Nyolcadszor kapta meg

SportBudai Horváth József2023. 11. 20. hétfő2023. 11. 20.

Fotó: AFP

Nyolcadszor kapta meg Fotó: AFP

Jött, látott, győzött. Az egyesült államokbeli és mexikói futballcsapatokat felsorakoztató Ligák Kupája döntőjében az Inter Miami együttese tizenegyespárbajban felülmúlta a Nashville SC legénységét. A floridaiak frissiben igazolt új csapatkapitánya ráadta a karszalagot a régi vezérre, az amerikai DeAndre Yedlinre, így a kupát ő vette át és vitte a társaihoz, majd az utódjával együtt emelte a magasba.

Fotó: AFP

 

Az utódot Lionel Messinek hívják, aki nemrégiben – a szakújságírókból álló zsűri voksolásán nagy fölénnyel – nyolcadszor kap­­ta meg az Aranylabdát. 

A 36 éves csatár 2009-ben nyert első ízben, még a France Football magazin égisze alatt, majd a FIFA bábáskodásával az első hármat és az utolsót is hazavihette. A hatodikat 2019-ben, a hetediket 2021-ben gyűjtötte be. Tizenhatszor jelölték, ennél többször csak Cristiano Ronaldót (18 alkalommal), de ő „csupán” ötször vehette át. A Milan védője, Paolo Maldini 13 ízben került fel a listára, de sosem győzött a versengésben. Argentína – azaz Messi egymagában – több Aranylabdát birtokol, mint Portugália, Hollandia, Németország és Franciaország labdarúgói, akik együtt 7-7 elsőséget mutathatnak fel.

Az argentin sztár a párizsi díjátadón azt mondta: „Ez a díj hazám nemzeti csapatának és az argentin népnek szól, akárcsak a világbajnoki cím. Óriási eredményeket értem el a Barcelonánál, de a hazám válogatottjával aratott sikerek ezt is túlszárnyalják. Őrült dolog volt győzni a világbajnokságon, és remélem, hogy a következő tornát is megnyerjük. Az a tény, hogy azt mondják, a legjobbak közé tartozom, már megtiszteltetés. Minden gyermek erre vágyik, amikor elkezd focizni. Végül szeretném megemlíteni Diego Ma­ra­donát, akinek ma van a születésnapja, így ezt a díjat vele is megosztom.”

A következő eredményhirdetés esélyeseiről szólva Messi – aki jól tudja, hogy az amerikai vagy a szaúd-arábiai bajnokságból nemigen lehet a trófeát megszerezni – Erling Haaland és Kylian Mbappé nevét említette: „Szép küzdelem lesz közöttük, már az idén is mindketten megérdemelték volna az elismerést.”

Nos, jövőre elválik, a norvég vagy a francia lesz-e a jobb – vagy netán egy harmadik futballista…?

 

Ezek is érdekelhetnek