Mégis feltűnt a fuzárium!

Egy bajai cég egykilogrammos durumlisztjét hívták vissza, mivel kimutatták a termékekben a fuzáriumgomba egyik toxinját. Szerencsére egyszerre nagy mennyiséget kellene elfogyasztani belőle, hogy a mérgezés tünetei jelentkezzenek.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 06. 29. hétfő2009. 06. 29.
Mégis feltűnt a fuzárium!

Csak néhány napja számolt be Gráf József arról, hogy nem találtak fuzáriumot az országban,Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára bejelentette, hogy egy bajai székhelyű cég két különböző fogyaszthatósági idejű, egykilogrammos durumlisztjét bevonták, mivel az élelmiszer-biztonsági vizsgálatok során kimutatták a termékekben a fuzáriumgomba egyik toxinját – írja a VG.hu. A termékeket a Diamant Malom International Kft. gyártja, a két termék fogyaszthatósági ideje ez év december 15., illetve november 28.

Ezen felül a hatóságok visszahívták a cég összes olyan termékét, amelybe került az alapanyagból. Süth Miklós – a távirati iroda tájékoztatása szerint – felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy ha ilyen terméket vásároltak korábban, akkor azt vigyék vissza a vásárlás helyére, ugyanis a kereskedők kötelesek visszavenni. A termékekben talált toxin azonban csak nagy mennyiségű fogyasztás esetén okoz egészségügyi problémát (hányás, hasmenés). Hozzátette, hogy a toxin hő (sütés-főzés) hatására elbomlik. Fontos megjegyezni, hogy egy átlagos súlyú (60 kg-os) embernek egyszerre kelenel nagy mennyiséget elfogyasztania a szennyezett élelmiszerből ahhoz, hogy a mérgezés tünetei jelentkezzenek nála.

Ezek is érdekelhetnek