúgó-válogatott 1964 (3. hely), 1972 (4. hely), 2016 (nyolcaddöntő), 2021 (csoport-4.) után jövőre ötödször játszik az Európa-bajnokságon, egymás után a harmadik Eb-re jutott ki. Legutóbb 1985-ben lett csoportelső. A nemzeti csapat eddig 11 meccset játszott az Eb-ken, a mérlege 2 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség. Marco Rossi az első szövetségi kapitány, aki két Eb-n is irányíthatja válogatottunkat.

A „szokásos” együttesek (Belgium, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Anglia, Hollandia, Dánia, Svájc) mellett verhető csapatok (Szerbia, Törökország, Albánia, Ausztria, Szlovákia, Skócia, Románia) várnak majd ránk a lehetséges ellenfelek között a németországi csoportok sorsolásán. De az már a jövő zenéje. Egy biztos: bármilyen összetételű kvartettből lehet esélyünk a továbbjutásra.

 

 

Ezek is érdekelhetnek