Versenyzők és készülődők

SportBudai Horváth József2023. 12. 12. kedd2023. 12. 12.

Kép: Márton Richárd az első számú magyar pillangózóvá lépett elő Milák Kristóf távollétében

MÁRTON Richárd
Budapest, 2023. október 21.
Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntõjébenaz úszókvilágkupa-sorozatának utolsó, budapesti állomásán a Duna Arénában 2023. október 21-én.
MTI/Hegedüs Róbert
Márton Richárd az első számú magyar pillangózóvá lépett elő Milák Kristóf távollétében
Fotó: Hegedüs Róbert, MTI

Ezen a hétvégén ér véget Bukarestben a rövid pályás úszó Európa-bajnokság. A magyar válogatottba az olimpiai A szintet elérők, a junior Európa-bajnokok és a Sós Csaba kapitány által megszabott határt – a 2021, évi rövid pályás Eb nyolcadikjainak idejét – teljesítők kerültek be. Hazánk tehát erős csapatot indított.

A hiányzók közül a hosszútávúszó Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid a madeirai világkupára összpontosított, Sárkány Zalán, Sebestyén Dalma és Mihályvári-Farkas Viktória a nagypályás versenyekre készült. Kós Hubert Amerikában a Greensboróban zajló US Open nemzetközi viadalon vett részt, eredményeivel bizonyítva, hogy jó úton jár a párizsi olimpiai siker felé.A 3-szoros olimpiai, 9-szeres világ- és 15-szörös Európa-bajnok Hosszú Katinka a kislánya születése után bejelentette: feltett szándéka a hatodik olimpiáján is részt venni, így várhatóan jövő április-májusban tér vissza, hogy megküzdjön az ötkarikás részvételért. Férjével-edzőjével, Layber-Ge­len­csér Mátéval januárban melegövi edzőtáborba mennek, visznek magukkal valakit, aki dajkálja Kamillát, hogy zavartalanul készülhessenek. Másik olimpiai bajnokunk, Milák Kristóf pedig alig egy évvel Párizs előtt egyelőre csak szárazföldi edzéseket végez.

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Hosszú Katinkáról szólva elmondta: attól már távol van, hogy főszereplő legyen, számára nem reális az éremszerzés. „Akinek nincs A szint­­je, nem lesz válogatott, ezért nem kapja meg azt a támogatást, mint eddig. Katinkának az A szintet 2024. június 23-ig kell megúsznia, ebben az esetben ott lehet az ötkarikás játékokon, ha nem lesz nála két jobb idővel rendelkező magyar versenyző.”

A kapitány szerint ha Milák Kristóf januárban komolyan beleáll a munkába, elképzelhető, hogy nyer Párizsban, de szinte biztos, hogy nem olyan időeredménnyel, ami benne lett volna. „Amennyiben végigdolgozta volna az egész szezont és a vb-t sem hagyja ki, olyan időt úszott volna az olimpián, hogy ha kilenc másodpercet futnak a százméteres síkfutásban, akkor is róla beszéltek volna. A 200 méter pillangó régóta az egyik legkiélezettebb versenyszám, csak azóta nem az, amióta Milák ebben versenyez.” Hozzátette: Milák klubja, a Budapesti Honvéd SE elnöke, Gergely István bízik a bajnokban, ezért nem vonták meg tőle a támogatást.

 

Ezek is érdekelhetnek