A sótűrő lesz az igazi tengeri!

Az édesvíz megy, a sós víz jön a klímaváltozással. Szokjunk hozzá - de hogyan? Tudósok kutatják a sótűrő növények termesztésének lehetőségeit, génmódosítással vagy anélkül.

Szántó-vetőIlijin Kinga2009. 07. 14. kedd2009. 07. 14.
A sótűrő lesz az igazi tengeri!

Az ausztrál Adelaide egyetemén már növekednek kis cserepekben az első sótűrő palánták - írja a TreeHugger. A kuatók úgy változtatták meg a növények génjeit, hogy a felvett vízből kiszűrjék a sót, mielőtt az a hajtáshoz juthatna, így akadályozzák meg a nátriumionoknak a növények számára végzetes felhalmozódását. Ha sikerrel járnak, a technológiát rizsen, búzán és árpán is szeretnék kipróbálni.

Ausztráliában kulcskérdés, hogy sikerül-e sótűrő növényeket termeszteni, hisz az ország egyike a klímváltozás hatásait leginkább saját bőrükön érzőknek. Mivel a szigeten régóta tart az aszály, egyre nagyobb az elsivatagosodás és a folyók vize is fogy, a tengervíz - mint minden ilyen helyen - lassan elkezdett beszivárogni a földbe, az édesvizek helyére. Ez ellen aligha lehet védekezni, így az ausztrálok inkább alkalmazkodni próbálnak a változó körülményekhez. Élen járnak a kutatásban, amiért nyilvánvalóan hálás lesz majd nekik a többi tengerparti ország, ahol szépen lassan szintén megjelennek a hasonló problémák.

Persze nem muszáj a génmódosítás útját választani - vélik Indiában. A Navdanya csoport évek óta dolgozik azon gazdálkodók bevonásával, hogy természetükből adódóan só-, aszály- vagy ártűrő gabonafajtákat találjanak. Azt állítják: könnyen lehet, hogy akadnak ilyen fajok, csak épp visszaszorultak az utóbbi időben, amikor más tulajdonságok számítottak értékesnek, így például a jó szállíthatóság vagy az ütemezett aratáshoz való alkalmazkodás. Ha igazuk lesz, csatát nyerhetnek a bizakodók, akik úgy vélik: a következő nehéz időket is átvészelhetjük génmódosítás nélkül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek