Véget ér a jégbor-kommandó bevetése!

Végtagfagyás és metszőolló által okozott sérülések nélkül fejeződött be a jégszőlő szüret éjszaka a Vylyan szőlőjében

Szántó-vetőO. Horváth György2009. 01. 12. hétfő2009. 01. 12.
Véget ér a jégbor-kommandó bevetése!

Jégborhoz való szőlőt szüretelt a Vylyan Pincészet a Villányi borvidéken. Az év első szürete január 9-én és 10-én, két éjszakán át tartott, jócskán fagypont alatti hőmérsékletben.

A Pillangó dűlő tőkéin tavaly erre a célra Olaszrizlinget hagytak kint és már csak az időjárás kedvező alakulására vártak. A jégbor készítés egyik legfőbb kockázata ez, hisz ha az időzítés nem megfelelő, akkor kárba vész az alapanyag. Csak akkor lehet szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed (-7, -8 °C) és a szüret időpontjában ott is marad. A mi hőmérsékleti viszonyaink között ezért kell a szüretet már éjszaka elkezdeni.

A szüret három hektárról történt a Vylyan pincészet csapatával és lelkes, érdeklődő önkéntesekkel.  A védőital (szabad tűzön bográcsban fortyogó forralt bor) sokat segített a fagyos szüretelőkön.

A szüretelt termésből – már amennyit az „előszüretelő” madarak meghagytak - nagyjából hat hektó must lett, ez három hordónyi bort jelent. A jégbor készítés titka, hogy a tartós fagy hatására a víz kifagy a bogyóban, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok viszont nem fagynak meg, így a töppedt szőlőszem értékes, zamatos beltartalma természetes úton koncentrálódik. Ez az a pillanat, amikor le kell szüretelni a szőlőt és gyorsan ki is kell préselni azt.

A préselés egész fürtben történik. Már ekkor tiszta must keletkezik, hiszen a bogyót nem tárják fel, s az alacsony hőmérsékleten tartott fagyott szemekből a víz ekkor sem olvad ki, különválik a koncentrálódott musttól. Így folyamatos nyomás alatt tartva szépen lassan folydogál a tiszta, illatos és édes nedű (390 g/l mért cukortartalommal!).

Amennyire sok időt tölt a szőlő a tőkén, olyan keveset a bor a hordóban, hisz a jégbor egyik legfőbb értéke különleges gyümölcsössége lehet.

A Vylyan Pincészetnek - Ipacs Szabó István főborásznak - egyszer már megadatott, hogy jégbort készítsen, éppen öt éve, a 2004. január 7-én szüretelt cabernet franc szőlőből. A 2003-as Vylyan Cabernet Franc Jégborból mindössze 675 liter készült. Elegáns, parfümös illatával, és egyedi ízvilágával (sárgadinnyére, hársvirágmézre és a lychee-re emlékeztető aromák) viszont annál több rajongót szerzett magának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek