Hatástalanítani kell a kukoricagránátot

Az Európai Kukorica Szövetség (CEPM) az EU sürgős intézkedését kérte a gabonapiaci támogatási rendszer aktivizálása érdekében.

Szántó-vetőO. Horváth György2008. 10. 30. csütörtök2008. 10. 30.
Hatástalanítani kell a kukoricagránátot

A takarmánykukorica ára a Budapesti Tőzsdén, ez év novemberi szállításra, az egy évvel korábbi, tonnánkénti 236 euróról 91 euróra, azaz 60 százalékkal esett, a közép-európai feladóhelyekről származó kukoricáért pedig Bordeaux kikötőbe szállítva 40 százalékkal kevesebbet fizetnek – foglalta össze a történteket az Agrár Európa Hírlevele. Ugyanakkor, a chicagói tőzsdén ez év szeptemberében -- elsősorban a bioetanol célú kereslet által ösztönözve -- egyelőre a tavalyival azonos áron jegyezték a kukoricát, bár ott is megfigyelhető egy csökkenő tendencia. Ezért a nagy termelő országok (Közép-Európa, valamint Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország) komolyan aggódnak a kukoricatermesztő farmerek jövője miatt, akiket az árzuhanás mellett a termelési költségek növekedése is sújtja (a műtrágyaárak egy év alatt 80 százalékkal emelkedtek, bár most már esnek).
Ezért az európai kukoricatermesztők az EU azonnali közbelépését várják, a piacszabályozás eszközeinek erősítése révén. A válasznak lehetővé kell tennie a volumenkorlátozás nélküli gabonaintervenciót és az importvámok újbóli bevezetését. A gabona importvámok felfüggesztésére 2007. decemberében került sor, amikor az árak magasak voltak, és a tengerentúli szállítók más térségben igyekeztek elhelyezni áruikat. Erre jó esetben is csak néhány hét múlva kerülhet sor.
Ebben az évben -- többek között -- Magyarország kukoricatermése a tavalyihoz képest megduplázódik, ugyanakkor a tengeri kikötővel nem rendelkező országokból a felesleg exportra történő kiszállítása komoly problémát jelent. Az Egyesült Királyságnak és Spanyolországnak viszont a nagy létszámú állatállomány ellátásához szüksége van bizonyos importra, ezért az importvámokat a feltétlenül szükséges minimumra szeretnék korlátozni. A közép-európai tagországok javasolják a kukorica intervenció visszaállítását, illetve mennyiségi korlátjának felemelését, mivel a 2008/09. évi szezonra a felső határt 700 ezer tonnában állapították meg, a várható termésfelesleg viszont minden bizonnyal ennek a többszöröse lesz.
Mariann Fischer Boel, biztos asszony megígérte, hogy a helyzetet alaposan áttanulmányozzák, a végleges döntéssel azonban célszerűnek tartja megvárni a kukorica betakarítás befejezését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek