Már Los Angelesre gondolva

A krónikás egyik szeme sír, a másik meg nevet.

SportBudai Horváth József2023. 12. 03. vasárnap2023. 12. 03.

Kép: Kecskés Karina megvédte felnőttbajnoki címét

Kecskés Karina megvédte felnőttbajnoki címét
Fotó: CIVISHIR.HU

A krónikás egyik szeme sír, a másik meg nevet, amikor összegzi súlyemelősportunk jelenét. Szeptember végén, a szaúd-arábiai Rijádban megtartott világbajnokságon az olimpiai kvalifikációs sorozatban érdekelt két magyar súlyemelő nem tudott javítani a helyzetén. A januárban a 38. életévét betöltő – a magyar súlyemelést a legutóbbi három olimpián egyedüliként képviselő, kétgyermekes családapa – Nagy Péter (+102 kg) és a 2022-ben U23-as Európa-bajnok Mitykó Veronika – aki két év alatt a 71-ből a 87 kilóba lépve három súlycsoportot is átugrott – egyelőre nem közelített az olimpiai részvételhez.

A nemzetközi ranglista alapján tíz-tíz súlyemelő szerez olimpiai kvótát az öt-öt férfi és női súlycsoportban. Ha egy kontinens a top tízben nem képviselteti magát, a rangsorban legjobb versenyzője indulási jogot kap. A nemzetközi szövetség kategóriánként 1 kvótát oszthat szét, valamint a rendezőnek (2-2 súlycsoportban 1-1) és a felzárkóztatni kívánt országoknak (3-3 súlycsoportban 1-1) is juttathat kvótát. Így alakul ki a 60-60 tagú férfi és női mezőny (országonként csak három kvóta használható fel).

Nagynak a hátralévő három kvalifikációs versenyen kötelezően el kell indulnia, a decemberi dohai Grand Prix, a februári antalyai Európa-bajnokság és az áprilisi phuketi világkupa közül a thaiföldi megméretés kínálja a legtöbb esélyt Párizsra. Bökfi János, Mitykó edzője azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, hogy tanítványa erőben jól áll, elkezdett fejlődni lökésben (Rijádban 114 kilóval egyéni csúcsot döntött), de a szakítása még nem állt össze, új súlycsoportjához kell igazítani a mozgását.

Nyíregyházán a minap befejeződött felnőtt országos bajnokságon a húsz kategóriából nyolcban győzött húsz év alatti versenyző, akik közül négyen korosztályos csúcsokat állítottak fel, hárman pedig egyéni legjobbjuk megjavításával érdemelték ki az aranyérmet. A 19 éves Szalai Lili (71 kg) lökésben 90, összetettben pedig 199 kilóra módosította a korosztályos országos csúcsot. A 18 esztendős Kecskés Karina (55 kg) is megvédte felnőttbajnoki címét, szakításban 75 kg-ra javította, összetettben pedig 169 kg-mal beállította a juniorcsúcsát. A 15 éves Gercsák Enikő (45 kg) először, a 16 esztendős Zolnai Lénárd (61 kg) másodízben nyert felnőtt országos bajnokságot. A 19 éves Újvári Lajos (73 kg) 128 kg-ra növelte eddigi legjobbját szakításban, összetettben pedig 281 kilóig jutott (egykilónyival maradt alatta a magyar csúcsának). Az ifjúsági korú ifj. Tyukodi András (102 kg) 282 kilós korosztályos rekordot ért el, amivel ezüstérmet nyert. 

Tehát a párizsi olimpiára gondolva a jelen nem éppen kecsegtető, ám a feltörekvő fiatalok eredményeit szemlélve a jövő (a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékokat is beleértve) biztató a hazai súlyemelésben.

 

Ezek is érdekelhetnek