FIDE-kongresszus: leszavazták az oroszok visszavételét

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vasárnap este zárult budapesti kongresszusa elutasította Oroszország és a Moszkvát az ukrajnai háborújában támogató Fehéroroszország visszavételét, egyben tagsági jogaik teljes értékű visszaállítását a FIDE-ben.

SportMW 2024. 09. 23. hétfő2024. 09. 23.

Kép: Résztvevõk a 45. sakkolimpia elsõ fordulójában a BOK Csarnokban 2024. szeptember 11-én , Fotó: Illyés Tibor, Forrás: MTI

Résztvevõk a 45. sakkolimpia elsõ fordulójában a BOK Csarnokban 2024. szeptember 11-én
Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI

A kirgiz szövetség elnöke, Babur Tolbajev kezdeményezte a két ország visszafogadására irányuló szavazást nyílt voksolást indítványozva, a küldöttek azonban végül a titkos szavazás mellett döntöttek.

Andrej Filatov, az Orosz Sakkszövetség elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette, hogy politikai ráhatás eredménye volt a kongresszusi állásfoglalás, és úgy vélekedett, hogy azt az ukrán és az amerikai külügyminisztérium befolyásolta, szavai szerint „sok küldött hagyta el a termet a példátlan megfélemlítés után”.

Az orosz állami hírügynökség terjedelmes anyagában azt írta: 66 küldött szavazott úgy, hogy legyen konzultáció a Nemzetközi Olimpiai (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal (IPC) az orosz és fehérorosz sportolók FIDE-csapattornákra való esetleges visszaengedéséről. 

Ugyanakkor 41-en a két ország sakkozóival szemben kiszabott szankciók fenntartása, míg 21-en a korlátozások teljes eltávolítása – így a két ország himnusza és zászlaja használatának újbóli engedélyezése – mellett tették le voksukat. Tizenegyen tartózkodtak, 60-an pedig nem vettek részt a szavazásban.

 A NOB-bal és az IPC-vel folytatandó egyeztetés azt célozza, hogy a 12 év alatti és a fogyatékkal élő orosz és fehérorosz sakkozók esetlegesen részt vehessenek csapatversenyeken

Ez is érdekelhet

Filatov személyében is támadta a FIDE orosz elnökét, Arkagyij Dvorkovicsot, mondván, hogy az orosz gyerekek versenyeztetésének kérdését a közeljövőben meg kell oldani, és ha ez nem történik meg, akkor nyilvánvaló lesz, hogy Dvorkovics „csak az időre játszik és nem csinál semmit”.

A FIDE 2022. február 28-án semleges státuszban engedélyezte orosz és fehérorosz sportolóknak a nemzetközi versenyeken való részvételt,

 egyúttal megtiltva, hogy hivatalos sakkversenyeket és eseményeket rendezzenek Oroszországban és Fehéroroszországban. Ugyanezen év március 16-án a FIDE tanácsa megtiltotta az orosz és a fehérorosz válogatott részvételét a szervezet égisze alatt zajló viadalokon, ennél fogva egyetlen csapatuk sem indulhatott a budapesti sakkolimpián. A világszövetség többször meghosszabbította azt a határozatát, amely az oroszok és fehéroroszok FIDE-zászló alatti versenyzését teszi lehetővé, a legutóbbi ilyen döntés 2025. január 1-ig érvényes.

Lékó nem zárta ki a folytatás lehetőségét

A versenysakkhoz öt év után visszatérő Lékó Péter nem zárta ki a folytatás lehetőségét, de még korainak tartja, hogy erről döntsön.

„Ilyenkor túlcsordult érzelmi állapotban van az ember. Korai lenne a folytatásról beszélni, de fantasztikus volt ebben a magyar csapatban versenyezni. A magyar szövetség rendkívüli erőfeszítéseket tett és ha ebben a szellemben folytatja, ez a csapat rendkívül erős lehet” – jelentette ki a vasárnap befejeződött budapesti sakkolimpiát követően a 45 éves nagymester, akinek az volt a feltétele visszatérésekor, hogy az elmúlt időszakban román színekben játszó Rapport Richárd hazatérjen.

A kilencedik kiemeltként végül 11. helyen záró magyar válogatott teljesítményére nagyon büszke volt, úgy vélte, ennél többet érdemelt volna ez az ötös Rapporttal, Gledura Benjaminnal, Berkes Ferenccel és az orosz születésű Szjugirov Szanannal, mert fantasztikus csapategység alakult ki köztük.

„Végig az élmezőnyben versenyeztünk, talán ha korai vereséggel hátulról jövünk, akkor a svájci rendszernek köszönhetően könnyebb ellenfelekkel játszva előrébb végezhettünk volna, de ez szakmailag sokkal többet ér, mert a világ legjobbjai ellen ültünk asztalhoz és egyszer sem vallottunk szégyent” – értékelt a pályafutása csúcspontján a világranglista negyedik helyén is álló Lékó, aki arra utalt, hogy a magyar csapat egyike volt annak a két együttesnek, amely játszott az elsőként rangsorolt amerikaiakkal, valamint a másodikként kiemelt és végül toronymagasan győztes indiaiakkal is.

LÉKÓ Péter
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Lékó, aki 2004-ben a világbajnoki címért játszhatott, a sakkról általánosságban úgy vélekedett, hogy a szuperszámítógépek kiölték az emberi logikát a játékból, mert amíg korábban a megnyitások logikusan épültek fel, most ha egy adott figura "természetes" helyére lép, azt akár rossz húzásnak jelzik a gépek.

Magyarország először rendezett sakkolimpiát, melyen a legjobb férfi együttes 11., míg a női 14. helyen végzett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek