Soproni kosarasoké a Magyar Kupa

Izgalmas mérkőzést hozott a döntő.

SportPerje Sándor2024. 03. 28. csütörtök2024. 03. 28.

Kép: Tizenkettedszer hódította el a trófeát a nyugat-magyarországi város csapata

Tizenkettedszer hódította el a trófeát a nyugat-magyarországi város csapata
Fotó: Krizsán Csaba

Elképesztően izgalmas mérkőzést hozott a Killik László Női Ko­­sárlabda Magyar Kupa döntője, ahol a címvédő Sopron Basket 73-71-re legyőzte a DVTK Hun-Therm együttesét. A Sopron 2006 óta nem hagyott ki kupadöntőt, s ezekből tizenegyet meg is nyert, de az esélyek most nem Gáspár Dávid csapata mellett szóltak. A címvédő alapemberei közül Fegyverneky Zsófia és Turner Yvonne sem volt hadra fogható, így mindössze hét játékossal álltak ki a soproniak. 

A finálé favoritjának a tavaly bronzérmes Diósgyőr számított, amely veretlenül vezeti az NB I. tabelláját, az Euroligában pedig csak egy győzelemre volt a négyes döntőtől, de végül a francia Villeneuve d'Ascq jutott tovább. A győri Széchenyi István Egyetemi Csarnokban a meccs elején a Diósgyőr vezetett, majd kilenc pontra el is tudott lépni Völgyi Péter együttese. A kétszeres Európa-bajnok szerb Jelena Brooks révén a Sopron később fordított, s a nagyszünetben 45-39 állt az eredményjelzőn a címvédő javára. Térfélcsere után Lelik Réka és az ausztrál Darcee Garbin dupláival a borsodiak ledolgozták hátrányukat, és a záró­ne­gyed­nek már 57-55-ös vezetésről vágtak neki. A Sopron ekkor az utolsó tartalékait is mozgósította. Tíz másodperccel a vége előtt a Diósgyőr Milica Jovanovic triplájával kiegyenlített, de Brooks újabb duplájára már nem érkezett válasz.

A lányok végig bíztak magukban, s egymásban. Azt, hogy ezt a meccset sikerült megnyerni, örök emlék lesz mindannyiunk számára – értékelt Gáspár Dávid, a sopro­niak edzője a lefújás után.