Sokat érhet még a raktárban lévő gabona!

Nagyon úgy néz ki, hogy a gazdasági válság ellenére még az idén jelentősen drágulhat a gabona, szója és marhahús a nemzetközi piacon. Vészhelyzetben van ugyanis Argentína, a világ legnagyobb termelője. 1971 óta a legnagyobb aszály tombol.

Szántó-vetőO. Horváth György2009. 01. 28. szerda2009. 01. 28.
Sokat érhet még a raktárban lévő gabona!

Argentína mezőgazdasági szükségállapotot vezetett be. Az utóbbi négy évtized legsúlyosabb aszálya okoz krízist a dél-amerikai országban. szembesülve Argentína mezőgazdasági szükségállapotot jelentett be - olvasható a napi.hu-n. Az ottani kormány döntött: a mezőgazdasági termelők ezrein úgy segít, hogy lehetővé teszi az adófizetés egy évvel történő elhalasztását. A baj nagy.

A nagyjából 11 hónapja tartó aszály és szárazság a becslések szerint legalább négymilliárd dollár kárt okozott Argentínának, amely a Föld legnagyobb szója- és gabonatermesztőjének, illetve marhahústermelőjének számít. Ez pedig azt jelenti, hogy e termékek legnagyobb exportőre is, ami viszont már a világkereskedelemre is hatással lesz.

Vagyis elképzelhető, hogy rövid időn belül ismét emelkedésnek indulnak a gabonaárak, a világpiacot az erőteljes kereslet és a csökkent kínálat fogja jellemezni. Így aztán hiába mélyül egyre a világgazdasági és pénzügyi válság, a gabona és szója árak - melyek végeredményben meghatározzák szinte a legtöbb egyéb agrártermék árát is - emelkedésbe kezdenek.

Ami rossz hír Argentínának és az élelmiszerimportőröknek, jó hír lehet a nagyobb gabonakészlettel rendelkező országoknak. Így Magyarországnak is. Itthon a tavalyi 17 millió tonnás termésből még legalább 7 millió tonna exportpiacon értékesíthető búza és kukorica van raktáron. Az árak már emelkednek, ugyanis szépen lassan, és vélhetően még nem az argentin hírek miatt, hanem a forint gyengülése és az uniós intervenciós árak okán. 

Ezek is érdekelhetnek