Remekel a kapus

SportPerje Sándor2024. 05. 06. hétfő2024. 05. 06.

Kép: 21 May 2022, Berlin: Soccer: DFB Cup, SC Freiburg - RB Leipzig, Final, at Olympiastadion, Leipzig's Willi Orban and goalkeeper Peter Gulacsi (r) celebrate after saving a ball. IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

SC Freiburg - RB Leipzig
21 May 2022, Berlin: Soccer: DFB Cup, SC Freiburg - RB Leipzig, Final, at Olympiastadion, Leipzig's Willi Orban and goalkeeper Peter Gulacsi (r) celebrate after saving a ball. IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A német labdarúgó-bajnokság legutóbbi fordulójában az RB Leipzig nagy lépést tett a Bajnokok Ligája-indulás felé. Ráadásul a Dortmund elleni rangadón a nyári Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott két játékosa is jubilált lipcsei színekben. A nemzeti csapat kapusa Gulácsi Péter március másodika, a Bochum elleni bajnoki óta kirobbanthatatlan a német csapat kezdőjéből. A magyar kapus nyolc mérkőzésen mindössze öt gólt kapott, s nagyban hozzájárult az RB Leipzig nagyszerű eredményeihez. Marco Rose csapata hat győzelem mellett egy döntetlent játszott a bajnokságban, s bár a Bajnokok Ligájában 2–1-es összesítéssel kiestek a Real Madrid ellen, a párharc második összecsapása főleg a magyar hálóőr bravúrjai miatt maradt emlékezetes. A Dortmund elleni mérkőzésen Gulácsi Péter a háromszázadik mérkőzésén lépet pályára lipcsei színekben, így ő a negyedik legtöbb találkozón szereplő futballista a fiatal klub történetében. Nemcsak a magyar kapus számára volt különleges a bajnoki találkozó, hiszen a 31 éves magyar válogatott középhátvéd Willi Orbán már a kétszázadik meccsét játszotta a Bundesligában. A hazai csapat nem kezdett jól a rangadón, s a dortmundi Jadon Sancho gólja után már a huszadik percben hátrányba került. A Leipzig azonban még a szünet előtt megfordította az állást: előbb három perccel a Dortmund gólja után egyenlített a 24. bajnoki gólját jegyző Lois Openda, majd az első félidő hosszabbításában Benjamin Sesko szerzett előnyt a hazaiak javára. A második félidő elején sem vett vissza a tempóból Marco Rose együttese, s a végig nagy kedvvel játszó Openda passzát már a 46. percben gólra váltotta Mohamed Simakan. A Dortmund nem tudott ritmust váltani, és ezt a hazai csapat újabb góllal büntette meg. Christoph Baumgartner tíz perccel a becserélése után talált be a Ruhr-vidéki csapat kapujába, és ezzel kialakult a 4–1-es végeredmény. Gulácsinak viszonylag kevés dolga akadt a kilencven perc alatt, de a magyar kapusnak négy fontos védést azért be kellett mutatnia a BL-ben a legjobb négy közé jutó vendégek ellen. A védelem közepén Willi Orbán szinte kifogástalan teljesítményt nyújtott: a magyar válogatott középhátvéd a párharcaiból csak hármat veszített el a mérkőzés alatt, s a passzainak kilencvenegy százaléka sikeres volt. Emellett mindössze négy rossz átadás került Orbán neve mellé a találkozón. A győzelemmel az RB Leipzig öt pontra növelte előnyét a Dortmund előtt, s két pontra megközelítette a harmadik helyen álló Stuttgartot. A lipcseiekre májusban még három mérkőzés vár: Marco Rose együttese először a Hoffenheim otthonába látogat, majd hazai pályán fogadja a Werder Bremen csapatát, s a zárófordulóban a Frankfurt ellen idegenben zárja az idényt. Gulácsiék következő idénybeli Bajnokok Ligája-szereplése már-már biztosnak tekinthető, bár ha a papírforma teljesül, és a Bundesliga tényleg öt BL-helyet kap, akkor a Dortmundnak sem kell emiatt aggódnia.

 

Ezek is érdekelhetnek